Viikonloppuna Sepon sydämeen hiipii raastava tunne: "Välillä on vaikeaa olla yksin kotona"

Koti tuo Seppo Arkivuolle onnea, mutta läheisyyden kaipuu vaivaa silti. 1:46
Katso Sepon ja Hillan suloinen keskustelu videolta.

Koti tuo yksineläjälle onnea. Seppo Arkivuo nauttii rauhastaan arkena, mutta viikonloppuisin iskee seuran kaipuu.

Lauantai 8.10. on nimetty valtakunnalliseksi kodin päiväksi, jota vietetään tänä vuonna toista kertaa. Perjantain jälkeen moni rauhoittuu viettämään aikaa kotonaan. Toisilla seurana on perhettä ja ystäviä, toisilla ei.

Viitasaarelainen Seppo Arkivuo, 55, kuuluu jälkimmäiseen kastiin. Arkena sosiaalisuutta on helppo ammentaa työ- ja opiskelupiireistä, päivän päätteeksi järven rantaan vievälle kotitielle on helpottavaa kääntyä. Perillä odottavat kauniit luonnonmaisemat, rauha ja Hilla-koira, jonka kanssa on mukava puuhastella pihalla.

Vasta vapaiden koittaessa syrjäseudulla elävän miehen mieleen hiipii tunne erityksissä olemisesta.

– Viikonloppuisin iskee yksinäisyys. Välillä on vaikea olla yksin kotona, Seppo kertoo.

Usein Seppo nousee auton rattiin ja ajaa ihmisten ilmoille. Kahville, asioille tai muuten vain paikkoja katselemaan.

Elämä ei palautunut koronan jälkeen

Asuntosäätiön kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten merkittävimpiä onnellisuuden lähteitä ovat tärkeysjärjestyksessä terveys, koti ja kumppani. Enemmistö vastaajista kertoi viihtyvänsä parhaiten omissa oloissaan tai perheen kanssa, mutta yhteisöllisyys lisäsi onnellisuutta.

Tutkimukseen osallistuneista kolme neljästä kertoi olevansa onnellinen, mutta viime vuoteen verrattuna onnellisuus on laskusuunnassa. Yksinäisyyden, turhautumisen ja epävarmuuden tunteet kotona ovat hieman lisääntyneet koronarajoitusten päättymisestä huolimatta.

Seppo erosi pitkästä avioliitosta juuri ennen pandemiaa. Eron jälkeen hän muutti mökkipaikkakunnalle, josta ei tuntenut ketään. Koronarajoitukset sulkivat pihapiiriin vangiksi eikä missään tullut käytyä pitkään aikaan. Tilanne ei ole normalisoitunut vieläkään.

– Ei yhä edelleenkään tule lähdettyä mihinkään. Ehkä sitä selittää etäisyys ja se, että ei ole täällä tuttuja, keiden kanssa käydä jossakin, Seppo pohtii.

Rakkauden löytyminen avain onneen?

Kun on koko päivän yksin kotona, alkaa rinnalle kaivata kumppania. Seppo uskoo, että sellaisen löytyminen lisäisi hänen onneaan eniten.

Vaikka oman tuvan tila ja rauha tuovat suomalaisille tutkimuksen mukaan onnea, kodin jakavat läheiset sekä heihin liittyvät tunteet ruokkivat hyvää oloa. Asuntosäätiön tutkimuksessa kumppani oli terveyden ja kodin jälkeen kolmanneksi merkityksellisin onnellisuuden lähde. Seppo tunnistaa kärkikolmikosta omat arvonsa.

Hän on etsinyt romanttista kumppania seuranhakusovellus Tinderistä sekä vihjailemalla suositulla TikTok-tilillään Seepo25 läheisyyden kaipuustaan. Treffeillä on tullut käytyä, mutta vielä naisystävää ei ole löytynyt. Tuloksettomat tapaamiset eivät harmita, sosiaalisena ihmisenä Seppo nauttii juttelemisesta ylipäätään. Muutaman treffikumppaninsa kanssa hän on jatkanut ystävinä.

TikTokissa Sepon ja Hillan videot keräävät lämpimiä kommentteja. Some lääkitsee yksinäisyyttä vain hieman, läheisyyden kaipuuta digimaailma ei silti poista mitenkään.

Välillä Seppo katsoo kaihoisasti yhdessä lenkkeileviä pariskuntia ja ajattelee, kuinka mukavaa olisi, jos hänenkin vierellään kävelisi kumppani. Vaikka mies nauttii kotinsa rauhasta ja omasta tilasta, ei onni ole sidottu paikkaan. Seppo olisi valmis muuttamaan rakkauden perässä, jos tilanne niin vaatisi.

Koti tuo yksinäiselle onnea

Yksinäisen viikonlopun jälkeen koittaa kuitenkin arki ja arjen rutiinit. Seppo arvioi kokonaisuudessaan onnellisuutensa olevan tyydyttävällä tasolla – asteikolla yhdestä kymmeneen siinä kuutosen tai seiskan paikkeilla.

Tärkeimmäksi onnellisuutensa lähteeksi hänkin nimeää kodin.

– Olen itse paikkaan onnellinen.

Onnella on kuitenkin tapana lisääntyä, kun sitä jakaa.

Miten onnellisuuttaan voi vaalia epävarmassa maailmantilanteessa? Katso filosofi Frank Martelan vinkit.

Miten vaalia onnellisuuttaan epävarmassa maailmantilanteessa? 0:45
KATSO VIDEO: Näin vaalit onnea epävarmassa maailmantilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat