Ukraina täytti somen sotavideoilla heti, kun Venäjä oli vyörynyt rajan yli – sitten kuvatulva tyssäsi täysin: "Tajuttiin, että on syytä miettiä tarkkaan, mitä jakaa"

Ukrainan sota on näkynyt sosiaalisessa mediassa ennennäkemättömällä voimalla.

Sodan ensihetkinä rakennuksiin osuvia ohjuksia, palavia panssarivaunuja ja kameroille esiintyviä ukrainalaissotilaita pystyi katsomaan sosiaalisen median kanavista juuri niin paljon kuin halusi.

Varovaisuus oli toki tarpeen, sillä äärimmäisen väkivallan lisäksi tyrkyllä oli runsaasti enemmän tai vähemmän manipuloitua materiaalia sekä aiemmista sodista varastettuja kuvia, joilla ei ollut mitään tekemistä vuoden 2022 kanssa.

Videot kuitenkin vähentyivät nopeasti ja niissä alettiin kuvata asioita rajatummin, usein aiempaa selvästi harkitummin ja epämääräisemmin. 

Muutos ei tapahtunut sattumalta. Liian paljastavat videot aiheuttivat vaaratilanteita, jopa kuolemia.

Sotahistorian tutkija ja Ukrainan sotaa seuraavasta karttapalvelusta tunnettu Emil Kastehelmi kutsuu ilmiötä tahattomaksi sisäiseksi turvallisuusuhaksi.

– Ennen kaikkea ei kannattanut sanoa, (nykyään) kriisiaikana kaikkea ei kannata postata. Operaatioturvallisuus vaarantui, ja Ukraina otti asian vakavasti, Kastehelmi kirjoittaa Twitterissä.

– Kansalle iskostui nopeasti tajuntaan, että nyt olisi syytä miettiä hyvin tarkkaan, mitä tietoa levittää, Kastehelmi jatkaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Tiedustelutieto koostuu pääsääntöisesti pienistä palasista, muistuttaa Kastehelmi. 

Suuria hyökkäyssuunnitelmia voi toki paljastua. Tuoreena esimerkkinä tästä se, että julkisesti Yhdysvallat totesi toistuvasti, että presidentti Vladimir Putin aikoo hyökätä Ukrainaan. Presidentti Volodymyr Zelenskyi ei kuitenkaan halunnut kuunnella, totesi presidentti Joe Biden.

Sodassa tiedustelulottovoittojen omalle kohdalle osumiseen ei kannata paljon uskoa.

– Sinänsä tahaton videonpätkä esimerkiksi omista joukoista voi kertoa Venäjälle enemmän kuin videon postaajalle. Videolla näkyvästä kalustosta voi olla mahdollista päätellä esimerkiksi tietoja joukoista, niiden kyvyistä ja sijainnista, Kastehelmi kertoo.

Venäjä kielsi Krimillä puhelimet

Ukrainan sota ei ole ensimmäinen sota, jossa sosiaalista mediaa on hyödynnetty vihollisen tuhoamiseksi ja propagandan levittämiseksi, kirjoittaa brittilehti Economist.

Esimerkkejä riittää. Somesta on ongittu tietoa esimerkiksi Israelissa ja Syyriassa. Krimin miehityksen aikaan Venäjä kielsi sotilaitaan kantamasta älypuhelimia rintamalla turvallisuus- ja paikannussyistä, Economist kertoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainan sota on Economistin mielestä kuitenkin kirkkain esimerkki siitä, miten some on muuttanut tapaa kertoa sodasta sekä ymmärtää ja kokea sitä.

Sotavideoista on niin ikään tullut digitaalisia sotakronikoita, joita kertovat niin yksittäiset rivisotilaat, siviilit kuin ylempikin johto.

Esimerkiksi Kiovan lastensairaalan mediasihteeri Anastasia Magerramova näyttää sodantuhoja Instagramissa, kertoo New York Times. Kun sotilaat taistelevat rintamalla maan itsenäisyydestä, Magerramova kertoo taistelevansa totuudesta.

"Luottaako Suomi siihen?"

Sotilaallisessa kriisitilanteessa kannattaa lähteä siitä, että Venäjällä on silmät kaikilla alustoilla, sanoo Emil Kastehelmi.

– Jos kriisiaikana on epävarmuutta sisällön turvatasosta, kannattaa jättää postaamatta, Kastehelmi tiivistää.

Kastehelmi kertoo esittäneensä Kultaranta-keskusteluissa huolensa siitä, ovatko suomalaiset "tarpeeksi hereillä" tämän asian suhteen.

– Jos kansalaiselta kysyisi, mikä on hänen näkemyksensä sota-ajan some-säännöistä, mitä hän vastaisi?, Kastehelmi kysyy.

– Itse en laskisi pelkästään "spontaanin valaistumisen" varaan. Se voi maksaa pahimmillaan ihmishenkiä ja haitata puolustusjärjestelyjä, Kastehelmi jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Esimerkki"syövyttävästä strategiasta": Ukrainan armeijan julkaisemalla videolla rautatiesilloilla räjähtää 0:24
Ukrainan armeijan julkaisemalla videolla rautatiesilloilla räjähtää. Täsmäiskut strategisiin kohteisiin ovat olleet sodan aikana suosittua kuvamateriaalia.

Muutkin kuin niin sanotut tavalliset kansalaiset voivat tehdä tämän asian suhteen virheitä, Kastehelmi sanoo. Esimerkeiksi hän nostaa mediat ja huolimattomat julkishallinnon toimijat.

Venäjän hybridivaikuttamisen eri keinoista on puhuttu varsinkin tämän vuoden puolella runsaasti. Kastehelmen mukaan myös tahattomista sisäisistä turvallisuusuhista olisi syytä keskustella laajemmin.

– Yhteiskunnan kokonaisvarautumista on noin tuhat kertaa parempi tehdä ennakkoon kuin säveltää lennosta tilanteen ollessa päällä, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat