VIDEO: Vintage-harrastajan koti on aikamatka vuosikymmenten taakse

Kun omistautuu tyylilleen, myös koti on sen näköinen.

107 neliömetrin kerrostaloasunto Helsingin Kalliossa on hämmentävä aikamatka 1950-luvulle.

Koti on sisustettu viimeistä piirtoa myöten 50-luvun huonekaluilla ja esineillä. Kodin omistajat pukeutuvat tuon ajan tyylillä – aina.

– Me  elämme silti ihan modernia elämää. Cd-soitin on piilotettu tuohon olohuoneen lipastoon, naurahtaa rouva Sylvie Fraboulet-Jussila. Tavallista elämää 50-luvun estetiikalla. Sen ajan huonekalut ja muotoilu miellyttävät silmäämme eniten.

"Hyvää vuosikertaa", siis myös ekologista 

Vintage-keräily (sana tarkoittaa alkuperin "hyvää ja kestävää vuosikertaa")on mielletty Suomessa enimmäkseen rock´n roll- ja rockabilly-harrastukseksi kellomekkoineen ja hiustyyleineen, mutta kyseessä on paljon laajempi asia. 

Tosin vasta viime aikoina vintage-elämäntavan vaalijat eri vuosikymmeniltä ovat alkaneet löytää toisiaan. Kolme vuotta sitten perustettiin yhdistys ja viime syksynä aloitti oma Golden Vintage -lehti.

– Vintagen aikakausia riittää 1900-luvun alusta 1970-luvulle, kuvailee tuoreen Fintage ry:n puheenjohtaja Lassi Patokorpi, jonka opiskelijakommuuni on sisustettu 1930-luvun aikaan.

– Olennaista on tietysti alkuperäisyys ja säilyvyys, mikä on myös ekologista.  Kertakäyttökulttuuri alkoi yleistyä 1970-luvulla. Mahtaako meidän ajaltamme jäädä mitään vintagea joskus 50 vuoden kuluttua, kun kaikki päätyy nykyään jätteeksi? miettii Patokorpi.

Katso miltä vintage-koti näyttää

Lue myös:

    Uusimmat