Venäjän väitetään lavastaneen hyökkäyksiä ja linnoittaneen vetäytymisasemia Hersonissa – Kremlin murheet Etelä-Ukrainassa kasvavat

Ukrainassa eniten huomiota saavia taisteluita käydään nyt Itä-Ukrainan Severodonetskissa, mutta Etelä-Ukrainan Hersonin alue on toukokuun lopulta lähtien ollut Ukrainan vastahyökkäysten näyttämö.

Kun Venäjä kuukausia jatkuneiden yritysten jälkeen pakotti Mariupolin antautumaan, vaikutti Etelä-Ukrainan rintama rauhoittuvan.

Taistelujen painopiste oli Kremlin vinkkelistä katsottuna siirtynyt selvästi Itä-Ukrainaan, tarkemmin Donbassiin, jonka valloittamisen uskotaan olevan Venäjälle sodan minimitavoite.

Sen sijaan, että Ukraina olisi työntänyt yhä lisää sotilaita ja kalustoa Itä-Ukrainan pullistumaan, jonka itäinen lukko Severodonetsk on ollut, se aloittikin vastahyökkäyksen Hersonin alueella.

Herson oli ensimmäinen merkittävä ukrainalaiskaupunki, jonka Venäjä suurhyökkäyksensä aikana valloitti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin iskut osuivat venäläisten tankkiletkaan.

Vaikka Ukraina ei ole kyennyt Hersonin suunnalla valtaisaan läpimurtoon, on sen hyökkäys raporttien mukaan saavuttanut tasaisesti pientä menestystä.

Viime päivinä Venäjä on saattanut lavastaa alueella valehyökkäyksiä, raportoi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW). Esimerkiksi Hersonin pohjoispuolella tapahtui räjähdys, joka Ukrainan armeijan mukaan vaati siviiliuhreja.

Alueella on Venäjän ammusvarastoja, joita vastaan Ukraina on tiettävästi tehnyt aiemmin iskuja. Ukrainan mukaan venäläiset yrittävät saada paikallisväestön vastustamaan Ukrainan hyökkäyksiä väittämällä näiden osuvan siviilikohteisiin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Venäjä ilmeisesti uskoo Ukrainan jatkavan vastahyökkäyksiä Hersonin alueella tulevaisuudessakin tai ainakin se valmistautuu sellaisten mahdollisuuteen.

ISW:n mukaan Ukrainan armeija totesi venäläispioneerien parantaneen selustassa sijaitsevia puolustusasemia. On hyvin todennäköistä, että Ukrainan armeija kertoi tämän tiedon julkisesti ilmoittaakseen näin Venäjälle, että asia on huomattu.

Niin ikään 300 kilometriä Hersonista koiliseen sijaitsevan Zaporizhzhjan alueella Venäjä ilmeisesti ennakoi Ukrainan ryhtyvän jonkinlaisiin hyökkäystoimiin.

ISW:n mukaan alueella on raportoitu Venäjän tehneen "näytösluontoisia hyökkäyksiä", joiden tarkoitus voi olla ukrainalaisjoukkojen pitäminen paikoillaan tai siirtymisen estäminen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Myös Iziumin suunnalla on havaittu Ukrainan sotilaiden liikkeitä, jotka voivat ISW:n mukaan tarkoittaa vastahyökkäyksen valmistelua. 

Iziumin suunnalla käytiin raskaita taisteluita pian sen jälkeen, kun Venäjä epäonnistui Kiovan valloituksessa ja yritti, niin ikään ilman suurempaa menestystä, muodostaa Itä-Ukrainan pullistumaan jättimotin.

Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan alueella Venäjä on tehnyt paikallisia hyökkäyksiä työntääkseen ukrainalaisia taaksepäin asemista, jotka he saavuttivat onnistuneella vastahyökkäyksellään toukokuussa.

Lue myös:

    Uusimmat