Mainos

Vesi keitettävä Nousiaisissa edelleen – vesijohtoverkostosta löytyi toinenkin vuoto

2:02

Vesi on edelleen keitettävä varsinaissuomalaisessa Nousiaisten kunnassa. Kunnassa riehuu vatsatautiepidemia, jonka osasyynä pidetään vesijohtoverkoston saastumista.

Vesijohtoverkostosta on nyt paljastunut toinenkin vuotokohta. Vuotoa korjataan ja vesijohtoverkoston kloorausta jatketaan.

Nousiaisista on löytynyt tänään myös norovirusta. Viruksen yhteyttä vesijohtoveden saastumiseen tutkitaan parhaillaan.

Nousiaisten keskustan lounasravintolassa on hiljaista.

– Kuten näkyy, täällä on ihan kuollutta. Perjantaina oli vielä asiakkaita, mutta nyt ei ole, pahoittelee kahvilan työntekijä Henna Nieminen Kahvila-Ravintola Sannan Krannista.

Sairastuneiden tarkkaa määrää ei tiedetä

Ainakin toista sataa ihmistä on sairastunut vatsatautiin varsinaissuomalaisessa Nousiaisten kunnassa. Osasyynä epidemiaan pidetään saastunutta vesijohtovettä.

Sairastuneita neuvotaan tekemään ilmoitus sairastumisesta Maskun tai Mynämäen terveyskeskukseen, jotta sairastuneiden määrä saadaan selville.

Vesijohtoverkostosta on nyt löytynyt toinenkin vuotokohta.

– Putkivuotoja on ilmeisesti parissakin paikkaa. Toinen on korjattu alkuviikosta ja täältä toisesta vuotokohdasta, joka ei ollut silloin tiedossa, niin sieltä olisi mahdollisesti mennyt jotain likaa putkeen, kertoo ympäristöterveydenhuollon yksikön johtaja Kaisa Nivola Uudenkaupungin ympäristöterveydenhuollon yksiköstä.

Keittämistä, pullovettä ja vedenjakelua

Vuotoa korjataan ja vesijohtoveden kloorausta jatketaan. Asukkaita neuvotaan edelleen keittämään vesijohtovesi ennen käyttöä.

– Jos veden keittää, sitä voi käyttää ruoka- ja juomavetenä. Suosittelemme myös pullovettä ja kunta on lisäksi järjestänyt vedenjakelun sinne keskustaan, että nämä mahdollisuudet ovat käytössä, luettelee Nivola.

Tänään on otettu uusia vesinäytteitä, joiden alustavat tulokset valmistuvat huomenna. Sitä ei vielä osata sanoa, milloin vesijohtovesi on jälleen käyttökelpoista.

"Rankempi kuin tavallinen oksennustauti"

Tilanteen selvittämistä vaikeuttaa myös se, että kaikki vatsatautitapaukset eivät ole vesijohtoveden aiheuttamia.

– Tässä kyllä selvästi riehuu jotain muutakin vatsatautia. Koska epidemia lopullisesti rauhoittuu, vaikka vesilähde poistuisi, sitä on vaikea sanoa, toteaa Nivola.

Nousiaisten vesiongelmat ovat jatkuneet jo puolitoista viikkoa.

Myös Henna Niemisen perheessä on sairastettu.

– Koko viikonlopun ovat kaikki oksentaneet ja nukkuneet. On tämä paljon rankempi kuin tavallinen oksennustauti, arvioi Nieminen.

Omistaja: Epidemia tuo lisäkustannuksia

Kahvilan omistaja Sanna-Maria Kiili kertoo, että yrittäjäperhe itse on selvinnyt vähällä; vain perheen pieni tytär on sairastunut. Hän kertoo, että vesiepidemia tuo lisäkustannuksia kahvilanpitoon. 

– Esimerkiksi vedet keitetään ennen ruuanlaittoa, käsihygieniasta pidetään huolta, ja jääpalakone on lyöty kiinni ja desinfioitu. Sen otamme käyttöön vasta epidemian päätyttyä. 

Kiilin mukaan myös limupistoolit ovat poissa käytöstä ja asiakkaille tarjotaan vain pullo- ja tölkkituotteita. Myös kahvi ja vesi keitetään kaupasta ostettavaan pulloveteen. 

Juttua muokattu ti 30.1. klo 11:13: Lisätty maininta siitä, että Henna Nieminen on kahvilan työntekijä ja lisätty yrittäjän kommentit. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.