Videolla: Applen uuden MacBook Pron huippumalli kärsii lämpöongelmista – rajoittaa merkittävästi huipputehon käyttöä

Applen viime viikolla esittelemät uudet MacBook Pro -läppärit ovat saapuneet jo ensimmäisille asiakkaille, ja tarkasteluun on hetimiten päässyt myös uutuuksien suorituskyky. 2,9 gigahertsin Intel Core i9 -suorittimella varustetun 15 tuuman MacBook Pro -huippumallin suorituskyky näyttää kuitenkin kärsivän erittäin merkittävästi lämpöongelmista.

Jäähdytyksen riittämättömyyden vuoksi MacBook Pron huippumalli rajoittaa merkittävästi suorittimensa kellotaajuutta kovassa rasituksessa, mikä puolestaan leikkaa suorituskykyä huomattavasti. Asia kävi ilmi ensin Dave Leen YouTube-videosta, jossa hän testasi suorituskykyä Adoben Premiere Pro -videomuokkausohjelmistolla.

MacBook Pro ei Leen testissä pystynyt säilyttämään pitkäaikaisesti edes 2,9 gigahertsin peruskellotaajuuttaan, saati hyödyntämään korkeampia Turbo-kellotaajuuksia, vaan toimi pääasiassa alennetulla 2,2 gigahertsin kellotaajuudella. Vasta MacBook Pron asettaminen pakastimeen viilensi konetta tarpeeksi, jotta se pesi edeltäjänsä vuoden 2017 MacBook Pro -huippumallin Core i7 -suorittimella testissä todellisessa suorituskyvyssä.

Leen videon jälkimainingeissa uuden MacBook Pron suorituskykyä ovat testanneet muutkin, muun muassa AppleInsider myös alta löytyvällä videollaan.

AppleInsider noteerasi myös MacBook Pron huippumallin Core i9 -suorittimella kärsivän lämpöongelmista ja niiden myötä suorituskyvyn rajoittumisesta.

Apple mainostaa 15 tuuman MacBook Pron suorituskyvyn olevan jopa 70 prosenttia edeltäjäänsä parempi, mutta käytännössä näyttää siltä, ettei huipputehoa ole mahdollista todellisessa käytössä juurikaan pidempiaikaisesti hyödyntää.

Syynä tilanteeseen on todennäköisesti, ettei MacBook Pron rakennetta ja jäähdytystä ole alun perin suunniteltu Core i9:n tehoiselle suorittimelle. Intelin suoritinkehitys on ollut viime vuosina heikkoa ja jäänyt odotuksista. Tämä on pakottanut Applen nyt nähtyyn kompromissiin.

Apple ei ole lämpöongelmien kanssa myöskään yksin. Myös muut Core i9 -läppärit kärsivät lämpöongelmista arvioiden mukaan tavanomaista enemmän. Lisäksi yleisesti lämmöntuotannon rajoittaminen kellotaajuutta alentamalla on suorittimissa laajemminkin täysin yleinen toimintatapa. Applen uuden MacBook Pron tapauksessa nähty tarve kuristaa suorittimen toimintaa on kuitenkin poikkeuksellisen rajua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja