Veroja vältelleelle nettiviinakauppiaalle melkein kolme vuotta vankeutta

Virossa toimineen verkkokaupan kautta Suomeen viinaa myynyt mies sai Helsingin käräjillä torstaina lähes kolmen vuoden vankeustuomion.

Oikeus katsoi näytetyksi, että toiminta oli ollut valmisteverolaissa tarkoitettua etämyyntiä ja arvonlisäverolaissa tarkoitettua kaukomyyntiä. Valmisteveroa vältettiin 370 000 euron ja arvonlisäveroa 60 000 euron edestä.

Viinakauppa.eu ja sen taustayritykset toivat maahan muun muassa alkoholia ja tupakkatuotteita marraskuun 2014 ja marraskuun 2015 välillä. Taustayhtiöillä ei ollut Suomessa myyntiedustajaa.

Tuomion mukaan sivuston perustanut ja taustayhtiöt omistanut mies tiesi verovelvoitteista ja laiminlöi ilmoitusvelvollisuutensa. Verojen välttely oli näin tahallista.

Myyjä järjesti kuljetuksen

Verkkokaupasta tilauksia tehtiin kaikkiaan yli 2200. Suomalaisasiakkaat ovat ostaneet tuotteiden lisäksi niiden kuljetuksen, jonka myyjä järjesti. Kyse on ollut etämyynnistä, ja etämyyjä on ollut verovelvollinen. Ostajalla ei ole ollut mahdollisuutta vaikuttaa kuljetuspalveluun eikä ostajasta ole tullut kuljetussopimuksen osapuolta. 

Myyjä oli sopinut kuljetuksista kuljetusliikkeiden kanssa. Verkkokauppa myös oli ilmoittanut asiakkailleen olevansa verovastuussa.

Oikeus tuomitsi Antti Erik Helanderin, 30, kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen törkeästä veropetoksesta. Hänet määrättiin neljän vuoden liiketoimintakieltoon.

Toisen miehen syytteet törkeästä veropetoksesta ja törkeästä alkoholirikoksesta hylättiin. Asiassa ei osoitettu, että yksi yhtiö, jonka mies puoliksi omisti, olisi toiminut viinakauppa.eu:n taustalla eikä näyttöä ollut, että mies olisi käyttänyt verkkokaupan taustayhtiöissä määräysvaltaa.

Helander vaati, että käräjäoikeus esittäisi Euroopan unionin tuomioistuimelle ennakkoratkaisupyynnön etämyyntiin liittyen. Käräjäoikeus arvioi pyynnön tarpeettomaksi.

Tulli on kertonut, että esitutkinnan mukaan toiminta oli tarkoitus ajaa alas heti, kun tuotto on saatu maksimoitua ennen kuin viranomaiset pääsevät toimintaan käsiksi.   

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja