Vintage-muotihelmien uskomaton vaatekaappi, katso kuvat!

Sukellus Vintage-kauppa Play It Again Samin omistajan Arja Könösen vaatekaappiin ja liikkeeseen on kuin satumainen aikamatka menneille vuosikymmenille.

Hepeneitä, helmiä ja hattuja. Kauniita rintaneuloja ja huikeita iltapukuja. Helsinkiläisen vintage-liike Play it again Samin omistaja Arja Könönen kertoo olevansa onnekas nainen, sillä vintage-muodin harrastaja saa tehdä unelmiensa työtä.

– Olen erikoistunut vuosikymmeniin 1800-luvun lopusta alkaen. Liikkeessäni ei ole mitään, mikä olisi 1970-luvun jälkeen tehtyä. Muotitalotkin hakevat vaikutteita menneistä vuosikymmenistä. Ajattelen näin, että meillä on originaalit, mutta heillä uustuotanto, 23 vuotta sitten liikkeensä perustanut Arja Könönen kertoo.

Vintage-vaate on sijoitus

Sinkkuelämää-tv-sarjan naiset ja maailman muotilehdet ovat saaneet aikaan sen, että viime vuosina vintage-villitys on noussut underground-piireistä myös seurapiirirouvien suosioon. Vintage on myös sijoitus.

– Vuosi vuodelta vintage on suositumpaa. Persoonallista pukeutumista ja eettisiä arvoja kannattavat ihmiset ovat huomanneet, että ei kannata ostaa kertakulutusvaatetta. Ennen vaatteet tehtiin paljon paremmin, ne olivat ateljé-töitä. Niissä oli hienot kankaat ja laatuun satsattiin.

Pukeuduin kuin Madonna ja Todella upeeta -naiset!

Arja Könösen arkityyli on hyvin tummanpuhuva. Kuvauspäivänä hänellä on musta vekkihame, Pariisista ostettu pusero ja Chanelin jakku. Mustan suosimiselle on selitys.

– Kun olen töissä, olen taustalla ja asiakkaita varten. Koska liikkeeni on täynnä värejä, kuoseja ja materiaaleja, en voisi mennä töihin missään 1950-luvun kukkamekossa. Musta on suojaväri, se päällä on helppo tehdä töitä, hän kuvailee.

Hän ei ole kuitenkaan aina ollut hillitty lady mustissaan. Hän paljastaa, että tyylihistoriasta löytyy hurjiakin kokeiluja.

– Kun aloitin liikkeeni 1980-luvulla, olin ihan teatterin kummitus ja bilehile. Kasarityylini asut olivat provosoivia ja sokeeraavia, tyyliin Madonnaa ja Todella upeeta -tv-sarjan tyyliin. Nyt olen seesteinen vanhempi rouvashenkilö. Tyylini on klassisen elegantti 1950- ja -60-luvun daami. Toivon, että ylilyöntien kausi on jäänyt historiaan, hän hymyilee.

Olen laukku- ja kenkähullu

Arja Könösen ihanat laukut ja kengät ovat kaikki merkkituotteita.

– Olen aivan laukku- ja kenkähullu. Vintage-henkinen Prada on lempimerkkini laukuissa. Heidän suunnittelijansa poimivat ideat menneistä vuosikymmenistä materiaaleja, kuoseja ja vanhoja leikkaustekniikoita myöten.

– Myös Chanel on minulle rakas muotitalo. Olen kuin pyhiinvaellusmatkalla, kun pääsen Chanelin liikkeeseen!

Arjan kallein vaateaarre on Milanosta itselle 40-vuotislahjaksi hankittu kärppäturkki.

– Olin säästänyt vuosia sitä varten, ja ystävät sekä sukulaiset osallistuivat turkkirahastooni. En halua sanoa hintaa, mutta joku muu olisi ostanut sillä rahalla auton!

Kuvat: Laura Kokko

AVA

Tyylitunnustuksia AVAlla joka torstai klo 18.30

Arja Könösen upeat vintage-aarteet – katso kuvat!

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja