Mainos

Viherkasveilla viihtyisyyttä kotiin

Kukat ja viherkasvit piristävät kodin ilmettä ja auttavat tunnelman luomisessa.

Tavoitteletko kotiisi klassista ja tasapainoista vai modernia ja kenties särmikästäkin tunnelmaa? Viherkasvien avulla sisustaminen on helppoa ja nopeaa, eikä siihen tarvitse upottaa suuria rahasummia. Kauniit, hyvin hoidetut kasvit myös lisäävät asunnon kodikkuutta ja viihtyisyyttä.

Rauhallista tunnelmaa

Jos kotisi sisustus on maanläheistä, talonpoikaishenkistä ja rauhallista eli vallitsevana sävynä on esimerkiksi lämmin ruskea, korosta kotoista tunnelmaa orkideoilla ja posliinikukilla.

Pienilehtiset viherkasvit sopivat kotiisi erinomaisesti, sillä niillä saat luotua tasapainoisempia kokonaisuuksia kuin suurilehtisillä kasveilla. Myös yksinkertainen jukkapalmu, rehevä limoviikuna tai amppelissa roikkuva saniainen ovat kotiisi oivallisia kasvivalintoja. Hauskan vaikutelman saat luotua, kun sovitat pallomaisen kasvin, kuten rahapuun, neliskulmaiseen ruukkuun.

Perusta keittiösi ikkunalle pieni yrttiviljelmä, jossa kasvatat rosmariinia, basilikaa ja minttua. Muista myös valita yrteille kauniit, sisustukseen sopivat ruukut.

Pelkistettyyn kotiin

Jos kotisi sisustusta hallitsevat pelkistetyt linjat ja vaaleat värit, tyyliisi sopivia kasveja ovat 70-luvun vanhat perinteiset kasvit, kuten anopinkieli- ja -hammas. Kasvien pinnoissa ja muodoissa on paljon mielenkiintoisia vaihtoehtoja: nukkapintaa, kiiltoa, epäsäännöllisyyttä, selkeää suoraa linjaa, eri vihreän sävyjä sekä harmaata.

Voit leikitellä kasveilla: tee niistä erilaisia ryhmiä tai käytä niitä tilanjakajina. Jos kaipaat kasveilta näyttävyyttä, valitse kotiisi suurilehtisiä kasveja, kuten peikonlehti, pullojukka tai juurakkovehka.

Voit myös yhdistellä sisustuksessasi viherkasveja ja leikkokukkia sekä laittaa suoralinjaisen viherkasvin seuraksi matalan ja pyöreän leikkokimpun. Esimerkiksi runsaalla tulppaanikimpulla loihdit kotiisi kauniin kevätilmeen.

Jos haluat luoda kotiisi raikkaan ilmeen, valitse viherkasveillesi pastellinsävyisiä ruukkuja. Valolla ja peileillä voit tehostaa kasvien antamaa vaikutelmaa.

Voimakasta tunnelmaa

Kun kotisi sisustus on klassisen pelkistettyä ja värit voimakkaita, tyyliisi sopivia kukkia ovat esimerkiksi flamingonkukka, tulilatva, gerbera ja sinisilmä.

Myös näyttävät kasvit, kuten peikonlehti, pullojukka sekä juurakko- ja palmuvehka sopivat voimakastunnelmaiseen sisustukseen. Nosta ruukut pääosaan käyttämällä voimakkaan värisiä ja massiivisia muotoja.

Huolehdi kasvien hyvivoinnista

Puutarhuri Taneli Sallinen Plantanesta korostaa, että viherkasveilla sisustamiseen pätee sama perussääntö kuin muuhunkin sisustamiseen: kauneus on katsojan silmässä.

– Jokainen tietää itse parhaiten, mikä omaan kotiin ja tyyliin sopii. Uusia vinkkejä kannattaa silti aina etsiä.

Sallisen mukaan sisustuksellisia näkökulmia tärkeämpää on huolehtia viherkasvien hyvinvoinnista. Nuukahtanut kasvi kun ei ole sisustuksellisestikaan kaunis elementti.

– Ennen kuin hankit viherkasvin, selvitä, saako kasvi riittävästi valoa paikassa, johon sen sijoitat, Sallinen neuvoo. – Myös hoito-ohjeisiin kannattaa tutustua etukäteen. Monet viherkasvit ovat esimerkiksi erittäin arkoja kylmälle, joten pahimmassa tapauksessa ne voivat kuolla jo matkalla kaupasta kotiin.

Sallinen kehottaa ostamaan viherkasvit alan erikoisliikkeestä, joiden tarjontaan voi luottaa. Samalla saa kaupan päälle myös asiantuntevia kasvatusneuvoja, joita seuraamalla kasvit voi saada kukoistamaan.

Teksti: Paula Larjo / Mediafocus

Kuvat: Huiskula, SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.