Viisi merkkiä – näistä tiedät kehosi tarvitsevan lisää proteiinia

Proteiinista on tullut oikea ruokatrendi, mutta vaikka rahkapurkit tekevät kauppansa, esimerkiksi kasvissyöjät eivät saa aina tarpeeksi proteiinia.

Nämä oireet voivat kertoa kehosi kaipaavaan lisää proteiinia.

Makeanhimo

Luulisi, että proteiinivajeesta kärsivä himoitsisi munia ja pihviä, mutta ei! Makeanhimo ja kylläisyyden tunteen puuttuminen ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, ettet saa tarpeeksi proteiinia. Proteiini pitää verensokerisi tasaisena. Jos et saa tarpeeksi proteiinia, verensokerisi heittelee ja yrität helposti korjata tilannetta esimerkiksi karkilla. Siksi esimerkiksi aamiaismurot eivät pidä sinua kylläisenä pitkään.

Ajatuksesi harhailevat

Tasainen verensokeri helpottaa keskittymistä. Jotta aivosi voisivat toimia kunnolla, ne tarvitsevat tasaista energiavirtaa. Proteiini auttaa kehoa vapauttamaan energiaa hiilihydraateista tasaisesti, kun taas syömällä pelkkää leipää ja keksejä kehosi saa vain äkillisiä energiapyrähdyksiä. Seurauksena on vetämätön olo. Jos et saa tarpeeksi proteiinia ja verensokerisi heittelee, huomaat sen siis esimerkiksi vaikeuksina keskittyä ajatustyöhön.

Hiuksesi lähtevät

Proteiini on solujen rakennusainetta, myös hiusten. Hiusten ohentuminen tai lähteminen voi olla oire monestakin terveysongelmasta, mutta myös proteiiniköyhästä ravinnosta.

Tunnet olosi heikoksi

Lihakset tarvitsevat proteiinia. Jos et saa sitä tarpeeksi, lihaksesi voivat alkaa ajan mittaan heikentyä. Seurauksena tunnet olosi heikoksi ja lihaskuntosi heikentyneen.

Sairastelet jatkuvasti

Myös immuunijärjestelmäsi tarvitsee proteiinia. Jos olet koko ajan flunssainen ja tunnet olosi kipeäksi vaikka oletkin muuten terve, syy voi olla liian vähäisessä proteiinin saannissa.

Iho kaipaa sekin proteiinia, ja esimerkiksi repeilevät kynsinauhat voivat olla merkki siitä, että ruokavalioon olisi syytä lisätä proteiinin lähteitä.

Lähde Women's Health

Lue myös:

    Uusimmat