Pauli haki netissä seuraa 13-vuotiaana tyttönä ja sitten alkoi järkyttävien viestien loputon tulva – aikuisten yhteydenotot pöyristyttävät: "Kiinnostaakos seksi 44-vuotiaan kanssa?"

Turkulainen Pauli laittoi seuranhakuilmoituksen nettiin 13-vuotiaana tyttönä ja järkyttyi saamistaan viesteistä.

– Tämä on mun synkin video tähän mennessä. Mä kyllä tiesin, että tollaista tapahtuu netissä paljon. Halusin vähän testailla minkälaista viestiä sieltä tulee.

Näin kertoo Youtubessa suosittua kanavaa ylläpitävä turkulainen Pauli Matalamäki, joka päätti uusimmassa videossaan perehtyä siihen, millä tavoin aikuiset yrittävät lähestyä alaikäisiä sosiaalisessa mediassa. Aiemmin hän on videoissaan muun muassa huijannut nettikauppahuijareita.

– Olen heinäkuusta asti miettinyt miten toteuttaisin tämän. Sanottaanko, että viimeaikaiset tapahtumat ovat kannustaneet minua ottamaan asiasta selvää, hän kertoo.

Loi feikkiprofiilin nuorten seuranhakusivustolle

Pauli päätti luoda tekaistun käyttäjätunnuksen nuorten suosimalle seuranhakusivustolle. SIinä hän esiintyi alaikäisenä tyttönä.

Pauli oli Turusta kotoisin oleva 13-vuotias Moona, joka haki juttuseuraa saman ikäisistä nuorista.

Ilmoituksessaan "Moona" kertoi, että häneen voi ottaa yhteyttä Kik Messengerin kautta. Kyseessä on älypuhelimeen ladattava pikaviestipalvelusovellus, jota voi käyttää anonyymisti.

– Kik Messengeriä käytetään paljon juuri siksi, että siellä ei tarvitse antaa itsestään mitään henkilötietoja ja tunnuksia voi tehdä käytännössä rajattomasti, Pauli selittää.

Kun seuranhakuilmoitus oli julkaistu, alkoi viestejä sataa välittömästi. Niitä tuli lyhyessä ajassa niin paljon, että niihin hädin tuskin ehti vastata, Pauli kertoo. 

Viesteistä suurin osa oli peräisin aikuisilta miehiltä.

– Jossain vaiheessa havahduin siihen, että täällähän on yli sata viestipyyntöä. Täysi-ikäiset miehet laittavat viestiä omalla naamallaan. Täytyy sanoa että tuli kyllä inhottava olo, Pauli kertoo.

Pauli kertoo saaneensa kuukauden aikana 196 yhteydenottoa. Yhteensä 132 lähettäjää ilmoitti olevansa täysi-ikäinen. Pauli kuitenkin epäilee, että myös alaikäisinä esiintyneistä viestittelijöistä suuri osa oli täysi-ikäisiä.

Viestittely muuttui härskiksi huomaamatta

Kun Pauli alkoi jutella ihmisten kanssa, huomasi hän monen toteuttavan hyvin saman tyyppistä kaavaa. Aluksi 13-vuotiasta tyttöä yritettiin lämmitellä tavallisella jutustelulla, mutta viestittely siirtyi joka kerta kuin huomaamatta asiattomuuksiin.

– Olin itse aika passiivinen niissä keskusteluissa, koska en halunnut johdatella mihinkään reaktioon. Yritin myös kertoa, että olen liian nuori tällaisiin härskeihin keskusteluihin, mutta se oli kuin olisi heittänyt bensaa liekkeihin, Pauli kertoo.

Hyvin nopeasti Pauli alkoi saada viestien joukossa härskejä seksitarinoita, treffikutsuja ja kuvia viestittelijöiden sukupuolielimistä. 

Pauli kertoo, että karuimmat tapaukset olivat kuitenkin niitä, joissa lasta yritettiin manipuloida vetoamalla 13-vuotiaan tytön tunteisiin.

– Yksi käytti sellaista nuorten kieltä ja jutteli aluksi tosi mukavia. Halusi luoda selvästi luottamusta. Lupasi opettaa minua kaikissa asioissa. Mutta sitten hän alkoi yhtäkkiä pyydellä minulta alastonkuvia vartalostani. Ei kuulemma ollut väliä olenko pyöreä vai hoikka.

Lopulta Pauli halusi selvittää, miten mies reagoisi, jos hän soittaisi tälle omana itsenään.

Lopputuloksena oli lähinnä haistattelua.

– Ihan sellasella asialla soittelen, että mikä sai sut laittamaan 13-vuotiaalle tytölle kuvan sun sukuelimestä, Pauli kertoo kysyneensä mieheltä.

 – No se ei varmaan kuulu sulle. Haista *****, mies vastasi.

Seksiä rahasta hotellihuoneessa, treffit perheenisän kanssa

Toisessa esimerkkitapauksessa nuori mies ehdotti Moonalle treffejä kahden hengen hotellihuoneessa, jonka hän oli varannut "vahingossa" turkulaisesta Hotelli Karibiasta.

– Oli vähän mysteeri, että oliko hän oikeasti summan mutikassa varannut hotellihuoneen Turusta vai oliko hän vain työmatkalla. Varmaan yritti useampaakin tyttöä sinne houkutella, Pauli pohtii.

– Jos haluut iha tänne hotellii tulla niin to ois yks sänky kokonaa sun käytös ku tilasin kahden henkilön huoneen vahingos, kuului viestittelijän kutsu.

Mies jopa tarjosi 13-vuotiaalle rahaa seksistä.

– Jos oisit halunnu ni oisit voinu tienata rahaa, mies vetosi. 

Kyseisen tapauksen lisäksi viestittelijöiden joukkoon mahtui Paulin mukaan aikuisia, jotka olivat valmiita tarjoamaan lapselle alkoholia seksiä vastaan.

Kaikista järkyttävimmän viestin "Moona" sai kuitenkin eräältä perheenisältä. 

– Mun poika on sun ikäinen. Kiinnostaako tutustua? Ois ihanaa jos tulisit joskus moikkaa meitä ja mäkin saisin panna sua. Iskä opettais sua, kuului viesti.

Pauli kertoo viestin ravistelleen.

– Jos tällä nyt on oma lapsi, miten voi ikinä tulla mieleen laittaa toiselle lapselle laittaa tällaista viestiä. Mies oli ollut palvelussa 1831 päivää, mitäköhän kaikkea siihenkin mahtuu, hän ihmettelee.

Pauli toivoo lasten kertovan asiasta vanhemmille

Pauli Matalamäki uskoo, että lukuisista yhteydenotoista ja ahdistavista viesteistä huolimatta hän pääsi tekemään vain pintaraapaisun verkon pimeälle puolelle.

Hänen mielestään verkossa tapahtuvasta lasten hyväksikäytöstä ei ylipäätään puhuta tarpeeksi.

– Mulla on paljon omanikäisiä kavereita, joilla on samanlaisia kokemuksia nuoruudesta. Tämä ei ole mikään uusi juttu. Yritän omalla videollani sanoa nuorille, että kyseessä ei ole millään tavalla uhrin vika, vaikka olisikin jutellut takaisin.

Pauli kertoo tehneensä jokaisesta ahdistelijasta ilmoituksen poliisille.

Koko videon pääset katsomaan Paulin Youtube-kanavalta. Videon voi katsoa myös alta.


Lue myös:

    Uusimmat