Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Viinipiru valloittaa Makuja-keittiön: "Suomalaiset mainettaan parempia viininjuojia"

Viinipiru Arto Koskelo
Viinipiru Arto Koskelo
Julkaistu 15.08.2013 10:58(Päivitetty 15.08.2013 10:59)

Viinikirjailija, -bloggaaja ja -asiantuntija Arto Koskelo otti haltuunsa Makuja-ohjelman torstain viiniosuuden.

Makuja-keittiön torstaiaamussa heiluvat tästä viikosta alkaen leikkimieliset samppanjavispilät, kun viiniasiantuntija Arto Koskelo pisteyttää viikon viinivalintoja ja opastaa suomalaisia tv-katsojia viininjuonnin pariin. Suosittua Viinipiru-blogia pitävä Arto Koskelo on harrastanut viinejä pitkään ja innostus juomaa kohtaan on vienyt miehen mennessään.

– Olen viinikirjailijaksi heittäytynyt bloggariplanttu, jonka harrastus imaisi mukaansa siinä määrin, että siitä tuli työ. Saman intohimon perässä tässä ollaan menty jo useampi vuosi, Koskelo kuvailee.

Makuja-ohjelmassa Koskelo haluaa omien sanojensa mukaan opettaa suomalaisille, ettei kynnyksen viinin juontiin tarvitse olla niin suuri. Viinin juonti voi olla luontevaa, eikä juomaa tarvitse pitää uhkaavana.

– Suomi on jo viinimaa. Maailman maat jakautuva niihin, jotka tuottavat viiniä ja jotka juovat viiniä. Me kuulumme siihen jälkimmäiseen. Länsimaisena yhteiskuntana meillä on viinin kanssa hyvin pitkä historia. Viini on simppeli maataloustuote, eikä sitä tarvitse tehdä monimutkaisemmaksi. Viinissä on ehtymätön määrä valinnanvaraa, mutta sitä ei tarvitse ottaa uhkaavana, Koskelo muistuttaa.

Suomalaiset piiskaavat itseään turhaan

Kuten monessa muussakin asiassa, suomalaiset nöyristelevät myös viiniasiantuntemuksessaan. Koskelon mukaan suomalaiset kuvittelevat helposti, että esimerkiksi kaikki ranskalaiset tuntevat hyvin viinit ja ovat näin ollen parempia asiantuntijoita.

– Se ei ole totta. Ranskalaiset tuntevat viinejä yllättävänkin huonosti. He juovat jotakin paikallista, eivätkä kiinnitä siihen juurikaan huomiota.

Mitä tulee viiniosaamiseen, Pohjoismaat ovat Koskelon mukaan itse asiassa melko vahvoja. Suomessa viiniin liittyvät käytännöt eivät ole niin syvään juurtuneita, joten meidän on helpompi joustaa kehityksen mukana.

– Jossain perinteisemmillä alueilla viinikulttuuri on ehkä hieman jämähtänyttä. Meillä on mahdollisuus tehdä Suomessa kiinalaistyylinen, suuri harppaus ja mennä jopa perinteisten maiden ohi suhtautumalla viiniin nimenomaan hauskana gastronomisena asiana.

Suomalaiset ovatkin Koskelon mielestä mainettaan parempia viininjuojia.

– Suomalaisia syyllistetään alkoholiasioissa kohtuuttoman paljon. Valtaosa suomalaisista käyttää fiksusti viiniä ja on uteliaita ja kokeilunhaluisia.

Pienikin oppi moninkertaistaa nautinnon

Viinipiru Arto Koskelo haluaa korostaa Makuja-ohjelmassa viinin olevan arkinen nautintoaine, jolla on mahdollista parantaa omaa elämänlaatuaan.

– Tieto ei lisää tuskaa. Pieni panostus siihen, että vähän oppii, moninkertaistaa sen nautinnon, minkä viinistä voi saada. Tiedemiesten mukaan nautinnolla on aika vahva kytkös onnellisuuteen ja se taas on jonkinlainen lopullinen päämäärä elämälle ylipäätään.

Miten tavallinen kaduntallaaja sitten voi oppia jotain viineistä?

– Sillä tavalla, että pitää lähinnä silmät auki, kun kaataa viiniä pullosta. Maistelemalla oppii tuntemaan, mistä itse tykkää. Se tapahtuu hyvin luonnostaan. Jos ei lue etikettiä, niin se tieto ei myöskään tartu.

Viiniasiantuntija Arto Koskelon viikottaiset viinivinkit Makuja-ohjelmassa torstaisin alkaen kello 08.10

Sumo video id

Petra Kiiski/MTV3

Lisää aiheesta:

Onko hyvä viini nahkaista, notkeaa vai antavaa? Saku Tuominen: "Aivan sietämätöntä horinaa""Viinitollo" Maija Männistön mukaan suomalaisia askarruttaa avatun viinin säilyminen – "Ei pilaannu samalla tavalla kuin jauhelihapaketti"Asiatuntija kertoo, miten järjestät viinitastingin – älä tee aloittelijan mokaa: "Maistelu saattaa olla hankalaa"Jukka on maistanut yli 45 000 viiniä – yksi oli ylitse muiden: "Kaikkien aikojen suosikkini"Heidi maistelee yli 10 000 viiniä vuodessa: Nyt tuore Master of Wine paljastaa tämän hetken kuumimman viinitrendinAsiantuntija: Alkon monopolin purku vähentäisi viinivalikoimaa – "Pienillä paikkakunnilla marketin valikoimissa olisi vain paria laatua"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"

  • Eilen17:15
    Juomat

    Kuinka kauan avattu glögi säilyy? Vastaus saattaa yllättää

  • Eilen14:32
    Joulu

    Tekokuusi vai aito kuusi? "Aidon kuusen kritiikki kohdistuu siihen, että se palvelee vain lyhyen aikaa"

  • Eilen11:59
    Liikenneturvallisuus

    Näin sumuvaloja pitää oikeasti käyttää – "Valitettavan usein näkee..."