Venäläistä sotapropagandaa levitetään verkossa suomalaisprofessorin kasvoilla: "Ihan järjettömän ahdistavaa ja kauheaa toimintaa"

Venäläispropaganda varasti suomalaisproffesori Atte Korholan kasvot:"Ahdistavaa ja kauheaa" 0:19
Atte Korhola kuvailee hänestä tehtyä julkaisua ahdistavaksi. Katso videolta, miltä se näyttää.

Helsingin yliopiston ympäristönmuutoksen professorin Atte Korholan kuvaa käytetään sosiaalisessa mediassa leviävän oletettavasti venäläisen propagandan yhteydessä. Korhola ei ole ensimmäistä kertaa joutunut vastaavanlaisen tapauksen uhriksi. Edellisen kerran professorin olemusta käytettiin propagandatarkoituksiin vuonna 2018.

Professori Atte Korhola kertoo asiasta viestipalvelu Twitterissä. Hän kuvailee tilannetta muun muassa ahdistavaksi.

– Olen joutunut törkeän identiteettivarkauden kohteeksi: kasvojani käytetään venäläiseen propagandaan, joka leviää somessa. Sanoudun jyrkästi irti kaikesta disinformaatiosta. Härskiä. Likaista. Ahdistavaa, Korhola tviittaa. 

Tällaisesta propagandasta on kyse

Korhola on julkaissut samaisessa Twitter-ketjussa kuvakaappauksen hänestä tehdystä kuvasta, jossa professorin kasvojen viereen on liitetty teksti: "Suomalainen: Maailma on Venäjälle kiitollisuudenvelassa".

Jos et näe tviittiä voit katsoa sen täältä

Kuvan yläpuolella on niin ikään teksti, jossa Korholan Twitterissä kirjoittaman mukaan lukee: "Euroopan vapautus fasismista. Tämän liitteen on tavoitettava vähintään 100 milj. ihmistä koko maailmassa! Liity meihin ja kytkeydy viestiketjuun ja auta näin levittämään se maailmalle. Ole hyvä ja lähetä tämä viesti tutuillesi ja pyydä heitä jatkamaan ketjua."

Propagandan kasvoina oleminen järkyttää

MTV Uutiset tavoitti Korholan kommentoimaan tapausta. Hän kertoo olevansa erittäin järkyttynyt tilanteesta. Professori sai itse tiedon tapauksesta mediayhteydenoton kautta. Kyseessä ei ole hänen kohdallaan ensimmäinen kerta.

– Minullehan on tapahtunut identiteettivarkaus aikaisemminkin. Siitä oli vuonna 2018 aika iso haloo, Korhola kertoo.

Professori kertoo jo neljä vuotta sitten olleensa yhteydessä ulkoministeriöön, suojelupoliisiin ja poliisin tapauksen johdosta.

– Vastaus vuonna 2018 oli, ettei sille voi paljoa mitään tehdä, että ei voida puuttua muiden maiden asioihin. Asia unohtui, mutta nyt näköjään Ukrainan hyökkäyksen takia propaganda leviää taas ennennäkemätöntä tahtia, professori sanoo.

Vuonna 2018 Korholan kuvaa liitettiin lännen näkemyksistä eroaviin mielipiteisiin, jotka keräsivät huomiota venäjänkielisessä verkossa. Tapauksesta uutisoi tuolloin muun muassa Ilta Sanomat

– Olen kuitenkin jonkin verran tunnettu tässä maassa ja tällainen professori-kasvo. Törkeällä tavalla yritetään tällä saada julkisuutta ja että mukamas ihan ulkomaillakin kiitellään Venäjää sen toimista.

– Ihan järjettömän ahdistavaa ja kauheeta toimintaa, että yhtäkkiä löytää itsensä tällaisesta. Jos jotain tekisin, niin juuri päinvastaista, Korhola toteaa.

Viestien tarkka alkuperä arvoitus

Korholan mukaan on käynyt ilmi, että häneen liittyvää viestintää tehtäisiin ainakin joltain osin esimerkiksi "jonkin ortodoksikirkon sivuilta" käsin.

– Ne leviävät varsinkin VK:ssa, eli venäläisten Facebookissa… Tällaista ihan täydellistä bu**s****iä, ihan järkyttävää infoa, Korhola pahoittelee.

Venäjällä projekteja

Korhola kertoo, että hänellä on jonkin verran yhteyksiä Venäjälle. Työssään Helsingin yliopistolla Korhola tutkii arktisen alueen ilmastomuutoksia ja niiden vaikutuksia.

– Meillä on ollut monta projektia, jossa olemme tehneet tutkimusta myös Venäjällä ja venäläisiä yhteistyökumppaneita on pitkin ja poikin.

Tällä hetkellä Korhola tutkii Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa soihduttamisen vaikutuksia öljy- ja maakaasukentiltä Jamalin alueella, kun sitä poltetaan ja tuhkaa leviää.

– Olemme tutkineet siellä myös hiilen kiertoa, ikiroutaa, soita ja järviä. Onhan siihen aina suhtautunut siten, että pitää olla tosi tarkkana kenen kanssa siellä toimii. Mutta tämä on jo sitten ihan toisella tasolla, Korhola kommentoi.

Korhola ei osaa arvioida aiheuttaako hänen liitetyn propagandan levittäminen jonkinlaista ammatillista harmia. Professoria kuitenkin mietityttää, miten hyvin propaganda menee läpi tekijöidensä sisäisessä viestinnässä.

– Eihän tämä meillä läpi mene.

Tuorein tapaus Supon tiedossa

Korhola ei kerro, kuinka moniin eri tahoihin hän on ollut yhteydessä tuoreimman tapauksen tiimoilta.

– Sen verran voin sanoa, että suojelupoliisi tietää tämän. En tiedä yhtään, mitä siellä on pystytty asian tiimoilta päättelemään.

Professorin tiedossa ei ole muita vastaavanlaisen identiteettivarkauden uhreiksi joutuneita akateemisen maailman edustajia. 

– Varmasti Venäjän tiedustelupalvelu on aktiivinen myöskin tutkimukseen ja tutkijoihin liittyen. Sen tiedän kyllä, Korhola paljastaa.

Viittaatteko, että Helsingin yliopiston henkilökuntaan olisi ollut vaikuttamisyrityksiä Venäjän suunnalta viime aikoina?

– Sanotaan, että suomalaisiin tutkijoihin. Sen verran voin sanoa, Korhola päättää.

Lue myös:

    Uusimmat