Jääkaappi ja lasten piirustuksia – tältä Ukrainan juoksuhaudoissa näyttää: USA:n armeijan komentajan mukaan taistelu muistuttaa nyt ensimmäistä maailmansotaa

Sota Ukrainassa alkaa muistuttaa yhä enemmän juoksuhaudoista käsin käytävää uuvuttavaa kamppailua. Tuoreella Reutersin videolla vieraillaan juoksuhaudassa, josta löytyy muun muassa lasten piirustuksia, narulla kuivavia pyykkejä ja jääkaappi.

Ukrainassa Venäjän versio salamasodasta pysähtyi Kremlin kannalta nolosti Kiovan lähistölle.

Paraatit ja pikavoitot jäivät haaveeksi, jäljelle jäi "kulutussota", kuten Suomessakin äskettäin vieraillut Yhdysvaltain armeijan komentaja, kenraali Mark Milley muotoili CNN:n mukaan.

– Lähes ensimmäisen maailmansodan kaltainen tilanne, Milley kuvaili.

Jutun alussa olevan videon tunnelma ainakin osin tukee Milleyn näkemystä, sillä siitä näkee, että paikoillaan on oltu jo jonkin aikaa.

Video on Reutersin mukaan kuvattu Etelä-Ukrainan Mykolajivin alueelta.

– Tilanne muuttuu minuutista toiseen. Nyt on hiljaista, räjähdyksiä kuuluu vain kauaa, mutta se voi muuttua äkisti. Joskus pommitukset saavuttavat meidät eri puolilta. Tämä on etulinja, sanoo Vasil Reutersille.

Juoksuhaudat ja niiden yhteyteen rakennetut tilat ovat käytännössä sotilaiden koti. Jos rintamalinja ei liiku, alkaa se myös näkyä.

Videolla sotilaat muun muassa keittävät kahvia ja kuorivat perunoita. Jääkaappikin löytyy ja seiniä koristavat lasten piirustuksen.

– Jotkut piirustuksista ovat omilta lapsiltamme, Vasil toteaa.

Kenraali: "Numerot suosivat venäläisiä"

Amerikkalaiskenraali Milleyn mukaan Venäjän eteneminen on tällä hetkellä "hyvin hidasta, hyvin vaikeaa raahustamista".

Sodan raskaimpia taisteluita käydään nyt Itä-Ukrainassa Severodonetskin kaupungista, josta Venäjän on sanottu hallitsevan noin 80 prosenttia. 

Venäjä ehdotti äskettäin Severodonetskin viimeisen merkittävän vastarintapesäkkeen, Azotin tehdasalueen antautumista. Ukraina ei vastannut tarjoukseen.

Kenraali Milleyn mukaan ei ole selvää, että Venäjä onnistuu valtaamaan Itä-Ukrainan Donbassin alueen. Donbassin miehityksen arvellaan olevan tässä vaiheessa Kremlille sodan minimitavoite.

– Sodassa ei ole vääjäämättömyyksiä. Sodassa on monia käänteitä, Milley katsoo.

– Numerot kuitenkin selvästi suosivat venäläisiä, Milley jatkaa.

Tällä Milley viittasi siihen, että Venäjä on saanut kasattua Itä-Ukrainaan runsaasti erityisesti raskasta kalustoa. 

Yksittäisen ukrainalaissotilaan näkökulmasta tätä venäläisten epäsuorantulen käyttöä kuvailee 41-vuotias sotilas Vitaliy Martsyv.

– He tuhoavat kaiken ja kävelevät sisään, hän toteaa The Washington Postille.

Paikallaan junnaavaa teurastusta ja salamasotaa

Ensimmäinen maailmansota muistetaan miljoonia ihmishenkiä vaatineena verilöylynä, jossa vuosia pelättiin juoksuhaudoissa. Tykistö ja tarkka-ampujat pitivät päät alhaalla, konekiväärit ja taudit tappiot korkealla.

Toisessa maailmansodassa sen sijaan Saksan salamasota jyräsi Puolan, Ranskan ja merkittävän osan Itä-Euroopasta ennen kuin panssarikärjet pysäytettiin Moskovan porteilla.

Summaten ensimmäinen maailmansota talloi paikoillaan, toista maailmansotaa määritti liike. 

Totuus on toki tarinaa monimutkaisempi, kuten esimerkiksi jatkosodan asemasotavaihe vihjaa. Eikä Saksakaan olisi ensimmäisessä maailmansodassa käynyt Pariisin lähettyvillä ilman merkittävää etenemistä.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Videolla venäläistankit etenevät sumpussa ja joutuvat Ukrainan raskaan tulen alle.

Lue myös:

    Uusimmat