Mainos

Viihtyisä mustavalkoinen takkahuone

Muutoksen suunnittelu Marianne Sundell

Nuorenparin uuden kodin kellarikerroksessa sijaitseva takkahuone on jäänyt kalustamatta. Tällä hetkellä pyöreän villamaton ympärillä on kolme puutarhatuolia, jotka ovat huoneessa talvisäilössä. Uusia istumamukavuudeltaan parempia tuoleja tai sohvaa tarvittaisiin, sillä puutarhatuoleissa ei viihdy hetkeä kauempaa. Takka sijaitsee huoneen nurkassa ja sen lasiluukut aukeavat molempiin suuntiin.

KUVA: Ennen muutosta.

Nuoripari ei toivo huoneeseen televisiota eikä huoneen tarvitse toimia vierashuoneena. Toistaiseksi takkahuone on toiminut lähinnä pukuhuoneen roolissa, sillä huoneen läheisyydessä on talon suihku ja saunatilat. Nyt kuitenkin huoneesta haluttaisiin viihtyisämpi, jossa voisi nauttia takkatulen räiskeestä ja hyvästä kirjasta. Huoneen yleisilme on väritykseltään valkoisen, harmaan ja mustan yhdistelmä ja ripauksen lämpöä kokonaisuuteen antaa ruskea massiivipuinen ikkunalauta.

Asukkaita miellytti huoneen nykyinen väriskaala. Mustaa väriä toivottiin kuitenkin lisää, sillä takan mustasävytteinen kivipinta tuntui yksinäiseltä yksityiskohdalta. Matoksi hankittiin pehmeä ja jalkapohjia hyväilevä, materiaaliltaan pellavan ja villan sekoitus, jonka väritys sisältää mustaa ja vaaleaa pellavan sävyä. Luonnonläheinen materiaali ja sen lainehtiva nukkapinta näyttää tyylikkäältä harmaata laattapintaa vasten.

Huoneessa oli entuudestaan Woodnotesin paperinarusta valmistettu kitin sävyinen lehtiteline, joka inspiroi lisäämään sisutukseen luonnonmateriaaleja. Uudet harmaan sävyiset verhot ovat silkkiä ja ne antavat ripauksen kiiltoa muuten hyvin mattapintaiseen sisustukseen. Verhot laskeutuvat kauniin elegantisti leveän rypytysnauhan ansiosta.

Huoneeseen toivottiin ilmavaa kokonaisuutta. Huoneeseen ei kaivattu raskaita elementtejä, sillä varsinaisia säilytyskalusteita tilaan ei tarvittu. Istumamukavuus ja kalusteiden selkeä muotokieli asettivat vaatimukset uusille kalustehankinnoille. Tuoleiksi valittiin Harri Koskisen suunnittelemat leveät k-tuolit, joissa on hyvä istua. Metallirunkoisessa k-tuolissa on vaihdettava paperinarupuuvillakankaasta valmistettu päällinen. Rungon näkyvät osat on mattakromattu ja ne istuvat hyvin huoneen verhotangon materiaalimaailmaan. Tuolin väriksi valittiin täysin musta paperinaru, joten valkoisia seiniä pehmennettiin Borås:in kitin sävyisellä paperitapetilla. Tapetissa on viehättävä hivenen karhea struktuurikuviointi. Tapetin ansiosta seinän ja tuolin värikontrastista saatiin pehmeämmäksi ja samalla takka korostuu paremmin. Takan eteen hankittiin pyöreä istuin, joka on kitin ja mustan sävyinen. Istuin voi toimia myös rahina tai pöytänä, mutta ensisijaisesti se palvelee takansytyttäjän istuimena. Takkapuille niin ikään hankittiin musta paperinarusta valmistettu säilytyskori.

Kehrätty paperinaru on aito ja kestävä luonnonmateriaali. Samaa tekstuurillista ideaa on seinälle hankitussa Irina Pått:in valaisimessa, joka muodostuu neljästä kaarevasta pellavamassasta valmistetusta paperiteoksesta. Samaa sarjaa ovat myös ikkunalaudalle hankitut tuikut. Valaisimen rytmiä voidaan muuttaa vaihtamalla kaarevien paperiteosten suuntaa. Valaisimesta siivilöityvä valo on pehmeän tunnelmallista ja luo harmoniaa. Valaisimen ollessa poissa päältä pellavamassa sointuu kauniisti osaksi seinäpinna väriskaalaa.

Pöydäksi valittiin pähkinäpuunsävyinen tavutettu ja viilupintainen vaneripöytä. Pöytä nousee kauniisti esiin matosta ja sen alle sijoitettiin vanha lehtikori. Sisustuskokonaisuudesta tuli asukkaittensa näköinen ja tyyliltään Lounge-henkinen. Vaikka värisävyt ovat tummia ja yleisilme on moderni, ei sisustus ole synkkä vaan päinvastoin pelkistetyn lämminhenkinen. Selkeät muodot ilmaisevat arjen kauneuden estetiikkaa, yksinkertaisuutta ja harmoniaa.

Tuotetiedot:

 • Borås EasyUp -tapetti, malli: Etage, sävy: B2134
 • Jälleenmyynti: Värisilmä myymälät kautta maan, www.varisilma.fi
 • Tapetointityöt: Maalaus ja Rakennus P.Pakarinen, 0400-441457
 • Woodnotes Box Zone -säilytyskori, musta 40x40x40 cm, 69,-
 • Woodnotes leveä K-tuoli, musta, 1.238,-
 • Woodnotes pyöreä Cool-tyyny /-rahi, kitti/musta, 367,-
 • Vaneripöytä, sävy pähkinä
 • Adea Camp -pöytä 60, 280,-
 • Linum 100% villaneule, luonnonvalkoinen, 115,-
 • Jälleenmyynti: Vepsäläinen, Espoo 020 7801 471, www.vepsalainen.com
 • www.woodnotes.fi
 • Wm-Carpet, Castello-matto koko 160x230, sävy: 89 (musta), 1.015,-
 • Jälleenmyynti: Isku Oy, Vantaa 0290864000, www.iskukoti.fi
 • Irina Pått:in suunnittelema pellavamassasta ja japanin paperista valmistettu neliosainen Installation-seinävalaisin. Koko: 60x60 cm, 476,-
 • Pellavamassasta ja japanin paperista valmistettu Twinkle-tuikku, 32,-
 • Tiedustelut: www.kolumbus.fi/lumidesign
 • Jälleenmyynti: Casuarina, Helsinki 09-68558580, www.casuarina.net
 • Vuoratut ja monson-rypytysnahalliset silkkiverhot, sävy: kromin harmaa, 29,90 € /m
 • Jälleenmyynti ja ompelutyöt: Eurokangas, Vantaa 09-27069130, www.eurokangas.fi

(T.i.l.a. 24.10.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.