Viehkeä vattu vie kielen mennessään – kokeile näitä!

Kesän satokausi houkuttelee leipomaan erilaisia piirakoita, torttuja ja kakkuja tuoreista marjoista. Makean marjaisat herkut ovat kahvipöydän ykkösiä. Mansikoiden ja mustikoiden ohella kannattaa muistaa hyödyntää myös viehkeitä vadelmia.

Kesä on ihanteellista aikaa loihtia kahvipöytään erilaisia piirakoita, kun sekä metsät että pensaat ovat täynnä tuoreita marjoja. Kesä onkin sekä makeiden että suolaisten piirakoiden sesonkiaikaa.

– Jo heinäkuussa saa tuoreita marjoja ja kasviksia, vaikka varsinainen satokausi alkaa loppukesällä. Toisaalta pakastimet varmistavat sen, että piirakoihin saa marjoja ympäri vuoden, toteaa Myllyn Parhaan kotitalousopettaja Arja Savela.

Piirakan pyöräyttämiseen ei välttämättä tarvita juhlia, vaan sillä saa pientä piristystä myös arkeen. Piirakan saa pöytään nopeasti, kun tekee pohjan valmiista taikinasta, esimerkiksi Kauramurotaikina sopii hyvin marjapiirakoihin, sillä kauran kuitu imee marjojen kosteutta.

Nämä vadelmaiset herkut sopivat mainiosti sekä arkiseen että juhlaisaan kesäpäivään:

Vadelmakakku kaurakeksillä

Kakun keksilevyn koostumus riippuu tarjoiluajasta. Jos haluat rapean keksilevyn, tarjoile kakku heti sen valmistuttua. Jos taas annat kakun levätä seuraavaan päivään, keksipohja pehmenee täysin.

Marjasoseen ja kostutuksen määrä vaikuttavat myös kakun rakenteeseen. Kakusta saat entistä näyttävämmä tekemällä siitä tuplakorkean. Käytä silloin 2 pakettia Myllyn Paras Kauramurotaikinaa ja tuplaa täytteiden määrä.

2-kerroksinen kakku

Kaurakeksipohjat:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (sis. 2 levyä)

Kostutukseen ja väliin:
n. 1 dl vadelmamehua tai maitoa + vaniljasokeria
n. 2 dl vadelmasosetta tai -hilloa
n. 3 dl vadelmia
½-1 dl Marianne-rouhetta, tummaa suklaarouhetta tms.

Täytteeksi ja päälle:
1 tlk kuohukermaa (2 dl)
2 tl vaniljasokeria
2 tlk sitruunarahkaa (2 x 200 g)

Koristeeksi:
vadelmia
½-1 dl Marianne-rouhetta, tummaa suklaarouhetta, hopeakuulia tms.

Kauli yhdestä sulaneesta taikinalevystä yksi iso (ruokalautasen kokoinen), pyöreä kaurakeksi leivinpaperin päällä. Leivo toinen samanlainen kakkupohja toisesta levystä. Kypsennä kakkupohjia 200-asteisen uunin keskitasolla 7-10 minuuttia. Jäähdytä pohjat.

Valmista täyte: Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sokereilla, lisää rahka. Kokoa kakku tarjottimelle. Aseta toinen kaurakeksilevy tarjottimelle, kostuta se. Levitä päälle sosetta ja vadelmia, suklaarouhetta ja rahkaseosta. Laita toinen levy päälle. Kostuta levy ja levitä sille loppu rahkaseos. Koristele marjoilla, rouheella ja halutessasi tuorein yrtein. Kakun voi valmistaa jääkaappiin hieman aiemmin, jolloin sitä on helpompi leikata.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Viehkeä vattupiirakka

Kesällä herkutellaan vadelmilla. Pyöreillä piirakkapohjilla syntyy helposti ja kätevästi maukas herkku kahvipöytään.

n. 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka
1 kpl Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea (380 g)

Täyte:
100 g vadelmahilloa
2-3 dl vadelmia
2-3 dl karhunvadelmia
2 dl maitorahkaa tai maustettua rahkaa
2 dl kookosmaitoa
2 munaa
2 tl vaniljasokeria
½ dl sokeria
1 dl kookoshiutaleita

Painele sulanut piirakkataikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Levitä päälle hillo, vadelmat sekä rahka, johon on sekoitettu kookosmaito ja muna.

Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 min kauniin väriseksi. Vuoan koko eli piirakan paksuus vaikuttaa paistoaikaan, mitä pienempi vuoka, sitä paksumpi piirakka ja pidempi paistoaika.

VINKKI: Jos et saa karhunvadelmia, käytä piirakkaan n. 5 dl vadelmia. Myös mustikat, puolukat ja lakat sopivat. Kookosmaidon tilalla voi käyttää kermaa tai kermaviiliä

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Vadelmabritatorttu

Leivo raikas marenkinen britatorttu! Ihanan makean tortun juju on marenkinen kerros levyjen pinnalla.

25 cm:n piirakkavuoka

Pohja:
175 g margariinia
1½ dl sokeria
3 keltuaista
3 dl Myllyn Paras Sämpyläjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Marenkikuorrutus:
3 valkuaista
2 dl sokeria
1 dl mantelilastuja

Leivitykseen:
Myllyn Paras Korppujauhoja

Täyte:
3 dl vadelmia
1 prk vaahtoutuvaa kermaa 2½ dl (200 g)
1 prk maitorahkaa (200 g)
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
3 dl vadelmia

Vaahdota pohjaa varten rasva ja sokeri. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset rasva-sokeri-vaahtoon yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää taikinaan vuorotellen keskenään sekoitettuja kuivia aineita ja maitoa. Levitä taikina kahteen eri irtopohjavuokaan, jotka on voideltu ja korppujauhotettu tai leivinpaperoitu.

Tee kuorrutus. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen joukkoon. Levitä marenki kuohkeaksi kerrokseksi pohjien päälle. Koristele mantelilastuilla ja paista pohjia 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia kauniin vaaleanruskeiksi.

Anna pohjien jäähtyä. Vatkaa täytteen kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka ja sokerit. Asettele toinen pohja marenkipuoli ylöspäin tarjoiluvadille. Levitä marjat ja rahkatäyte ja nosta toinen levy (marenkipuoli ylöspäin) päälle. Koristele vadelmilla.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat