Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa – vaihtoehtoisia reittejä on kaksi, mutta oikeastaan yksi

Ukrainan drone tuhosi taitavasti Venäjän raketinheitinjärjestelmän 0:24
Ukrainan mukaan videolla sen lennokki tuhoaa Venäjän raskaan raketinheitinjärjestelmän. Ukraina julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Yhdysvaltain armeija kiirehtii ukrainalaisjoukkojen varustamista ja koulutusta, raportoi amerikkalaislehti Politico.

Ukrainan seuraavan suuren vastahyökkäyksen uskotaan alkavan kevään aikana. Politicon mukaan yhdysvaltalaisviranomaiset odottavat Ukrainan hyökkäävän toukokuussa.

Politicon lähteiden mukaan Ukraina ei ole vielä lyönyt lukkoon hyökkäysstrategiaansa, mutta sillä on heidän mukaansa käytännössä kaksi vaihtoehtoa.

Ensimmäinen optio on hyökätä Etelä-Ukrainan Hersonin alueen kautta Krimiä kohti. Yhdysvaltalaisviranomaiset eivät pidä tätä vaihtoehtoa realistisena, koska Venäjällä on alueella linnoitetut asemat Dnepr-joella.

Toinen vaihtoehto on samansuuntainen, josta länsimaiset sotilasasiantuntijatkin ovat puhuneet. Tässäkin vaihtoehdossa Ukraina hyökkäisi Etelä-Ukrainassa. Tavoitteena olisi katkaista Venäjän maasilta Krimin niemimaalle. Samalla myös Venäjän Etelä-Ukrainaa miehittävät joukot halkaistaisiin kahteen osaan. Tätä vaihtoehtoa Politicon lähteet pitävät todennäköisempänä.

Juttu jatkuu kartan jälkeen.

Ukrainan rintamatilanne 16.3.2023
Rintamatilanne Ukrainassa 16. maaliskuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä, siniset Ukrainan. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi)

Huomionarvoista on, että viime kesän aikana yhdysvaltalaisviranomaiset vuosivat erityisesti amerikkalaismedioille runsaasti tietoa Ukrainan tulevista vastahyökkäyksistä. 

Jälkikäteen arvioituna monet näistä tiedoista olivat todennäköisesti osa Ukrainan hämäysoperaatiota, jolla ilmeisesti yritettiin peitellä Koillis-Ukrainan yllättävää Harkovan vastahyökkäystä, joka osoittautui suureksi menestykseksi.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47
"Sodan suurin tankkitaistelu" käytiin ukrainalaissotilaiden mukaan Vuhledarissa, josta Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

USA:n puolustusministeri: Panssareita taisteluihin

Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin totesi keskiviikkona ukrainalaisia sotilasviranomaisia virtuaalisesti tavattuaan, ettei "Ukrainalla ole yhtään aikaa tuhlattavaksi".

– Meidän täytyy toimittaa (ase- ja varusteapua) nopeasti ja täysimääräisesti lupaamissamme puitteissa, Austin sanoi.

– Tämä sisältää panssareiden lähettämisen taistelukentälle. Meidän täytyy varmistaa, että ukrainalaissotilaat saavat koulutuksen, varaosat ja huoltoon tarvittavan tuen niin pian kuin mahdollista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Politicon mukaan Yhdysvalloissa on kasvanut huoli Ukrainan armeijan hupenevista ammusvarastoista, ilmapuolustuksesta ja kokeneista sotilaista.

Ukraina on aiheuttanut Venäjälle alkuvuodesta raskaita tappioita, muttei luonnollisestikaan ilman omia menetyksiä. Yhdysvallat arvioi, että yli 100 000 ukrainalaista sotilasta on kuollut viime vuoden helmikuun 24. päivän suurhyökkäyksen jälkeen.

Politicolle puhuneen nimettömän yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Yhdysvaltain apupaketit ovat viimeisen 4–5 kuukauden aikana keskittyneet toimittamaan Ukrainalle sellaisia aseita ja varusteita, joita se tarvitsee kevään vastahyökkäykseensä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Videolla Ukraina väittää sen rynnäkköpanssarivaunun iskevän Venäjän asemiin Bakhmutissa, jossa on kuukausia käyty raskasta kulutussotaa. Ukrainan armeija julkaisi videon helmikuussa 2023.

"Anteeksi vain, he taistelevat selviytymisestään"

Samaan aikaan Yhdysvallat on yrittänyt painostaa Ukrainaa säästämään tykistön ammuksia valikoimalla kohteita tarkemmin.

– Jotkut Pentagonissa ajattelevat, että Ukraina polttaa ammusvarastojaan liian nopeasti, sanoi kenraaliluutnantti Ben Hodges Politicolle.

– Anteeksi vain, mutta he taistelevat maansa selviytymisestä vihollista vastaan, jolla on valtava etu tykistöammuksissa, ja joka ei osoita luovuttamisen merkkejä.

Ukraina ei ole ammuspulansa kanssa yksin, sillä myös Venäjällä taitaa olla sama ongelma.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän armeija joutuu tällä hetkellä säännöstelemään äärimmäisen tiukasti tykistönsä käyttöä monilla rintamalohkoilla.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tykistön ammuspula on Venäjän kannalta erityisen ongelmallinen siksi, että maan suosima tapa käydä sotaa on viimeistään toisesta maailmansodasta lähtien nojannut erittäin voimakkaaseen epäsuoran tulen käyttöön.

Esimerkiksi viime vuoden kevään ja kesän aikana Venäjä käytti taktiikkaa, jota Maanpuolustuskorkeakoulun johtaja Petteri Kajanmaa kuvasi "tulijyräksi". Siinä epäsuora tuli myllertää puolustusasemia, jonka jälkeen panssarijoukot työnnetään eteenpäin.

Venäjän ammusvarastoja on nakertanut paitsi runsas kulutus niin myös Ukrainan iskut, joita se on tehnyt esimerkiksi tarkoilla pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimillä.

Ukraina moukaroi HIMARS-raketeilla Venäjän keskitettyjä ammusvarastoja eritoten viime kesänä. Iskujen tehosta kertoo omaa kieltään se, että Venäjä on sittemmin raporttien mukaan sekä hajauttanut ammuksiaan että vetänyt varastojaan kauemmas rintamalta.

– Venäjä lähes varmasti joutuu turvautumaan vanhoihin ammuksiin, jotka on aiemmin todettu käyttöön sopimattomiksi, Britannia väittää.

Tämä eteneminen ei jäänyt itsemurhadronelta huomaamatta – Isku venäläistankkiin tallentui videolle 0:39
Videolla Ukrainan lennokin väitetään havaitsevan venäläistankin ja tekevän viimeisen syöksynsä. Ukrainan puolustusministeriö julkaisi videon maaliskuussa 2023.

Lue myös:

    Uusimmat