Video näyttää, millaisia luotiliivinkin lävistäviä pieniä nuoliammuksia Venäjä käytti siviileihin Butshassa: Yksi ammus sinkoaa ympärilleen 8000 nuolta

Tällaisia luotiliivinkin lävistäviä pieniä nuoliammuksia Venäjä käytti siviileihin Butšan verilöylyssä 0:29
Tällaisia luotiliivinkin lävistäviä pieniä nuoliammuksia Venäjä käytti siviileihin Butshan verilöylyssä

Kymmenistä Butshassa kuolleista ukrainalaisuhreista on löydetty nuoliammuksia, jotka aiheuttavat uhrille usein hitaan kuoleman.

Brittilehti The Guardian kertoo viimeaikaisista löydöksistä. Lehden mukaan kuolinsyyntutkijat ovat löytäneet Butšan ja sen lähialueiden joukkohaudoista löytyneiden siviiliuhrien ylävartaloista pieniä metallisia nuolia.

Nuoliammukset eivät ole kiellettyjä, vaikka ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet niitä. Esimerkiksi Amnestyn mukaan kyseisiä ammuksia ei tulisi ikinä käyttää siviilialueilla.

Ammukset saavat aikaan ihmiskehossa merkittävää tuhoa. Lävistäessä ihon nuoli hajoaa pienemmiksi osiksi ja levittäytyy eri paikkoihin aiheuttaen laajaa tuhoa sisäelimille. Nuolen osa muotoutuu osuman jälkeen koukkumaiseksi, joka saa aikaan lisävahinkoa.

Tuhannet nuolet leviävät satojen metrien alueelle

Metalliset nuolet ovat pienikokoisia verrattuna tavalliseen luotiin. The Guardianin mukaan Flechette-nimiset nuolet ovat tyypillisesti pituudeltaan noin 3-4 senttimetriä.

Tuhansia nuolia sisältävä ammus lähetetään tykistä ja räjäytetään ajastuksella ilmassa. Tämän jälkeen ammus lähettää ympärilleen 8000 pientä metallista nuolta 300 metriä leveälle ja 100 metriä pitkälle alueelle.

Asejärjestelmien asiantuntija Neil Gibson sanoo The Guardianille, että Butšan alueen uhreihin käytetyt ammukset on ammuttu 122 millimetrin tykillä niin sanotuilla 3sh1-ammuksilla.

Gibsonin mukaan ammus on nykypäivänä hyvin harvinainen. Niitä on käytetty muun muassa Vietnamin sodassa, sillä nuolet lävistävät puut ja muun kasvillisuuden tehokkaasti. Ne läpäisevät hyvin myös ihmisen suojavarusteet, kuten kypärän ja luotiliivin.

Lue myös:

    Uusimmat