Viiden lapsen äiti käy kuoleman rajalla viikoittain – lääkärit voivat antaa hoitoa vasta viime hetkellä

3:01

Laiton maahanmuuttaja ei voi Yhdysvalloissa saada hoitoa kuin hätätilanteessa. Tämän vuoksi viiden lapsen äidin on miltei kuoltava viikoittain, kertovat muun muassa Denver7 sekä CNN.

51-vuotiaan Luciaksi nimetyn naisen munuaiset pettävät viikoittain kakkostyypin diabeteksen vuoksi kehittyneen munuaisten vajaatoiminnan takia.

Denver7 -uutissivusto kertoo, että Lucian perhe ajaa naisen joka viikko ensiapupoliklinikalle saamaan hoitoa krooniseen sairauteensa.

Laittoman maahanmuuttajan ei kannata sairastaa

Lucia on laittomasti Yhdysvaltoihin saapunut maahanmuuttaja. Hänellä ei varaa hoitaa sairauttaan kerralla, vaan naisen pitää odottaa hengenlähdön olevan lähellä, jotta hän saa sairauteensa väliaikaista apua.

Viiden vuoden sairastelun aikana Lucia on oppinut, että mikäli hän saapuu sairaalaan liian aikaisin, hänet käännytetään pois. Jos hän saapuisi muutaman minuutin liian myöhään, hänen sydämensä saattaisi pysähtyä.

Ensiapupoliklinikalle saapumisen ajankohta on siis elämän ja kuoleman kysymys.

"En voi juoda paljoa vettä"

CNN:n haastattelema Lucian lääkäri kertoo, että munuaisten tehtävä on ikään kuin toimia elimistön pesukoneena. Munuaiset poistavat kehosta ylimääräistä nestettä, suoloja ja kuona-aineita sekä muita tarpeettomia aineita ja myrkkyjä.

– Kun kumpikaan munuaisista ei toimi, ihminen elää keskimäärin 10–14 päivää, lääkäri Lilia Cervantes sanoo.

Koska Lucian munuaiset eivät toimi kunnolla, hänen kehonsa ei pysty suodattamaan sinne päätyneitä aineita tai nesteitä, jotka kertyvät esimerkiksi jalkoihin ja keuhkoihin. Lucian sairaus voi helposti johtaa kuolemaan.

Lucia tietää, ettei hän voi syödä paljon vettä sisältäviä ruokia – hän joutuu mittaamaan myös juomansa veden määrän.

– En voi juoda paljoa vettä, Lucia kertoo.

Myös kaliumin saantia Lucian täytyy rajoittaa: se voisi pysäyttää hänen sydämensä.

Perheen kärsimys huolettaa

Viikoittainen matka dialyysihoitoon, eli veren puhdistamiseen vereen kertyneistä kuona-aineista ja nesteistä, rasittaa Lucian lähipiiriä.

Lucia onkin itsensä sijaan huolissaan perheestään, erityisesti pojastaan, joka joutuu näkemään äitinsä kärsivän.

– Hän on huolissaan minusta, Lucia sanoo.

Eikä syystä. Pian CNN:n haastattelun jälkeen Lucian kunto romahtaa jälleen ja viiden lapsen äiti kiidätetään päivystykseen saamaan laastaria avohaavaansa.

3:01

Lähde: Denver7, CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja