Viisi yllättävää dementian oiretta

Etkö tunne itseäsi yhteä vireäksi kuin normaalisti? Masennus vaikuttaisi olevan yksi dementian varhaisimmista oireista, jotka ilmaantuvat paljon ennen muistiongelmia, selviää uudesta Neurology-tiedejulkaisun tutkimuksesta. 

Tutkimusryhmä kysyi 2400 50-vuotiaalta kysymyksiä heidän henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan. Seitsemän vuoden jälkeen tutkijat selvittivät kuinka moni tutkittavista oli kehittänyt oireita dementiasta.

Tutkittavat, joilla oli dementian oireita, olivat tunteneet itsensä kaksi kertaa useammin masentuneiksi tutkimuksen alun jälkeen. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että masennuksen syyt voivat liittyä dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Toisaalta moni ei dementiaan sairastunut tutkittava osoitti merkkejä masennuksesta jo tutkimuksen alussa, joten masennus ei ole varma merkki dementiasta.

Prevention.com listasi neljä yllättävää varhaista dementian merkkiä.

Muutokset makuaistissa

Suuret vaihtelut himoituissa ruuissa – etenkin äkillinen makeanhimo – ovat eräs varhainen varoitusmerkki, selviää japanilaisesta tutkimuksesta. Tutkijat sanovat, että tautiin liittyvät muutokset makuaistiin ja ruokahaluun vaikuttavissa aivojen osissa saattavat selittää muutokset. Jotkut tutkimuksen kohteena olleet dementiaa sairastavat olivat syöneet jopa pilaantunutta ruokaa.

Äkillinen näpistely

Uudet rikolliset tavat – varastelu, kotirauhan rikkominen, liikennerikkomukset – voivat olla merkki dementiasta, etenkin taudin eräästä muodosta, otsalohkodementiasta. JAMA Neurologyn tutkimuksissa selvisi, että 14 prosentissa tapauksista rikollinen käytös oli oire otsalohkodementiasta. Sairaus hyökkää aivojen osiin, jotka auttavat havaitsemaan ja kunnioittamaan sosiaalisia sääntöjä ja käytäntöjä, jotka voivat selittää rikollista käytöstä, tutkijat sanovat.

Kyvyttömyys ymmärtää sarkasmia

Etkö osaa kertoa milloin sinua vedätetään? Kyvyttömyys erottaa valheet, sarkasmi ja muut “epärehellisen puheen” muodot ovat myös yksi varhainen oire, sanovat Kalifornian yliopiston tutkijat. Tutkimuksen tekijöiden mukaan sairaus sotkee aivojen osia, jotka havaitsevat ja tulkitsevat ”korkean tason” sanallista informaatiota.

Asioiden hamstraaminen

Tavaroiden hamsteroiminen ja muu pakonomainen, rituaalimainen käytös voivat liittyä dementiaan, ilmenee Kalifornian yliopiston tutkimuksesta. Esimerkiksi uuden sanomalehden ostaminen päivittäin ja sen lukematta jättäminen ja säästäminen, on eräs merkki melko uudesta pakonomaisesta käytöksestä, joka voi kieliä dementian puhkeamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat