Milloin kannattaa muuttaa yhteen? Lukijaraati kehottaa pohtimaan tarkkaan: "Itse tein sen virheen aikoinaan, että..."

Eeva Roots: Kuusi vinkkiä miehille deittailuun 2:49
KATSO MYÖS: Sosiaalisen median vaikuttaja ja valokuvaaja Eeva Roots jakaa miehille kuusi vinkkiä deittailuun.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Missä vaiheessa parisuhdetta kannattaa tai on sopivaa miettiä yhteen muuttamista, jos molemmat asuvat eri paikkakunnilla?" kysyy nimimerkki 350 km välimatka.

Näin raati vastasi

"Silloin kun se tuntuu parhaalta vaihtoehdolta kummastakin. Mutta en suosittele kuitenkaan ensimmäisen seurusteluvuoden aikana."
– Nainen, 50, parisuhteessa

"Sitten kun se tuntuu oikealta. En kyllä ennen ensimmäistä vuosipäivää lähtisi muuttamaan 350 kilometrin päähän."
– Nainen, 21, parisuhteessa

"Kun molemmilla on työpaikka samalla paikkakunnalla."
– Nainen, 46, naimisissa

"No sitten kun tuntuu siltä ja molemmat osapuolet siihen suostuvat. Pitää myös miettiä se asia, että minne muutatte ja miksi. Miettikää yhteisiä unelmia (kuten halutaanko lapsia) ja missä paikassa ne unelmat toteutuisi parhaiten sitten joskus."
– Nainen, 20, parisuhteessa

"Itse tein sen virheen aikoinaan, että silloisen kumppanin kanssa muutimme 6 kuukauden jälkeen yhteen. Virhe! Itse sanoisin, että kannattaa tutustua rauhassa eikä hätäillä. Mikä kiire on arkipäiväistää suhde heti."
– Nainen, 44, tapailee

"Yhteenmuutto on ajankohtaista, kun on täysin varma, että arki saadaan rullaamaan kummankin taholta hyvin ja tasapuolisesti. Ja myös toisen tunteminen on todella tärkeää ennen yhteenmuttoa. Mitään aikarajaa ei ole, vaan luottaisin täysin omiin fiiliksiin."
– Mies, 30, avoliitossa

Katso myös: Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä? Juttu jatkuu videon alla.

Alttarille astelee yhä harvempi – onko avioliitossa järkeä? 6:20
Uutisaamussa keskusteltiin siitä, mikä on avioliiton merkitys nykypäivänä ja mitä hyötyä naimisiin menosta käytännössä on. Vieraana sosiologian professori Marika Jalovaara Turun yliopistosta.

"Jokainen ihminen on erilainen ja siten myös jokainen parisuhde. Kukaan ei puolestanne sitä voi päättää. Jotkut muuttaisivat parin vuoden seurustelun jälkeen, minä ja mieheni taas muutimme yhteen kolmen kuukauden seurustelun jälkeen ja kaikki meni hyvin."
– Nainen, 22, naimisissa

"Siinä vaiheessa, kun se tuntuu hyvältä ja kummankaan ei tarvitse elättää toista. Ei ole olemassa mitään tiettyä määrää kuukausia tai vuosia, jonka jälkeen voi muuttaa yhteen. Elät vain kerran ja se elämä on lyhyt, mene tunteiden ja fiilisten mukaan."
– Mies, 21, sinkku

"Ei tuota kannata kovin pitkään miettiä. Mitä aikaisemmin, sen parempi. Yhdessä kasvaa siitä eteenpäin. Mitä nopeampaa, sitä vähemmän kummallekaan tulee omia ehdottomuuksia. Tulee paremminkin yhteinen linja. Ja on se taloudellisestikin huomattavasti järkevämpää."
– Mies, 25, parisuhteessa

"Tutustu ensin kunnolla. Koeasukaa kuukausi yhdessä."
– Nainen, 63, sinkku

"Kun on vietetty aikaa yhdessä niin paljon, että voi olla jotakuinkin varma, että yhteinen arki toimii. Kaukosuhteessa on vaarana se, että kun nähdään harvoin, se aika on aina ihanaa eikä välttämättä ne toisen ja omat haastavammat puolet tule näkyviin."
– Nainen, 35 parisuhteessa

"Riippuu, onko ennen kaikkea lapsia ennestään ja toiseksi työtilanteesta. Jos on lapsia kannattaa odottaa 1,52 vuotta. Itsekseen saa tehdä hullumpiakin ratkaisuja."
– Nainen, 50, eronnut sinkku

"Yhteen kannattaa muuttaa siinä vaiheessa, kun se on kummankin mielestä seuraava looginen askel parisuhteessa. Hyvä parisuhde kestää välimatkankin ja huono parisuhde kaatuu, vaikka asuisitte saman katon alla."
– Nainen, 39, sinkku

"Olen vastaavassa tilanteessa. Seurustelua alle vuosi takana, muutamme tammikuussa yhteen. Keskustelu yhteenmuutosta alkoi, kun etäsuhde ei enää palvellut tutustumisvaihetta ja tunteet vahvistuivat, sekä sitoutumisvietti voimistui. Keskustelu kannattaa!"
– Nainen, 31, parisuhteessa

"Silloin kun molemmat ovat samaa mieltä asiasta perusteellisen keskustelun jälkeen. Kommunikaatio on avain etä- ja lähisuhteessa.";
– Mies, 30, avoliitossa

"Miettiä voi aina, mutta muistakaa myös keskustella asiasta suoraan ja sopia myös käytännön toteutus. Etäsuhteen myötä arjessa on myös vapautta, jota jälkikäteen voi tajuta kaivanneensa. Kokeilematta ei voi tietää. Itsellä takana etäsuhteena alkanut suhde."
– Mies, 32, sinkku

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

 

Entä miten vastaisit tähän?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat