Veteraanidiplomaatti: Suomen ei tarvitse arvioida USA-suhdettaan uusiksi

Ministeri Jaakko Iloniemi myöntää auliisti kuuluvansa siihen suureen asiantuntijoiden joukkoon, joka yllättyi Donald Trumpin käyttäytymisen jatkumisesta ennallaan myös presidentin virassa. Muun muassa Suomen suurlähettiläänä Washingtonissa toiminut Iloniemi kuitenkin rauhoittelee niitä, jotka kuvittelevat Trumpin kykenevän mylläämään Yhdysvallat kokonaan uuteen uskoon. 

Kun Iloniemeltä kysyy, pitäisikö pienen Suomen jo harkita uudelleen suhdettaan tärkeään suurvaltakumppaniin, vastaus on empimätön ei. 

– Yhdysvaltain presidentti on tietysti mahtava mies, mutta ei hän ole sama asia kuin Yhdysvallat. Siellä tehdään kyllä politiikkaa muuallakin kuin Valkoisessa talossa, Iloniemi vakuuttaa STT:n haastattelussa. 

Iloniemen mukaan virkakauden ensimmäisten viikkojen kaltainen meno, jossa presidentti jatkuvasti ajautuu törmäyskurssille esimerkiksi oikeuslaitoksen kanssa, voi tuskin jatkua loputtomiin. Hänen mukaansa on mahdollista, että Trump joutuu myöntämään realiteetit ja sen, mikä amerikkalaisessa järjestelmässä ylipäänsä on mahdollista. 

Toisaalta Iloniemi muistuttaa entisen tosi-tv-tähden olevan show-mies, jolle on tärkeää, että show jatkuu. Suomalaisiakin päättäjiä hän neuvoo siksi suhtautumaan Trumpin sanomisiin hyvin rauhallisesti ja odottamaan, mitä niistä todellisuudessa seuraa - jos seuraa. 

Iloniemi on juuri kirjoittanut yhdessä Rene Nybergin ja Petri Hakkaraisen kanssa kirjan Trump, Putin, Merkel ja Suomi. Sen johtopäätöksissä arvioidaan, että presidentinvaihdos tuskin tuo radikaalia käännettä Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. 

– Syy siihen on yksinkertainen. Yhdysvaltain strateginen asema ei ole muuttunut eikä liioin Yhdysvaltojen toimintaympäristö. Edut ovat ennallaan, kirjassa perustellaan.  

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja