Suomen viranomaiset varautuvat jo Twitteristä luopumiseen

4:12
Video: Näin Suomen viranomaiset varautuvat Twitterin käytön päättymiseen

Miljardööri Elon Musk on ollut kuukauden verran Twitterin johdossa. Kulunut kuukausi on ollut Twitterin historiassa kovin vaiherikas.

Teknologia-miljardööri Elon Musk on muun muassa irtisanonut noin puolet yrityksen työntekijöistä ja palauttanut käyttöoikeuden rikkeiden vuoksi poistetuille tileille. Esimerkiksi Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sai aiemmin marraskuussa tilinsä takaisin käyttöönsä.

Trolleja ja loukkaavaa sisältöä

Elon Musk on tarjonnut sinisen varmennemerkin käyttäjien saataville maksua vastaan. Viimeisen takia osa ”varmennetuista” tileistä alkoi esiintyä tunnettuina brändeinä viestipalvelussa, johtaen mainosten kaikkoamiseen. Tämän jälkeen maksullisten varmennusmerkkien myynti keskeytettiin, mutta Musk on vihjannut palauttavansa ominaisuuden. 

Viime tiistaina teknologiajohtaja Musk väitti Applen uhanneen vetää Twitterin pois App Store -sovelluskaupasta. Sosiaalisen median palveluilla on oltava tehokkaat järjestelmät vahingollisen ja loukkaavan sisällön moderoimiseksi, jotta ne voivat päästä Applen ja Googlen sovelluskauppoihin. 

Suomalaisille viranomaisille tärkeä viestintäkanava

Useat suomalaiset viranomaiset kuten poliisi, pelastuslaitokset ja ulkoministeriö hyödyntävät palvelua viestinnässään. Esimerkiksi Helsingin pelastuslaitokselle Twitter on tärkeä onnettomuusviestinnän kanava. Myös ulkoministeriö hyödyntää viestipalvelua esimerkiksi kriisiviestinnässään. 

Ulkoministeriön some- ja verkkopäätoimittaja Laura Rantanen kertoo, että varatoimia Twitteristä käytön päättymiseen on jo tehty. Toistaiseksi ulkoministeriö kuitenkin jatkaa tiedotteiden jakamista Twitterin kautta.

– Olemme tehneet toimenpiteitä siltä varalta, että palvelu lakkaisi toimimasta tai itse päättäisimme lopettaa sen käytön. Olemme esimerkiksi tallentaneet kaiken Twitter-datamme ja pyytäneet ulkomaan edustustojamme tekemään saman, Rantanen selventää. 

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen viestintäyksikön päällikkö Anna Lehtiranta sanoo, ettei pelastuslaitoksen nopealle onnettomuusviestinnälle ole vielä päätetty vaihtoehtoista somekanavaa. Pelastuslaitos seuraa kuitenkin tapahtumia Twitter-viestipalvelun ympärillä ja tekee päätöksiä tilanteen mukaan. 

– Muut somekanavat ovat käytössämme taustoittamiseen ja syventävään viestintään. Lehdistötiedotteitakin edelleen jaamme ja viestimme omilla nettisivuillamme, Lehtiranta sanoo.

Poliisi on varautunut Twitterin käytön päättymiseen

Poliisihallituksen ylitarkastaja Anna Lindin mukaan Twitteristä poistumista harkitaan painavista syistä:

– Jos oma yleisömme lähtee, jos Twitter poistuu sovelluskaupoista, tai jos sisällön laatu laskee olennaisesti, niin toki asiaa pitää harkita, Lind luettelee.

Lind sanoo poliisin varanneen käyttäjänimen Mastodon-yhteisöpalvelusta tulevaisuuden varalle. Mastodonilla on Twitterin kaltaisia ominaisuuksia, mutta se tarkoitettu ensisijaisesti yksityishenkilöille ja sen käyttäjämäärät ovat vielä varsin pienet.

Mainostajat kaikonneet

Kauppalehden tietojen mukaan puolet Twitterin suurimmasta mainostajasta on keskeyttänyt mainontansa palvelussa viime viikkojen aikana. Esimerkiksi Kellogg kertoi marraskuussa yhtiön keskeyttäneen mainonnan Twitterissä. Muita viestipalvelun jättäneitä suuria mainostajia ovat muun muassa Ford, Chanel ja Jeep.

Mainostajat ovat olleet huolissaan siitä, että viestipalvelussa näkyy käyttöehtojen vastaista materiaalia, joka voi vaarantaa yritysten brändiä. Lisäksi mainonnan toimivuuden sanotaan laskeneen merkittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja