Verottaja tarjoaa: Tuhannella eurolla kesämökin kunnostusta tai pihatöitä

Ihmiset ovat löytämässä remonttien kotitalousvähennysoikeuden

Kaipaavatko kesämökin seinät maalausta tai ovatko rantasaunan lauteet nähneet jo liiankin monta löylynheittäjää? Viime vuonna voimaan tulleen kotitalousvähennyksen uudistuksen ansiosta kotona tai kesämökillä teetetyn työn kustannuksista saa vähentää verotuksessa maksimissaan 1150 euroa per vuosi.

Materiaalihankintoja verottaja ei korvaa, mutta jos kesämökin rantasaunan remontti maksaisi vaikka 2500 euroa ja tästä työn osuus olisi 2000 euroa, pääsisi kotitalousvähennyksen hyödyntämään kerralla kokonaan.

Kotitalousvähennystä voi hakea yritykselle maksettavasta työkorvauksesta, palkkakuluista tai työantajan sivukuluista. Koska työkorvauksesta hyvitetään 60 prosenttia sadan euron omavastuulla, tulisi saunaremontin hinnaksi alle 1400 euroa.

Kotitalousvähennys on veronmaksajakohtainen, joten puolison kotitalousvähennyksellä voisi harkita vaikka suihkun asennuttamista.

Tieto on kiirinyt

Kesäisin päteviä rakennusmiehiä voi tunnetusti olla vaikea saada tekemään pienempiä urakoita, mutta varsinkin pienemmillä mökkipaikkakunnilla loma-asukkaat ovat arvokkaita rakennusmiesten työllistäjiä.

Mäntyharjulainen rakennusalan yrittäjä kertoo, että kesämökeillä riittää remontoitavaa.

Kahdella tuhannella saa jo saunan lauteet ja paneelit laitettua, mutta sen tarkemmin hinnoista ei viitsi pienellä paikkakunnalla huudella.

-Se on siinä ja siinä, ihan minkälaisen sen haluaa. Mutta voi se olla viisikin tuhatta. Ei sitä voi sanoa ennen kuin näkee, mäntyharjulainen kirvesmies kertoo.

Mäntyharjulaiset kesäasukkaat ovat kuulemma löytäneet hyvin kotitalousvähennykset. Verottaja edellyttää, että työt teetetään ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä, mutta tämäkin tieto on kuulemma kiirinyt useimpien korviin.

Työn teettäminen kannattaa

Parhaan kustannushyödyn kotitalousvähennyksestä saa niistä töistä, missä itse työn osuus on mahdollisimman suuri. Kesämökillä tällaisia töitä voisivat olla vaikka liian lähellä mökin kulmaa kasvavan pihapuun kaato, rantaheinikon niittäminen tai vaikka mökin katon maalauttaminen.

Suomen Maalarimestariliiton toimitusjohtaja Juha Helmijoki uskoo, että kotitalousvähennys on onnistunut lisäämään varsinkin kuitillisten korjausurakoiden kysyntää. Samalla yhteiskunnan verotulot saattavat jopa lisääntyä, kun työstä on edullisempaa vaatia kuittia, kuin teettää se pimeästi.

-Tämän vähennyksen myötä kotitalouksista tulee varmasti varteenotettavampi asiakasryhmä yrityksille, Helmijoki sanoo.

LVI-Keskusliiton toimitusjohtaja Ari Luukko puolestaan epäilee, että kotitalousvähennys saattaa kuulostaa vieläkin hieman harhaanjohtavalta. Vähennystä ei välttämättä yhdistetä esimerkiksi sisävessan rakentamiseen kesämökille.

STT-MIKKO ARVINEN

Vähennyksiä vain kunnossapitoon

- Kotitalousvähennyksen saa omassa käytössä olevan asunnon tai vapaa-ajan asunnon tavanomaisesta kunnossapito- ja perusparannustyöstä.

- Verottaja haluaa tarkat tiedot remonttien laskuista ja vaaditusta kotitalousvähennyksestä.

- Kotitalousvähennyksen voi saada jo remonttivuonna, jos pyytää verokortin missä kotitalousvähennys on huomioitu.

- Uudisrakentaminen tai laajennustyöt eivät oikeuta vähennykseen.

- Uusien laitteiden hankintaa ei voi vähentää verotuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja