Mainos

Viron jättihauki Suomessakin vain ajan kysymys – nykyinen ennätys 19 kilon vonkale

Virossa napattu jättihauki on herättänyt epäilyjä kalavaleesta. Kalastuseksperttien mukaan hauki saattaa kuitenkin kasvaa hyvinkin suureksi ja epäilemättä Suomenkin vesistöissä ui vastaavanlainen parikymmenkiloinen poikkeusyksilö.

Virolainen Postimees-lehti uutisoi sunnuntaina pilkkijän Tarton länsipuolelta sijaitsevasta Keeri-järvestä saamasta 22,7-kiloisesta hauesta. Jättikala oli punnittu kaupan vaa'alla.

Suomen suurin hyväksyttävästi tilastoitu hauki on ennätyskalarekisterin mukaan Iin Oijärvestä 2009 verkolla saatu 18,8 kilon vonkale. Pituutta sillä oli 135 senttiä.

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön järjestöpäällikkö Olli Saari uskoo, että parikymmenkiloisia jättihaukia on myös Suomessa. Järjestö ylläpitää ennätyskalarekisteriä.

– Kyllä hauki lähemmäs kahtakymmentä kiloa voi kasvaa Suomessakin, ja varmasti sellainen jossain vesistössä ui. On ajan kysymys, milloin sellainen ilmoitetaan meille. Jos hauki painaa yli 20 kiloa, puhutaan poikkeusyksilöstä, mutta ei se ihan mahdotonta ole.

Kuvan perusteella painoa ei voi tuomita

Saari sanoo, että Viron lisäksi myös muualla Euroopassa on saatu yli 20 kilon haukia.

Virolaislehden jutusta ei selviä, kuinka pitkä ennätyskala oli, joten Saari joutuu arvioimaan kalan kokoa kuvien perusteella. Hänen mukaansa yli 20-kiloisen hauen tulee olla yli 120 senttiä pitkä, mutta todennäköisesti pituus on lähempänä 130 senttiä.

– Kun lähdemme siitä, että kaupan vaakaan voi luottaa, niin ei kuvan perusteella kalan painoa voi tuomitakaan. Mittasuhteita voi hakea kairan, jalanjälkien ja pilkkireiän koon perusteella, joiden mukaan kalan pituus voi hyvinkin olla siellä 130 sentin hujakoilla. Todennäköisesti se on vielä vähän enemmänkin, koska kala ei äärimmäisen pulskalta näytä noissa kuvissa.

Saari muistuttaa myös Vapaa-ajankalastajien suurkalakilpailun vapautussarjasta. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa kalastajia vapauttamaan saamiaan suuria kaloja. 

– Emme nimittäin suoranaisesti halua kannustaa kalastajia jahtaamaan suuria emokaloja kiikuttaakseen niitä kauppoihin punnittavaksi. Tämä vapautussarja on osa järjestömme Koolla on väliä -hanketta, jolla edistetään vastuullista vapaa-ajankalastusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja