Viinikulttuuria riistapöytiin

Suomen Pystykorvajärjestö lanseerasi Metso- ja Hirvi-riistaviinit

Vaikka riistan merkitys ruoan lisänä on yleisesti vähentynyt, syödään sitä Suomessa metsästäjäperheissä edelleen huomattavan paljon. Sen saamisesta huolehtivat noin 300000 metsästyskortin lunastanutta miestä, naista ja nuorta, joista noin 100000 henkilöä harrastaa myös hirvenmetsästystä. Suomessa saadaan vuosittain saaliiksi noin miljoona metsäkana-, pelto- ja sorsalintua sekä jänistä. Tämä tekee noin 2 miljoonaa kiloa pienriistaa, mikä puolestaan antaa nelihenkiselle perheelle noin 200000 riista-ateriaa.

Hirvieläimiä kaadetaan tällä erää vuosittain noin 100000 kertaa, mikä merkitsee teuraspainoista laskettuna noin 10 miljoonaa kiloa. Se merkitsee puolestaan edellisen laskelman perusteiden mukaan noin yhtä miljoonaa riista-ateriaa. Kansalliskoiraamme edustavan Suomen Pystykorvajärjestön parissa heräsi runsas puoli vuotta sitten ajatus lanseerata Suomeen kotimaassa huolellisesti valittu riistaviini ja kohottaa samalla maamme riistaruokakulttuuria.

Riistaviiniprojekti alkoi

Yhteistyökumppani löytyi maahantuojaksi, ja Pystykorvajärjestöstä löydettyjen asiantuntijoiden kehitysryhmässä ideaa testattiin innokkaasti. Sitä kuitenkin laajennettiin käsittämään pienriistaviinin ohella myös suurriistaviini, koska hirvenmetsästys ja sen lihantuotto ruoan raaka-aineeksi on huomattavasti suurempi kuin pienriistan. Maahantuonnin aloitti KJS Viinitori Oy, joka toi viiniä maahan 4000 pullon erän. Hankkeesta kerrottiin Pystykorvalehdessä, ja Alkosta tilattava viini myytiin elokuun jälkipuolella kertaheitolla loppuun. Järjestö päätti jatkaa projektia, ja seuraava 12000 pullon riistaviinierä tulee Suomeen Helsingin Alkoholitukun maahantuomana ensi viikon lopulla.

-Kun riistaruoka ja puitteet on valmisteltu huolella, olisi mautonta ja suorastaan häpeällistä, ellei ruokaa ja aterian tunnelmaa juhlistettaisi sen arvoisella juomalla ja nimenomaan sitä varten valitulla ja räätälöidyllä punaviinillä, julistaa Risto Tuomainen Suomen Pystykorvajärjestöstä.

Riistaviinit Metso ja Hirvi

Valittujen viinien pohjana on tunnettu Cabernet Sauvignon -rypäle. Pienriistaviini Metso Cabernet Sauvignon'n tuoksu on vivahteikas ja tyylikkään tamminen. Maku on keskitäyteläinen, hedelmäinen, runsas ja hieman tanniininen. Vivahteikas ja hedelmäinen viini korostaa pienriistan hentoa, mutta monivivahteista makua. Suurriistaviini Hirvi Shiraz-Cabernet Sauvignon on sekoitettu Shiraz ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä. Täyteläinen Cabernet Sauvignon antaa viinille runsaan rungon, johon Shiraz tuo oman mausteisuutensa ja terävyytensä. Viinin tuoksu on runsas, antava ja ryhdikäs. Maku on keskitäyteläinen, tasapainoinen ja miellyttävän tamminen.

MTV3-STT-Juha Raippalinna

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja