Viestintävirasto: Moni Apple-sovellus varastaa tietoja - Katso lista ja vaihda salasanasi

Viestintävirasto varoittaa XcodeGhost -haittaohjelmasta. Kyseessä on tietoja varastava haittaohjelma, joka koskee iPhonea, iPadia ja Applen tietokoneita.

Haitallisten sovellusten avulla uhrin laitteelle voidaan antaa komentoja ja niistä voidaan mm. kalastella salasanoja ja lukea tietoja leikepöydältä.

Top 10 XcodeGhost-tartunnat Suomessa 

Ainakin seuraavien ohjelmioen on havaittu Suomessa sisältävän XcodeGhost-haittakoodia, joka lähettää käyttäjän tietoja hyökkääjille:

BubbleShooter, versio 1019

WeChat, versio 6.2.5.19 

Mercury, versio 907 

Perfect365, versio 4.6.16 

Foscam, versio 83 

Perfect365, versio 5.0.27 

网易云音乐, versio 2.8.2 

Perfect365, versio 5.0.23 

SnapRoll, versio 137 

Wallpapers10000, versio 3.6 

MoreLikers2, versio 176 

Lähde: Viestintävirasto

Haittakoodi on päässyt lymyilemään joissakin Xcode-sovelluskehitysympäristön versioissa ja se on päässyt täten leviämään uusiin sovelluksiin sovelluskehittäjien tietämättä.

Viestintävirasto huomauttaa, että pelien ja viihdesovellusten lisäksi XcodeGhost on myös joissain työkaluohjelmissa kuten PDFReader Free 2.7.6 ja WinZip 4.2. 

Joidenkin arvioiden mukaan saastuneita sovelluksia on ollut yli 4000.

Viestintävirasto neuvoo, että jos käyttäjä havaitsee laitteessaan haitallisen version sovelluksesta, niin kyseinen sovellus kannattaa poistaa tai päivittää se versioon, joka ei sisällä XcodeGhostia. Lisäksi laitteella käytetyt salasanat suositellaan vaihtamaan, sillä haittaohjelma on voinut varastaa ne.      

Lue myös:

    Uusimmat