Mitä kuuluu kranaatti-iskussa Ukrainassa haavoittuneille suomalaisille? "Ovat pian taas taistelukunnossa"

Hetki tallentui kameraan: Suomalainen taistelija haavoittuu Ukrainassa 2:35
Video: Katso tilanne, jossa suomalaistaistelija haavoittui Ukrainan Harkovassa viime syyskuussa.

Ukrainan sodassa loukkaantuneet suomalaiset vapaaehtoistaistelijat eivät palaa Suomeen, vaan rintamalle taistelemaan, kertoo Your Finnish Friends ry:n puheenjohtaja Kasper Kannosto.

Suomalaistaistelijoiden ryhmä joutui Ukrainassa 17. maaliskuuta venäläisten kranaatti-iskun kohteeksi. Ryhmässä oli kahdeksan suomalaista, joista viidelle tuli iskussa vammoja.

Suomalaisia Ukrainassa tukevan Your Finnish Friends ry:n puheenjohtaja Kasper Kannosto kertoo MTV Uutisille, etteivät suomalaistaistelijoiden vammat ole hengenvaarallisia ja kaikki paranevat kyllä.

– Kaikki suomalaiset palaavat takaisin rintamalle, kunhan paranevat. Taistelijat saavat hyvää hoitoa ja ovat pian taas taistelukunnossa, Kannosto sanoo MTV Uutisille.

Your Finnish Friends -niminen yhdistys harjoittaa varainkeruuta Ukrainassa taistelevien suomalaisten tueksi. Kannosto kertoo olevansa säännöllisesti yhteydessä suomalaisiin taistelijoihin Ukrainassa.

– Tämä ei ollut suomalaisten ensimmäinen haavoittuminen Ukrainassa, mutta teemme parhaamme vähentääksemme haavoittumisen riskiä, Kannosto sanoo.

"Nyt saattaapi henki lähteä" – Suomalaissotilaat kuvasivat kokonaisen taistelun Ukrainan Harkovassa 3:28

MTV Uutiset kertoi aiemmin suomalaissotilaiden intensiivisestä taistelusta Ukrainan Harkovasta syyskuussa. Katso video!

Suomalaiset haluavat auttaa

Your Finnish Friends ry on ostanut rintamalle taistelijoiden pyynnöstä muun muassa kypäriä, suojalevyjä, taisteluvaatteita ja jopa Suomi-Ukraina-sanakirjoja paikalliskielen oppimiseksi. 

– Rintamalla tarvitaan paljon multicam-taisteluvaatteita ja maihinnousukenkiä mutakauden takia. Lisäksi tarvitaan lämpötähtäimiä, valonvahvistimia, pimeänäkölaitteita, kiristyssiteitä ja ballistisia suojavarusteita, Kannosto sanoo.

Kannosto on yksi suomalaisia taistelijoita tukevan yhdistyksen perustajista ja hän on toiminut perustamispäivästä asti yhdistyksen puheenjohtajana.

– Aloitimme kansalaiskeräyksen Ukrainan tukemiseksi heti täyshyökkäyksen jälkeen. Halusimme varmistaa pitkäaikaisen tuen Ukrainalle Venäjän voittamiseksi.

Yhdistys on kerännyt perustamisestaan lähtien yli 120 000 euroa. Suomalaisten perjantaisen loukkaantumisen jälkeen tahti kiihtyi. Alle kahdessa vuorokaudessa lahjoituksia kertyi yli 40 000 euroa. Kannoston mukaan lauantaista lähtien on tähän mennessä kerätty jo lähes 57 000 euroa.

– Suomalaiset haluavat auttaa, ja se näkyy.

Ukrainassa taistellut Harri Väisänen MTV:lle: ”Meidän porukasta ei ole enää hirveän moni elossa” 9:34

Katso video: suomalainen Harri Väisänen kertoi tammikuussa MTV Uutisille, miksi veri vetää takaisin Ukrainan sotaan.

Paljonko Ukrainassa on suomalaistaistelijoita?

Ukrainassa taistelevien suomalaisten vapaaehtoisten määrä ei ole ulkoministeriön tiedossa. Ulkoministeriön viestinnästä kerrottiin MTV Uutisille, että matkustusilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista eikä ministeriö kysy ilmoituksessa matkan syytä.

Sodan alkaessa 24. helmikuuta 2022 Ukrainassa oli ulkoministeriön tietojen mukaan noin 80 suomalaista. Matkustusilmoitusten määrä on vaihdellut 30 ja 50 välillä, mutta luku pitää sisällään myös useamman kerran matkustusilmoituksen tehneet.

Ulkoministeriö korostaa, että matkustusilmoitusten perusteella ei voi tehdä arviota siitä, kuinka paljon Ukrainassa on suomalaisia vapaaehtoistaistelijoita.

Lue myös:

    Uusimmat