Ville kauhistui kohdatessaan mustan lumen Venäjällä: ”Eihän tämä voi olla totta aivan Suomen tuntumassa”

Siperiassa satoi mustaa lunta 0:58
Siperiassa on satanut hiilipitoista mustaa, myrkyllistä lunta. Samaan ilmiöön on törmätty myös lähellä Suomen rajaa.

Hiljattain julkisuuteen levisi Siperiassa Kuzbassin alueella kuvattua materiaalia, jossa näkyy kaivosteollisuuden kauhistuttavat vaikutukset luontoon.

Alueella on satanut kaivosteollisuuden nostattaman pölyn myötä myrkyllistä mustaa lunta.

Saariselkäläinen Ville Saikkonen kertoo kohdanneensa vastaavanlaisen järkyttävän näyn Venäjällä, aivan Suomen rajan lähialueella.

Musta lumi yllätti

Saikkonen kertoo käyneensä seitsemän vuotta sitten Murmanskissa lomareissulla ystävänsä kanssa.

Saikkonen matkasi autolla Murmanskista Zapoljarnyin kaivoskaupungin kautta Nikkeliin ja sieltä Norjan kautta Suomeen.

– Ennen kuin edes pääsimme Zapoljarnyin kaupunkiin, niin jo pitkälle näkyi hirveät kuonasat - tai oikeastaan vuoret. Kun jatkoimme edelleen kohti Nikkeliä, niin siellä alkoi tulla todella mustaa lunta vastaan. Kaikki vähäiset puut näyttivät siltä kuin ne olisivat palaneet. Se oli kyllä aika hurjan näköistä, Saikkonen muistelee.

Saikkonen kertoo, että hänelle tuli täytenä yllätyksenä, että saasteet näkyivät niin konkreettisesti.

– Ajattelin, että eihän tämä voi olla edes totta. Siellä näki selvästi, että kyseessä ei ollut mikään tieltä pientareelle roiskunut rapa. Mustanharmaata lunta oli joka puolella. Kyllä olin aika ihmeissäni.

Saikkosen mukaan on pysäyttävää ajatella, että vain muutaman sadan kilometrin päässä hänen kodistaan maahan sataa saastunutta mustaa lunta.

– Kotipaikastani on Murmanskiin matkaa kolmisensataa kilometriä. Me asumme oikeasti todella lähellä tätä tilannetta. Tuntuu omituiselta, että samaan aikaan Suomessa yritetään tehdä ympäristöasiat niin hyvin kuin pystytään, Saikkonen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat