Viinejä ja jouluista pähkinä-rusinaleipää 22.12.2001

toim. Sari-Leena Heilanen

Vieraana viimeisessä lauantain Huomenta Suomessa keittiömestari Jaakko Nuutila. Hän kertoo kuinka Portviiniä voi käyttää jouluruokien kanssa ja ennen kaikkea kuinka Portviiniä nautitaan kaikkien herkkujen kanssa läpi joulun..

RUBY Nuorta, rubiininpunaista portviiniä, jolla on takanaa noin kolmen vuoden kypsytys tynnyrissä.
TAWNY Punaruskeaa viiniä jota on kypsytetty ainakin 10 vuotta tynnyrissä, jossa sekoittuvat useat vuosikerrat.
VINTAGE PORT Vahva maultaan ja valmistuu vain erittäin hyvinä vuosina.Tynnyrissä noin 2 vuotta ja pullossa vähintään 10 vuotta.
LBV Eli Late Botteled Vintage on vuosikerta viini, joka pullotetaan vasta viiden vuoden tynnyri kypsytyksen jälkeen. Pullotuksen jälkeen viini valmista tarjottavaksi.
CRUSTED PORT Sekoite, jossa käytettyjä portviinejä on kypsytetty ensin tynnyrissä 5 vuotta ja sen jälkeen pullossa 7 vuotta.
WHITE PORT Valmistetaan valkoisista rypäleistä.

Jouluinen pähkinä-rusinaleipä

1 l vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl suolaa
300 g erilaisia kuorittuja pähkinöitä
100 g rusinoita
3 rkl sokeria
n.1kg puolikarkeita vehnäjauhoja

Sekoita keskenään neljännes jauhoista, sokeri, suola ja hiiva. Lisää seos kädenlämpöiseen veteen. Lisää pähkinät. Anna taikinan nousta huoneen lämmössä kolmisen tuntia. Laita taikinaan jauhoja niin että taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Vaivaa taikinaan hyvä sitko. Leivo pitkänmallisia leipiä tai laita taikina vuokiin. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi ja paista sitten 185C uunissa leivän koosta riippuen 30-50 minuuttia. Ota kypsät leivät uunista ja anna jäähtyä liinan alla.

Kiitän Huomenta Suomen katsojia kuluneista vuosista ja toivon että reseptini ovat tuoneet teidän keittiöihinne runsaasti iloa ja hyviä makuelämyksiä.

HYVÄÄ JOULUA JA ONNELLISTA UUTTA VUOTTA, Sari-Leena Heilanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja