Vieläkö löydät kotoasi nämä 1980-luvun villitykset?

Vesisänky, korvalappustereot, olkatoppaukset, kreppirauta.. Innostuitko sinä näistä ilmiöistä 1980-luvulla? Osa suomalaisiinkin koteihin rantautuneista uutuuksista tuli jopa jäädäkseen.

Vesisänky

Vesisänky yleistyi monissa suomalaisissa kodeissa 1980-luvun lopulla, ja 1990-luvulle siirryttäessä moni nukkuikin jo yönsä lämmitetyllä patjalla. Vesitäytetyn patjan tarkoitus oli lämmittää nukkujaansa sekä pehmentää ihoon kohdistuvaa painetta ja parantaa verenkiertoa. Sänkyä lämmitettiin sähkökäyttöisellä vedenkeittimellä.

Korvalappustereot

1980-luvulla suosionsa huipulla paistatelleet korvalappustereot löytyivät tuolloin jokaisen trenditietoisen nuoren ja vähän vanhemmankin korvilta. Korvalappustereot soittivat C-kasetteja, ja joissain malleissa saattoi olla jopa mahdollisuus radion kuunteluun.

Olkatoppaukset

Yhtenä 1980-luvun vitsauksista muistetaan isot ja näkyvät olkatoppaukset. Tätä maskuliinisuutta naistenkin olemukseen tuovaa muotitrendiä seurasivat kaikki, jotka tiesivät missä mennään. Olkatoppaukset myös saivat reilusti näkyä ohuen paidan läpi.

Mikroaaltouuni

1980-luvun lopulla mikroaaltouuni lämmitti suomalaisten sydämet. Uusi laite muutti ruuanlaittokulttuuriakin: eilistä ruokaa tai vaikkapa einespizzan saattoi helposti lämmittää. Mikrot yleistyivät hyvin nopeasti, ja 1990-luvun alussa jo enemmistö suomalaisista lämmitti ruokaansa mikroaalloilla.

NMT-puhelin

Kannettavat NMT-verkossa toimivat puhelimet olivat vielä 1980-luvun lopulla harvinaisuus kansan keskuudessa, mutta yleistyivät jo jonkin verran 1990-luvun alkuun tultaessa. Kookkaat ja kömpelöt luurit olivat vielä alkeellisia, mutta käytettäviä kuitenkin. Puhelimet palvelivat läpi 1990-luvun, mutta myöhemmin koko NMT-verkko suljettiin uudemman GSM-verkon tieltä.

Soutulaite

1980-luvun lopun juppikulttuurissa ulkonäöstä huolehtiminen korostui, ja kunnostaan tarkan suomalaisen vakiovarustuksiin kuului sisällä käytettävä soutulaite. Uutta oli, että voitiin kätevästi kuntoilla kotona sisätiloissa ulkoilman sijaan.

Jalkakylpylaite

Jalkakylpylaite toi 1980-luvulla pientä luksusta jokaiseen kotiin. Mikäpä olikaan sen parempaa, kun TV:n katselu omassa olohuoneessa jalkakylvyn kera?

Kreppirauta

Kreppirauta oli must-hankinta jokaiselle 1980-90-luvun vaihteen muodikkaalle naiselle – ja miksei miehellekin. Tukkaa krepattiin juhliin ja arkeen – ihan minne vain.

Commodore 64 -kotitietokone

Commodore 64 oli 1980-luvulla suuren suosion suomalaisten keskuudessa saavuttanut kotitietokone. Tämä hitti myytiin käsistä heti ilmestymisensä jälkeen jouluna 1982. Koneen suosio jatkui pitkään ja suhteessa väkilukuun sitä ostettiinkin Suomessa enemmän kuin missään muualla.

Vohvelirauta

Vohvelirauta saapui kodinkoneiden jatkoksi ja herkuttelijoiden iloksi 1980-luvulla. Tällä nykyäänkin käytettävällä laitteella saatettiin valmistaa eri muotoisia ja kuvioisia vohveleita.

Kuvat: Colourbox.com

Lähteet: Yle.fi, Wikipedia.org, Kodinkuvalehti.fi

Lue myös:

    Uusimmat