Vilja Eerikan tapauksen syyttäjä suomii virkamiesten selityksiä resurssipulasta

– Istuin äitienpäivän jälkeisenä aamuna työhuoneessa. Se oli hyvin kaunis aamu, syyttäjä EijaVelitski kertoo. Puhelin soi. Se tuli Helsingin väkivaltarikosyksiköstä. – Olisi yksi juttu, rikosylikomisario Juha Rautaheimo sanoi ja kertoi tulevansa käymään.

Vakavien väkivaltarikosten parissa työskentelevä Velitski tiesi jo tuolloin, että jotain pahaa olisi tulossa. Yleensä poliisit ilmoittavat rikoksista syyttäjälle lomakkeella.

Kahdeksanvuotias pikkutyttö, Vilja Eerika oli löytynyt helsinkiläisasunnosta kuolleena pressuun käärittynä.

Velitski kertoi häntä itseäänkin järkyttäneen tapauksen taustoista Lakimiespäivässä Helsingin Finlandiatalossa.

– Mitä pidemmälle tutkinnassa edettiin, sitä karmeammalta juttu alkoi näyttää, Velitski sanoi.

– Teko oli sellainen, jota ei ihmismieli tahtonut käsittää.

Lue myös

Vilja Eerikan murhasta elinkautiset

Jutun käsittely hovioikeudessa alkaa parin viikon päästä

Syyttäjä seurasi sermin takaa rekonstruktiota, jossa sittemmin murhasta tuomitut isä ja äitipuoli näyttivät teon. – Se ei tuntunut millään tavalla koskettavan heitä.

Lapsi oli tehnyt kuolemaa neljä tuntia. – Jokainen voi ajatella mitä pienen tytön mielessä on liikkunut. Toivottavaa on, että hän on menettänyt tajunsa.

Lapsen ruumiissa oli 89 pahoinpitelyn merkkiä. Niitä ei kuitenkaan ollut kaulasta ylöspäin tai ranteista alaspäin. Merkit pystyttiin peittämään vaatetuksella.

– Esitutkintamateriaali on paljon karmeampi kuin mitä julkisuuteen on annettu, Velitski sanoi.

”Resurssipula ei selitä”

– Miksi paha pääsi koskettamaan? Velitski kysyi. – Tytölle oli haettu apua monilta tahoilta. Pahoinpitelyn merkkejä oli havaittu jo syksyllä 2011. Tutkintapyyntöjä olivat tehneet koulun rehtori, naapurit ja oikea äiti.

– Kukaan ei ole pystynyt antamaan selitystä siihen, miksi lasta ei autettu.

Velitski kertoi, että sosiaaliviranomaisten laiminlyöntejä koskeva syyteharkinta on kesken.

– Vilja Eerikan olisi pelastanut se, että olisi noudatettu lakia. Miksi turvaverkko petti? On sanottu, että kyse on rahasta ja resurssipulasta.

– Ovatko virkamiehet turtuneet niin, että oikeaa hätää ei nähdä?

– Yhteiskunta on Vilja Eerikalle velkaa sen että selvitämme mitä olisi voitu tehdä, jotta hän olisi välttänyt vuoden kestäneeltä rääkkäämiseltä.

– Työryhmien perustaminen on sinänsä hyvä asia, mutta minun kysymykseni on se, että mikä on mennyt niin pahasti pieleen että 8-vuotias tyttö kuoli väkivaltaisesti, vaikka hänestä oli tehty kaksitoista lastensuojeluilmoitusta.

– Miten vastuullinen viranomainen toimii kun hätä on suurin? Resurssipula ei ole selitys, Velitski sanoi

– Mikä voi olla tärkeämpää tilanteessa, josta lapsesta saatu 12 ilmoitusta monelta taholta. Missä on toimintakyky? Missä on arvostelukyky? syyttäjä ihmetteli.

Lue myös:

    Uusimmat