Vinkit vanhemmille: Näin parannat lapsen itsetuntoa

Kukaan ei halua lapsensa kärsivän heikosta itsetunnosta. Lue vinkit, joiden avulla voit auttaa!

Moni lapsi kärsii liian heikosta itsetunnosta, mutta vanhemmilla on onneksi mahdollisuus auttaa.

Olipa lapsesi poika tai tyttö, taapero tai teini, nämä vinkit voivat auttaa nostamaan lapsen itsetuntoa ja pitämään sen korkealla.

Huomioi hänen tunteensa

Jos lapsellasi on itsetunto-ongelma, on tärkeää kuunnella, miksi häntä harmittaa. Näin pystyt tunnistamaan syvällä piilevät ongelmat ja tarjota ratkaisua.

Tunnista virheelliset uskomukset

Usein ihminen on itse pahin kriitikkonsa, ja tämä pitää erityisen totta lasten kohdalla. Kun lapsi ei pysty toteuttamaan itselleen asettamiaan mahdottomia ja joskus järjettömiäkin vaatimuksiaan, kokee hänen itsetuntonsa kolauksen. Tarjoa lapselle objektiivinen ja optimistisempi kuva tilanteesta ja voit ehkä saada hänen ajatuksensa kääntymään.

Jos esimerkiksi lapsesi valittaa jatkuvasti olevansa huono matematiikassa ja muutenkin onneton oppilas, kerro hänelle, että hän on hyvä oppilas, jonka yksinkertaisesti täytyy panostaa hieman enemmän tuohon yhteen aineeseen.

Vältä vertailua

Mikään ei saa lasta tuntemaan oloaan kurjemmaksi kuin sen kuuleminen, ettei hän ole yhtä hyvä kuin sisaruksensa. Kun vältät vertailuja, vähennät sisarusten välistä kilpailua ja onnistut pitämään hänen itsetuntonsa korkealla.

Pidä koti positiivisena paikkana

Itseluottamus rakennetaan kotona. Kehu, kun siihen on aihetta äläkä kritisoi lastasi. Rakentavaa palautetta voit toki antaa, jos sitä tarvitaan. Älä anna lapsesi puhua pahaa itsestään: esimerkiksi "tyhmä", "ruma" ja "läski" ovat sanoja, joita lapsesi ei tarvitse kuulla eikä toistaa. Muista aina olla hyvä roolimalli – älä tee sellaista, mitä et haluaisi lapsesikaan oppivan ja toistavan perässä.

Kehu muiden kuullen

Kun kehut lastasi, se saattaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mutta kun kehu annetaan vaikkapa sukulaisen tai perhetutun kuullen, lapsi ottaa sen paremmin vastaan. Kun kehut lastasi muille, todistat hänelle, ettet tee sitä vain kohottaaksesi hänen itsetuntoaan, vaan siksi, että oikeasti tarkoitat, mitä sanot.

Tarjoa ehdotonta rakkautta

Kun lapsella on jatkuva tuki kotona, hän selviää paremmin vastoinkäymisistä. Muistuta pikkuisia siitä, että olet aina tukena – hyvinä ja huonoina aikoina – ja rakastat heitä, vaikka he tekisivät virheitäkin.

Pyydä heiltä apua

Kun lapsille annetaan vastuuta – pienissäkin asioissa, kuten roskien viemisessä –, he näkevät, että aikuinen uskoo heidän kykyihinsä. Tämä puolestaan kohottaa heidän itseluottamustaan. Älä siis epäröi pyytää heiltä apua arjen askareissa.

Juhli onnistumisia

Oppiko lapsesi luistelemaan? Saiko hän huipputuloksen kokeesta? Kehu häntä hyvin tehdystä työstä. Kun hän näkee, että olet ylpeä, oppii hän olemaan myös itse ylpeä itsestään.

Ole hyvä roolimalli

Tee itse niin kuin opetat. Jos lapsesi kuulee sinun haukkuvan itseäsi tyhmäksi tai pelkäävän haasteita, hän luultavasti tekee saman perässä. 

Lähde: Popsugar

Lue myös:

    Uusimmat