Viinipiru valloittaa Makuja-keittiön: "Suomalaiset mainettaan parempia viininjuojia"

Viinikirjailija, -bloggaaja ja -asiantuntija Arto Koskelo otti haltuunsa Makuja-ohjelman torstain viiniosuuden.

Makuja-keittiön torstaiaamussa heiluvat tästä viikosta alkaen leikkimieliset samppanjavispilät, kun viiniasiantuntija Arto Koskelo pisteyttää viikon viinivalintoja ja opastaa suomalaisia tv-katsojia viininjuonnin pariin. Suosittua Viinipiru-blogia pitävä Arto Koskelo on harrastanut viinejä pitkään ja innostus juomaa kohtaan on vienyt miehen mennessään.

– Olen viinikirjailijaksi heittäytynyt bloggariplanttu, jonka harrastus imaisi mukaansa siinä määrin, että siitä tuli työ. Saman intohimon perässä tässä ollaan menty jo useampi vuosi, Koskelo kuvailee.

Makuja-ohjelmassa Koskelo haluaa omien sanojensa mukaan opettaa suomalaisille, ettei kynnyksen viinin juontiin tarvitse olla niin suuri. Viinin juonti voi olla luontevaa, eikä juomaa tarvitse pitää uhkaavana.

– Suomi on jo viinimaa. Maailman maat jakautuva niihin, jotka tuottavat viiniä ja jotka juovat viiniä. Me kuulumme siihen jälkimmäiseen. Länsimaisena yhteiskuntana meillä on viinin kanssa hyvin pitkä historia. Viini on simppeli maataloustuote, eikä sitä tarvitse tehdä monimutkaisemmaksi. Viinissä on ehtymätön määrä valinnanvaraa, mutta sitä ei tarvitse ottaa uhkaavana, Koskelo muistuttaa.

Suomalaiset piiskaavat itseään turhaan

Kuten monessa muussakin asiassa, suomalaiset nöyristelevät myös viiniasiantuntemuksessaan. Koskelon mukaan suomalaiset kuvittelevat helposti, että esimerkiksi kaikki ranskalaiset tuntevat hyvin viinit ja ovat näin ollen parempia asiantuntijoita.

– Se ei ole totta. Ranskalaiset tuntevat viinejä yllättävänkin huonosti. He juovat jotakin paikallista, eivätkä kiinnitä siihen juurikaan huomiota.

Mitä tulee viiniosaamiseen, Pohjoismaat ovat Koskelon mukaan itse asiassa melko vahvoja. Suomessa viiniin liittyvät käytännöt eivät ole niin syvään juurtuneita, joten meidän on helpompi joustaa kehityksen mukana.

– Jossain perinteisemmillä alueilla viinikulttuuri on ehkä hieman jämähtänyttä. Meillä on mahdollisuus tehdä Suomessa kiinalaistyylinen, suuri harppaus ja mennä jopa perinteisten maiden ohi suhtautumalla viiniin nimenomaan hauskana gastronomisena asiana.

Suomalaiset ovatkin Koskelon mielestä mainettaan parempia viininjuojia.

– Suomalaisia syyllistetään alkoholiasioissa kohtuuttoman paljon. Valtaosa suomalaisista käyttää fiksusti viiniä ja on uteliaita ja kokeilunhaluisia.

Pienikin oppi moninkertaistaa nautinnon

Viinipiru Arto Koskelo haluaa korostaa Makuja-ohjelmassa viinin olevan arkinen nautintoaine, jolla on mahdollista parantaa omaa elämänlaatuaan.

– Tieto ei lisää tuskaa. Pieni panostus siihen, että vähän oppii, moninkertaistaa sen nautinnon, minkä viinistä voi saada. Tiedemiesten mukaan nautinnolla on aika vahva kytkös onnellisuuteen ja se taas on jonkinlainen lopullinen päämäärä elämälle ylipäätään.

Miten tavallinen kaduntallaaja sitten voi oppia jotain viineistä?

– Sillä tavalla, että pitää lähinnä silmät auki, kun kaataa viiniä pullosta. Maistelemalla oppii tuntemaan, mistä itse tykkää. Se tapahtuu hyvin luonnostaan. Jos ei lue etikettiä, niin se tieto ei myöskään tartu.

Viiniasiantuntija Arto Koskelon viikottaiset viinivinkit Makuja-ohjelmassa torstaisin alkaen kello 08.10

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja