Vihreämpi proteiiniherkku – pitää nälkää ja auttaa painonhallinnassa

Hummus on Välimeren alueelta kotoisin oleva yksinkertainen, kasvipohjainen levite. Se sisältää vain kikherneitä, oliiviöljyä, sitruunaa ja mausteita.

Yhdysvalloissa hummuksesta on kasvanut viime vuosina todellinen jättibuumi. Huffington Postin mukaan hummuksen myynti on kasvanut Yhdysvalloissa 15 vuodessa yli 500 miljoonaa dollaria.

Hummus auttaa painonhallinnassa

Hummuksessa on proteiinia noin 21 grammaa 100 grammaa kohden. Runsaan proteiinipitoisuuden vuoksi hummus vie nälän pitkäksi aikaa ja tasapainottaa verensokeria tehokkaasti.

Paremmat kolesteroliarvot

Tasmanian yliopistossa vuonna 2007 joukko 30–70 -vuotiaita tutkittavia jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä sai kahden vuoden ajan päivittäisen kuituannoksensa kikherneistä, ja toinen vehnätuotteista. Tulokset osoittivat, että kikherneitä syöneillä oli selvästi paremmat kolesteroliarvot.

Kikherneissä folaattia

Folaatin päivittäinen saantisuositus on iästä riippuen 300-400 mikrogrammaa. 200 grammaa kikherneitä sisältää noin 360 mikrogrammaa folaattia. Raskautta suunnitteleville naisille suositellaan Suomessa runsaasti folaatteja sisältävää ruokavaliota. Folaatteja saadaan täysjyväviljasta ja tuoreista kasviksista ja hedelmistä yhdessä monien muiden hyödylliseksi havaittujen ravintoaineiden kanssa.

Makuja arkeen

Hummus on hyvä ratkaisu niille, jotka rakastavat hyvää ruokaa, mutta haluaisivat silti elää terveellisemmin. Levitä leivällesi paksu kerros hummusta voin tai margariinin sijaan. Hummus kosteuttaa leivän ja tuo siihen ihan uudenlaista makua. Hummus sopii ihanasti yhteen toisen terveysherkun, nimittäin avokadon, kanssa. Laita leipäsi väliin hummusta, avokadoa, juustoa ja vihanneksia. Maku on niin hivelevä, ettet halua enää palata rasvaisiin leikkeleisiin tai margariineihin.

Tee hummusta itse

Hummus on kaiken lisäksi todella helppo tehdä itse. Hummusta voi nauttia monipuolisesti erilaisten ruokien kanssa. Kokeile sitä dippina kasviksille, lisukkeena lihan kanssa, turkkilaisen jogurtin ja pitaleivän kanssa tai voileivän välissä. Hummus sopii myös esimerkiksi todella hyvin erilaisten chorizo-makkaroiden seuralaiseksi hienossakin illallispöydässä.

Resepti: Hummus, kikhernedippi

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat