Vihreiden Sofia Virta tuomitsee hallituksen leikkaustoimet MTV:n Uutisextrassa: "Nämä ratkaisut tulevat maksamaan myöhemmin enemmän"

MTV:n Uutisextran vieraana Sofia Virta. Katso haastattelu kokonaisuudessaan yllä.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta vastustaa hallituksen esittämiä turvapaikan haun ehtojen kiristyksiä. Virta toteaa MTV:n Uutisextrassa suhtautuvansa erittäin kriittisesti myös parhaillaan valmisteltavaan niin kutsuttuun käännytyslakiin. Käännytyslailla pyritään hillitsemään itärajan yli tapahtuvaa esineellistettyä maahanmuuttoa.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta (vihr.) ei hyväksy hallituksen esittämiä tiukennuksia Suomen turvapaikkamenettelyyn.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) esitteli tällä viikolla lakimuutoksia, joilla tiukennetaan oleellisesti turvapaikan hakemisen ehtoja ja heikennetään etuja.

Vihreät syyttävät tiukennuksista perussuomalaisia, jotka saivat hallitusneuvotteluissa turvapaikka- ja maahanmuuttovaatimuksiaan läpi.

– Kyllä kokoomus on nyt tainnut antaa pikkusormen ja on viety koko käsi. Meillähän on samaan aikaan tilanne, että Suomen houkuttelevuus aivan varmasti heikkenee, arveli Virta ja sanoi, ettei turvapaikkamenettelyn tiukentaminen hänelle kelpaa.

Itärajan käännytyslaki ei maistu vihreille

Valmisteilla oleva itärajan käännytyslaki vaatii eduskunnassa 5/6-osan enemmistön. Vihreät ovat suhtautuneet lakiin penseästi – niin myös puheenjohtaja Virta.

– Tällä hetkellä suhtaudun erittäin kriittisesti aivan niin kuin lausuntopalautteen mukaan moni asiantuntijakin, linjaa Virta.

– Onko takuita, kun että me rikotaan Suomen perustuslakia ja rikotaan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja silti meillä ei itse asiassa ole takuita siitä, että tämä olisi vaikuttava keino, niin kyllä siinä herää kysymysmerkkejä.

"Säästöjä osin vääristä paikoista"

Virta tuomitsee myös osan hallituksen kehysriihessään tekemistä säästöistä. Ne kohdistuvat muun muassa lastensuojeluun sekä päihde- ja perhetyöhön.

– Nämä ratkaisut, joita hallitus teki, ovat minun mielestäni vastuuttomia ja minä pelkään, ette se tulee maksamaan itse asiassa myöhemmin enemmän. Ja sehän tästä tekeekin epäuskottavaa. Ei hallituksella ole visiota siitä, miten aidosti tämä velkalaiva käännetään, arvostelee Virta.

Vihreiden kannatus mataa alamaissa

Vihreiden kannatus on jämähtänyt alhaisiin lukemiin. YLE:n viime kyselyssä vihreiden kannatus oli vain 8,3 prosenttia ja puolue putosi vasemmistoliiton taakse. Sofia Virta on toiminut vihreiden puheenjohtajana vajaan vuoden.

– Itse en odottanut, kun tulin valituksi viime kesäkuussa, että se olisi helppo tehtävä, helppo nousu. Sellaisia ei ole. Mutta me tehdään pikkuhiljaa nöyrästi töitä ja lupaan kyllä tehdä kaikkeni sen eteen, että suomalaiset tietävät, että meillä on paljon ratkaisuja siihen, että tässä maassa kaikilla voisi olla turvallinen ja hyvä arki, totesi Virta.

Puolueen ja puheenjohtajan seuraava jännäyksen paikka onkin kesäkuun eurovaalien tulos.

Lue myös:

    Uusimmat