Mainos

Video: Missä ovat EU ja Unicef? Pakolaisia tulvii Välimeren yli joka päivä

Pakolaisten tulva Välimeren yli jatkuu. Italiaan on tänä vuonna tullut jo 45 000 pakolaista, ja tuhansia on jälleen pelastettu merestä viime perjantain jälkeen. Tuhansia ihmisiä on tullut myös Kreikan saarille.

Eilen Italiassa, lähellä Sisilian rantoja, pelastettiin 324 Välimeren kautta Eurooppaan yrittänyt afrikkalaista. Kaikki olivat uutistoimisto AP:n mukaan lähtöisin Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta. Yksi heistä kärsi niin suuresta nestehukasta, ettei hän pystynyt enää nousemaan, vaan hänet jouduttiin nostamaan pelastusalukselle paareilla ja vinssillä.

Useat yrittävät Eurooppaan myös lyhyemmän merireitin kautta eli Turkin ja Kreikan saarien kautta.

Kreikkalainen Lesboksen turistisaari täyttyy pakolaisista, jotka joutuvat majoittumaan kadulla.

 - Missä on EU? Missä Unicef? Missä Pelastakaa lapset -järjestö? Punaisen Ristin majoituspaikat ovat täynnä. Pyydän, pyydän, nyt apua tänne, saaren asukas ja pakolaisia auttava Patricia-niminen nainen sanoo.

Suomesta mukana yksi alus

Suomi on mukana EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin operaatiossa Välimerellä. Frontexin tehtävänä on auttaa jäsenmaita unionin ulkorajan valvonnassa ja pelastaa meren yli tulevia.

Suomi osallistuu Välimeren operaatioihin tällä hetkellä yhdellä Rajavartiolaitoksen partioveneellä miehistöineen. Suomalainen rajavartija Hannu Saari kertoo saksalaiselle RTL-tv-kanavalle, että Suomen alukseen voi pelastaa vain korkeintaan 15 pakolaista mereltä.

EU-komissio esitti viime viikolla yhteensä 40 000 turvapaikanhakijan siirtämistä Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin. Esityksen mukaan 792 turvapaikanhakijaa ohjattaisiin Suomeen kahden vuoden aikana.

Suuri ongelma ja puheenaihe Etelä- ja Keski-Euroopassa

Ranska ja Saksa kritisoivat esitystä ja haluavat reilumman esityksen vastuunjaosta. Ranskan ja Saksan mukaan esityksessä ei oteta tarpeeksi hyvin huomioon maiden tähänastisia toimia laittomien maahantulijoiden hyväksi.

EU-maiden on tarkoitus päättää asiasta kesäkuussa. Pakolaisongelma on suuri puheenaihe Etelä- ja Keski-Euroopan maissa. Esimerkiksi Itävallassa pakolaisia on jouduttu majoittamaan teltoissa poliisien urheilukentällä, kun kunnat eivät halunneet vastaanottaa heitä.  

Ihmissalakuljettajien alusten tuhoaminen Libyan rantavesillä vaatisi YK:n luvan.

YK:n mukaan jo lähes 2 000 ihmistä on kuollut tai kadonnut Välimerellä. 

Lähteet: RTL, AP, STT, sisäministeriö, YK ja Eurooppatiedotus


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.