Venäjä kuskaa bunkkereita ja vähiä sotilaitaan Etelä-Ukrainaan – brittitiedustelu: "Kreml ottaa vastahyökkäyksen uhan vakavasti"

Hersonin asukkaat pakottivat venäläisten sotilasajoneuvot perääntymään:"Lähtekää kotiin!" 1:12
Hersonin asukkaat pakottivat venäläisten sotilasajoneuvot perääntymään maaliskuussa: "Lähtekää kotiin!"

Venäjä vahvistaa asemiaan miehittämillään alueilla Etelä-Ukrainassa, kertoo Iso-Britannian puolustusministeriön tiedustelupalvelu.

Saarivaltion tietojen mukaan Venäjä kuljettaa Hersonin alueelle lisää vähäisiä sotilaitaan, sotakalustoa sekä asetarvikevarastoja.

Tiedustelupalvelu arvioi, että kyseisiä vahvistustoimia voi pitää Venäjän vastauksina Ukrainan vastahyökkäyksille Hersonissa.

Etelä-Ukrainassa oleva Hersonin alue on toiminut toukokuun lopulta lähtien Ukrainan vastahyökkäysten näyttämönä. Suurta läpimurtoa Ukraina ei ole alueella onnistunut tekemään, vain pieniä menestyksekkäitä taisteluvoittoja tasaisin väliajoin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kesäkuussa yli 100 000 seuraajalle sodasta kertova Telegram-kanava Dmitriyev totesi, että Ukraina on täysin kykenevä tekemään "kivuliaita ja viiltäviä iskuja" Hersonin, Harkovan ja Zaporizhzhjan alueilla heinä-elokuussa, koska Venäjälllä ei ole näillä alueilla riittävää puolustusta.

Heinäkuu koitti jo tovi sitten ja nyt Ukraina kertoo etenemisistään etelässä.  

– Etenemme Hersonin suunnalla. Emme ehkä liiku niin nopeasti kuin monet tahot haluaisivat, mutta uskokaa minua: askeleemme ovat hyvin varmoja, kertoi Ukrainan armeijan tiedottaja Natalia Hemeniuk brittilehti The Guardianille.

Kreml huolissaan etelästä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi aiemmin tällä viikolla käskyn joukoilleen, että Venäjän valtaamat eteläiset rannikkoalueet tulee vallata takaisin, sillä ne ovat tärkeitä Ukrainan taloudelle.

Venäjälle Etelä-Ukrainan hallussa pitäminen on keskeinen tavoite, sillä se takaa maayhteyden Krimin niemimaalle, jonka Venäjä miehitti vuonna 2014.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjän vahvistustoimet ovat osoitus siitä, kuinka vakavissaan Kreml ottaa Ukrainan vastahyökkäykset, sillä taistelut jatkuvat yhä myös idässä. 

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu antoi eilen määräyksen tehostaa sotilasyksiköitään kaikilla rintamilla. Yhdysvaltalaisen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) mukaan Venäjän niin kutsuttu operatiivinen tauko on nyt ohi.

Lausunnon mukaan Shoigu antoi tarvittavat ohjeet joukkojen toiminnan lisäämiseksi kaikilla operaatioalueilla ja estämään Kiovan hallintoa toteuttamasta laajoja ohjus- ja tykistöiskuja, jotka kohdistuvat siviilikohteisiin ja Donbasin sekä muiden alueiden asukkaisiin.

Viime päivinä Venäjä on ampunut yli 50 rakettia Etelä-Ukrainan Nikopolin kaupunkiin, kertoo alueen kuvernööri Valentyn Reznichenko.

Ajatushautomon mukaan Venäjä on myös viime päivinä saattanut lavastaa valehyökkäyksiä etelässä. 

Esimerkiksi Hersonin pohjoispuolella tapahtui räjähdys, joka Ukrainan armeijan mukaan vaati siviiliuhreja.

Alueella on Venäjän ammusvarastoja, joita vastaan Ukraina on tiettävästi tehnyt aiemminkin iskuja. Ukrainan mukaan venäläiset yrittävät saada paikallisväestön vastustamaan Ukrainan hyökkäyksiä väittämällä näiden osuvan siviilikohteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat