Viisikymppinen vuosiksi vankilaan poikajoukon hyväksikäytöstä – manipuloi teinejä uhkailemalla kertovansa vanhemmille tupakasta

Viisikymppinen mies tuomittiin useiden 12–13-vuotiaiden poikien hyväksikäytöstä. Törkein rikos koski törkeän raiskauksen yritystä. Hovioikeus piti voimassa miehen Helsingin käräjäoikeudesta saaman seitsemän vuoden vankeustuomion.

53-vuotias sai pojat käymään useita kertoja asunnollaan, jossa näillä oli mahdollisuus käyttää sähkösavukkeita ja vesipiippuja. Tuomion perusteella pojat saivat myös ruokaa tai rahaa siihen.

– Hovioikeus katsoo, että kysymyksessä on ollut tyypillinen, Väestöliiton asiantuntija- ja lääkärinlausunnostakin -- ilmenevä aikuisen manipulatiivinen toiminta, jossa vastaaja saa houkuteltua lapsia luokseen muun muassa tarjoamalla tupakkaa, ruokaa ja karkkia, tuomiossa kerrotaan.

Mies oli myös pyrkinyt manipuloimaan lapsia uhkaamalla lähettää heidän vanhemmilleen kuvia ja videoita pojista polttamassa vesipiippua ja sähkötupakkaa.

Ilmeisesti osaltaan näistä syistä pojat olivat palanneet asunnolle myös rikosten tapahtumisen jälkeen.

– Pojat ovat käyneet asunnolla pääsääntöisesti aina isommalla porukalla, jolloin he ovat uskoneet voivansa luottaa siihen, ettei mitään kovin pahaa voisi tapahtua, tuomiossa kerrotaan.

Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit 4:19
Miten vanhempi voi tunnistaa, onko hänen lapsensa hyväksikäytön kohteena netissä? Katso asiantuntijan vinkit.

Raiskauksen yritys ja lukuisia muita rikoksia

Syytteistä vakavin koski törkeän raiskauksen yritystä. Teko jäi yritykseksi, koska 12-vuotias poika onnistui pakenemaan kamppailemalla itsensä raiskausta yrittäneen miehen alta.

Mies oli kosketellut poikia vaatteiden päältä takapuolesta ja kosketellut tai ainakin yrittänyt kosketella myös etupuolelta genitaalialueelta. Koskettelu kohdistui myös reisiin. Mies oli yrittänyt tarjota myös rahaa seksistä lasten kanssa, mutta teko jäi lasten kieltäytymisen vuoksi yritykseksi.

Pahoinpitelyt liittyivät pehmustetulla pesäpallomailalla lyöntiin ja lapsen kuristamiseen. Mies oli uhannut myös lasta tappamisella.

Tuomiossa myös kerrottiin miehen puhuneen ääniviesteissä lapsille seksuaalissävytteisesti ja masturboineen lapsen nähden videopuhelussa.

Seitsemän vuoden tuomio

Helsingin käräjäoikeuden tapaan hovioikeus tuomitsi vuonna 1970 syntyneen Ali Mukhlus Jawdat Al-Moftin seitsemän vuoden vankeuteen. Tuomio annettiin törkeästä raiskauksen yrityksestä, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kuudesta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kolmesta seksuaalipalveluiden ostamisen yritystä nuorelta, laittomasta uhkauksesta ja pahoinpitelystä.

Sen sijaan miehen menetettäväksi määrätty Samsung-matkapuhelin päätettiin käräjäoikeuden tuomion vastaisesti hylätä ja palauttaa puhelin tälle.

Käräjäoikeuden tuomiota uhrien korvauksiin ei muutettu. Lapsille tuomittiin maksettavaksi yhteensä 24 200 euron korvaukset, joista suurin osa törkeän raiskauksen yrityksen uhrille.

Katso myös video: Millaisia ovat seksuaalirikosten oikeuskäsittelyt?

Sana sanaa vastaan – millaisia ovat seksuaalirikosten oikeuskäsittelyt? 9:32

Lue myös:

    Uusimmat