BBC kysyi Lavrovilta, oliko yli 70 lapsen pakottaminen kuukaudeksi vessattomaan kellariin natseja vastaan taistelua: "Venäjä ei ole puhtoinen"

Sergei Lavrov tulistui ukrainalaistoimittajan kysymyksestä 0:26
Sergei Lavrov tulistui ukrainalaistoimittajan kysymyksestä viime viikolla.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov antoi torstaina harvinaisen haastattelun BBC:lle. Lavrov ei ole juurikaan antanut haastatteluja läntisille medioille sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivä.

Lavrov toteaa heti haastattelunauhan alussa tutut väitteet siitä, ettei Venäjä ole Ukrainaan hyökännyt.

– Me emme hyökänneet Ukrainaan. Me aloitimme erikoisoperaation, koska meillä ei ollut mitään muuta keinoa selittää lännelle, että Ukrainan raahaaminen Natoon olisi rikollinen toimenpide, Lavrov sanoi. 

Lavrov toisti haastattelussa tuttuja Krimin virallisia väitteitä siitä, että Ukrainassa on natseja ja Venäjä puhdistaa Ukrainaa natseista.

Lavrov on aiemmin väittänyt myös, että Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi on natsi siitä huolimatta, että tämä on juutalainen. Lavrov yritti paikkailla mokaansa väittämällä vielä, että Adolf Hitlerillä oli niin ikään juutalaista verta.

Venäjä on syyllistynyt sodan aikana useisiin sotarikoksiin ja muun muassa pommittanut siviilikohteita. Venäjä syyttää lännen medioita valehtelusta ja totuuden vääristelystä.

BBC:n toimittaja nostaa haastattelussa esille ukrainalaisen Yahidnen kylän, jossa YK:n huhtikuussa julkaiseman virallisen raportin mukaan 360 ukrainalaista kylän asukasta, joista 74 on lapsia, joutuivat Venäjän joukkojen pakottamana viettämään liki kuukauden koulun kellarissa. Kellarissa ei ollut vessoja tai juoksevaa vettä. Raportin mukaan kymmenen vanhusta kuoli tämän seurauksena.

– Onko tämä natseja vastaan taistelemista, haastattelija kysyi.

– Se on sääli. Mutta kansainväliset diplomaatit, mukaan lukien YK:n ihmisoikeusvaltuutettu, YK:n pääsihteeri ja muut YK:n edustajat ovat läntisen painostuksen alla ja hyvin heitä hyödynnetään läntisten medioiden valeuutisten vahvistamiseen.

– Venäjä ei ole puhtoinen. Venäjä on mikä on. Me emme häpeä näyttää keitä olemme, hän jatkoi.

Lue myös:

    Uusimmat