VIDEO: Älykännykät MTV:n sokkotestissä - Tämä hämmästytti TV:stä tutut kasvot

Uudet älypuhelimet ovat kyllä hienoja, mutta niillä on yksi merkittävä ongelma: ne nimittäin näyttävät hyvin samanlaisilta.

Älyluurin valinta onkin nykyisin hankalaa. Hinnan lisäksi puhelimen käyttöliittymä vaikuttaa luonnollisesti paljon ostopäätökseen. Mutta entäpä, jos puhelin pitäisi valita aivan sokkona - ainoastaan sen perusteella miltä se tuntuu kädessä. Mihin valinta silloin osuisi?

MTV Uutiset teki kännyköille sokkotestin uutisväen keskuudessa. Kokeiluun osallistui viisi henkilöä. Kokeilussa puhelimen merkki, käyttöliittymä tai hinta eivät pääse vaikuttamaan lainkaan valintapäätökseen.

Viisi älykännykkää, joista yksi melko erilainen


Otimme testiin viisi älypuhelinta, joita osanottajat tunnustelivat silmät kiinni.

Neljä näistä puhelimista oli uuden sukupolven laitteita: Apple iPhone 6, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge sekä Microsoft Lumia 640.

"Design ja kovempi hinta ei tarkoita automaattisesti sitä, että puhelin tuntuisi ylivoimaisesti paremmalta hyppysissä." 

Viidentenä yllätysvaihtoehtona tarjosimme testiin vuosien takaisen älypuhelimien kuninkaan, halkomaisen retrohitin, eli Nokian E90 Communicatorin.

On syytä painottaa, että ominaisuuksiltaan ja hintatasoltaan kaikki sokkotestin osanottajat eivät ole vertailukelpoisia. Testin kalliimpaa kastia edustavat iPhone ja Samsungin Galaxy-mallit.

iPhone 6:n 64 Gt:n kapasiteetilla varustettu versio maksaa lähes 800 euroa.

Samsungin kaksi mallia ovat puolestaan ominaisuuksiltaan keskenään käytännössä identtiset. Niiden ainoa ero on siinä, että Edge-mallissa näyttö taipuu reunoille asti. Perusmallinen 32Gt:n Galaxy S6 maksaa 700 euroa, kun taas erikoisemmin muotoillusta Edge-mallista saa pulittaa 150 euroa enemmän.

Sokkotestimme osoitti mielenkiintoisesti, että design ja kovempi hinta ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että puhelin tuntuisi ylivoimaisesti paremmalta hyppysissä.

Itse asiassa Galaxyn perusversio ja selvästi hintavampi Edge-versio saivat sokkotestissämme yhtä paljon ääniä.

Hieman yllättäen tyyli-ikonina pidetty iPhone jäi näppituntumaltaan selvästi alakynteen Samsungin malleille, jotka kahmivat yhdessä likipitäen kaikki sokkotestiin osallistuneiden äänet.

Microsoftin Lumia 640 edusti testissämme edullista perustason älyluuria. 180 euroa maksava Lumia 640-malli on mielenkiintoinen laite siinäkin mielessä, että sen suunnitteluprosessia johdettiin Microsoftin Tampereen yksiköstä käsin.

Lumia sisältää pirteän värisen, kiiltäväpintaisen muovikuoren. Puhelinta luonnehdittiin sokkotestissä mm. leveäksi ja olemukseltaan hieman halvaksikin, mutta toisaalta sen tuntumaa pidettiin myös selväpiirteisenä ja hyvänä ”työmiehen peruskännykkänä”.

Yksi kokeilija oli aivan kahden vaiheilla, että olisiko valinnut näppituntuman perusteella Lumian. Lopulta valinta osui kuitenkin metallirunkoiseen Samsungiin.

Tässä mielessä Lumia 640 pärjästi melko hyvin itseään monta kertaa kalliimpien luurien joukossa.

Communicator herätti hämmennystä ja nostalgiaa 

Uuden sukupolven älyluurien todettiin tuntuvan käsissä loppujen lopuksi melko samanlaisilta.

Samaa ei voi sanoa sokkotestin viidennestä yllätysosanottajasta: vuoden 2007 Nokia E90 Communicatorista.

Tämä takavuosien retrohitti synnytti kokeilijoissa melkoisesti kummastelua, nostalgiaa ja hämmästynyttä naureskelua. Jotkut epäilivät, että onko kyseessä edes puhelin, vai kenties joku kompa.

Vaikka kukaan sokkotestiin osallistujista ei olisi näppituntuman perusteella valinnut Communicatoria, niin se vei kyllä pisteet kotiin herättämistään reaktioista.

Katso ylläoleva video sokkotestistä, johon osallistuu televisiostakin tuttuja kasvoja. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja