Mainos

Verottaja hyväksyi verotietojen salauksia myös alle satatonnia tienanneille – olivat turhia hakemuksia

2:27
Verotietojen julkistaminen saattaa olla kiusallista yksityishenkilöille – miksi tietojen julkistaminen on tarpeen?

Verohallinto on hyväksynyt myös alle 100 000 euroa tienanneiden hakemuksia siitä, että heidän verotietojaan ei luovutettaisi suoraan medialle, kertoo johtava lakimies Matti Merisalo.

Hakemukset ovat kuitenkin olleet turhia, sillä verottaja toimittaa vain vähintään 100 000 euroa tienanneiden tiedot suoraan viestimille.

Yhteensä hakemuksia on hyväksytty 233. Niistä 18 on koskenut alle 100 000 euron tulot saaneita. Aiemmin hakemusten kokonaismääräksi on kerrottu 231.

Asiasta uutisoi aiemmin Talouselämä.

Parisataa hakemusta jäi käsittelemättä

Merisalo sanoo, että alle 100 000 euroa tienanneiden henkilöiden hakemusten käsittelystä ei ollut haittaa, vaikka tietojen suora luovutus ei olisi koskenut heitä. Hän arvioi, että hakijat eivät ehkä tienneet verotettavan tulonsa määrää, kun he ovat tehneet hakemuksia.

– Voi olla, että siinä vaiheessa, kun hakemus on tehty, heidän verotuksensa on ollut vielä auki.

Hänen mukaansa on mahdollista, että kyse oli myös väärinkäsityksestä, jossa hakijat ovat luulleet, että verotietojen suora luovutus koskee kaikkia suomalaisia.

Verohallinto ei ehtinyt käsitellä kaikkia hakemuksia, koska niitä saapui liian myöhään. Käsittelemättömiä hakemuksia jäi Merisalon arvion mukaan parisataa. Hän ei kommentoi niiden tulojakaumaa.

Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset saattoivat tänä vuonna ensi kertaa estää tietojensa luovuttamisen suoraan medialle "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla. Muutoksen takana oli EU:n yleinen tietosuoja-asetus.

Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta. Osa tuntemattomammista nimistä voi kuitenkin jäädä löytymättä. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja