Vihreä sähkö ja tuulivoima

Vihreä sähkö on ympäristöystävällinen vaihtoehto fossiilisiin polttoaineisiin perustuvalle energiantuotannolle. Vihreän sähkön käytöllä torjutaan ilmastonmuutosta ja sen suosiminen on kannanotto uusiutuvan energiatuotannon puolesta. Vihreän sähkön valitessaan kuluttaja saa käytännössä samanlaista sähköä kuin muutkin sähkönkäyttäjät. Samalla hän kuitenkin vaikuttaa siihen, miten suuri osuus verkossa risteilevästä sähköstä on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä. Sähkölaskussa kuluttaja maksaa tällöin nimenomaan energialähteiden käytön edistämisestä.

Kuluttajan vihreät vaihtoehdot

Kuluttaja voi halutessaan valita vihreän sähkönsä erilaisista tuotantovaihtoehdoista. Vihreään sähköön katsotaan kuuluvaksi puuenergia, vesivoima, tuulivoima ja aurinkoenergia. Sähkönmyyjien vihreä sähkö voi koostua näistä kaikista tuotantomuodoista tai sitten se voi olla esimerkiksi pelkällä tuulivoimalla tuotettua. Monella sähkönmyyjällä on omalle energiaystävälliselle sähkömuodolleen oma nimi, tällaisia ovat mm. Hyötytuuli, Tuulisähkö ja Ekosähkö.

Vihreän sähkön hinta

Syksystä 1998 alkaen kaikki kuluttajat ovat voineet ostaa sähkönsä haluamaltaan sähkönmyyjältä. Tällöin kilpailutetaan myyjää sähkön hinnasta ja sen lisäksi maksetaan paikalliselle sähkölaitokselle sähkön siirrosta aiheutuva maksu. Näin ollen vihreän sähkön hinta voi vaihdella paikkakunnan mukaan. Kuluttaja voi myös halutessaan ostaa ainoastaan osan sähköstään vihreänä sähkönä. Esimerkiksi yksi kolmasosa sähköstä voi olla tuotettu vihreällä sähköllä ja kaksi kolmasosaa normaalilla tavalla.

tuulivoimaa

Vihreän energian hinta on tavalliseen sähköön verrattuna hieman kalliimpaa vaikka esimerkiksi tuulivoiman ja aurinkoenergian raaka-aine on ilmaista. Kustannuksia kuitenkin tuovat energian varastointi ja siirto. Hyvissä tuuliolosuhteissa ja aurinkoisella säällä tuotettua energiaa ei vielä kyetä varastoimaan kannattavasti ja tuuliolosuhteiltaan edulliset paikat ovat usein vaikeapääsyisissä paikoissa, jolloin siirtokustannukset ja häviöt ovat suuria.

Vihreän sähkön käyttäjät

Tampereen sähkölaitoksen ja Vattenfallin mukaan vihreää sähköä kyselevät ympäristöä ajattelevat ja valveutuneet ihmiset. Mitään jakautumista tilaajien sukupuolen mukaan ei ole näiden sähkönmyyjien mukaan ollut havaittavissa. Ikätekijät ovat sen sijaan olleet selvemmin huomattavissa: nuoret ja keski-ikäiset käyttävät vihreää sähköä yhä enemmän, kun taas vanhemmat ihmiset eivät kiinnitä niinkään huomiota sähkön tuotantotapoihin.

Tuulisähkö

Tuulivoimalaitos muuttaa tuulen liike-energian pyörimisliikkeeksi ja edelleen sähköksi, jonka se syöttää sähköverkkoon. Nykytekniikan avulla tuulen energiasta voidaan tuottaa sähköä noin 30 %.

Suomessa tuulivoiman osuus sähköntuotannosta on 0,1%. Se on muihin maihin verrattuna hyvin vaatimaton. Tanskassa tuulivoimalla tuotetaan yli 10 % maan sähkötarpeesta ja Saksan tuulivoimatuotanto on Suomeen verrattuna jopa satakertainen. Merkittävä syy tuulivoimantuotannon pieneen osuuteen Suomessa on se, että tuulivoiman tuet ovat meillä vieläkin EU-maiden alhaisimpia. Kuitenkin tuulivoiman käyttö on lisääntymässä kotimaassammekin, siitä kertovat liki 40 sähkönmyyjää, joilta voi jo tilata niin sanottua vihreää sähköä.

Esimerkki Hyötytuulen käytöstä

Esimerkkitapauksessa on tamperelainen kahden aikuisen talous, saunallinen kerrostalokaksio tavallisilla sähkölaitteilla (tv, tietokone, jääkaappi ja pakastin, pesukone jne). Tavallisen sähkön käytöstä aiheutuu vuodessa kustannuksia 1236 mk. Hyötytuulisähkö tulee vuodessa 177 mk kalliimmaksi, eli sähkön hinta on tällöin 1413 mk/vuosi. Esimerkistä voi saada vinkin ympäristöystävällisemmän energiamuodon hinnasta suhteessa tavallisen sähkön käyttämiseen. Kuitenkaan hinta ei ole täsmälleen sama joka tapauksessa, vaan se vaihtelee asuinpaikkakunnan ja sähkönmyyjien välillä.

Lähteet: Propel-voima Oy, Tampereen sähkölaitos, Vattenfall, www.vaihdavirtaa.net, www.sll.fi/energia, http://matriisi.ee.tut.fi/ymparistoverkko/energia/tuulivoimala.html

Teksti: Niina Rintamäki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja