WSJ: Venäläissotilas jäi vangiksi Ukrainassa – "Ihmisiä repeytyi riekaleiksi, mutta meidän käskettiin ryömiä eteenpäin"

Jopa 18 venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän "ihmisaaltoa" on hyökännyt yksittäisen juoksuhaudan kimppuun vuorokauden aikana, kertoo Ukrainan armeijan pataljoonan komentaja Petro Horbatenko amerikkalaislehti Wall Street Journalille (WSJ).

Raskaat taistelut Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin kaupungista ovat jatkuneet kuukausia.

Venäjä on edennyt kaupungin ympäristössä hitaasti kovia menetyksiä kärsien. Myös Ukraina on lähettänyt alueella jatkuvasti uusia vahvistuksia.

Bahmutin alueella taistelee pääosin Wagnerin palkkasotilaita ja merkittävä osa näistä on ryhmän vankiloista rekrytoimia taistelijoita.

Yksi rekrytoiduista oli WSJ:n mukaan 48-vuotias mies, joka on tuomittu murhasta, ryöstöstä ja huumerikoksista.

Omien sanojen mukaan hänen sotilaskoulutuksensa kesti kolme viikkoa ja opinnot kattoivat lähinnä yhden asian: Metsässä ryömimisen.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ukrainan panssarintorjuntaohjus ehtii vain vilahtaa videolla 0:28
Räjähdys venäläistankin kyljessä: Ohjus ehtii vain vilahtaa videolla. Ukrainan armeija julkaisi videon elokuussa 2022.

"Ryömikää eteenpäin"

Tammikuun 29. päivänä kaksi Wagnerin ryhmää käskettiin rynnäköimään Ukrainan linnoitettuihin asemiin. Molemmissa ryhmissä oli viisi vankilasta rekrytoitua ja komentaja, jolla niin ikään oli vankilatausta.

– Kaksi konekivääriä tulitti meitä, ihmisiä repeytyi riekaleiksi, mutta he vain hokivat meille, että ryömikää eteenpäin ja kaivautukaa. Se oli vain yksinkertaisesti tyhmää, sanoi maaliskuussa vangiksi jäänyt kuulusteluissa WSJ:n mukaan.

Wagner-sotilaan mukaan edes vakavasti haavoittuneille vetäytyminen ilman lupaa ei ollut vaihtoehto.

– Jos et puske eteenpäin ja tee, mitä käsketään, niin sinut nollataan. Kaikki tiesivät sen, vangiksi jäänyt totesi.

Nollaaminen on Wagner-joukkojen keskuudessa laajalti käytetty sana teloitukselle, joka ilmeisesti usein tehdään moukarilla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

"Ei meillä ollut aikaa huolehtia kuolleista"

Venäläissotilas sai luvan vetäytymiselle kädessä olleiden haavojen vuoksi. Selustassa lääkäri totesi hänen kelpaavan palvelukseen, koska liipaisinsormi liikkui, WSJ kirjoittaa.

Hän jäi sittemmin vangiksi eksyttyään ja päädyttyään ukrainalaisasemiin. Ennen tätä hän väittää nähneensä "satoja" kuolleita ja haavoittuneita venäläissotilaita yhdeksän päivän aikana.

Kuolleita oli ex-vangin mukaan enemmän kuin haavoittuneita, mikä on sodassa poikkeuksellista.

Venäjän suurhyökkäyksen aikana kuolleita on ollut haavoittuneisiin nähden moderneilla standardeilla mitattuna huomattavan paljon. Britannian puolustusministeriön mukaan tämä johtuu paljolti venäläisten erittäin kehnonsa kenttälääkinnästä.

– Pinosimme vain kaikki ruumiit yhteen paikkaan ja jätimme ne sinne. Ei meillä ollut aikaa huolehtia niistä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Laskuvarjojääkäri tuhoaa Venäjän rynnäkköpanssarivaunun 0:42
Ukraina väittää videon näyttävän, miten maan laskuvarjojääkäri tuhoaa BMP-rynnäkkövaunun. Ukraina julkaisi videon marraskuussa 2022.

Ukrainalaissotilas: Kulutamme liikaa hyökkäysvoimaamme

Wagnerin vankiloista pestaamien rikokset on luvattu armahtaa, jos he selviävät hengissä kuusi kuukautta.

Wagner-pomo Jevgeni Prigozhinin pitämän puheen mukaan karkuun lähteminen, antautuminen, huumeiden käyttö ja sekin harrastaminen johtavat teloitukseen.

Wall Street Journalin mukaan Wagner on onnistunut rekrytoimaan vankiloista jopa 50 000 henkilöä riveihinsä. Lähes kaikki heistä on lähetetty Bahmutin rintamalle, jossa käytävistä taisteluista voi lukea lisää esimerkiksi täältä tai täältä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ukrainan pataljoonakomentaja Horbatenko on huolissaan siitä, pystyykö Venäjä Bahmutissa toteuttamallaan "zombisodalla" lopulta saavuttamaan sen, mitä yrittää.

– Tätä sotaa ei voita se, joka valtaa alueita, vaan se, joka tuhoaa vastapuolen armeijan.

– Täällä (Bahmutissa) me kulutamme liian paljon hyökkäyspotentiaalistamme, jota tulemme tarvitsemaan läpimurtoon, kun Ukrainan musta maa kuivuu.

"Edes Venäjällä ei ole tarpeeksi itsemurhan haluavia"

Bahmutin taisteluiden tappioista on julkaistu harvakseltaan tarkkoja lukuja. Tiedossa on, että kyse on raskaan sarjan kulutustaistelusta, joka asiantuntijoiden mukaan suosii puolustavaa osapuolta.

Jotkut länsimaiset raportit ovat vihjanneet, että Ukraina kuluttaa eliittijoukkojaan ja vähäistä kalustoaan Wagnerin vankiloista rekrytoimia sotilaita vastaan, jotka ovat vain tykinruokaa, amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War kirjoittaa.

Huolen ytimessä on ajatus, että vaikka vaihtosuhde olisi Ukrainalle miten edullinen tahansa, ei se silti ole sille hyväksi.

– Havainto on yleisesti ottaen pätevä, joskin taisteluihin sopivien venäläisten vankien määrä ei ole loputon. Kymmenien tuhansien vankisotilaiden eliminointi Bahmutissa tarkoittaisi, ettei heitä voida jatkossa hyödyntää muualla, ISW katsoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ukrainalaisen komppanian komentaja Vladyslavin mukaan Wagneriltakin loppuvat sotilaat.

– Edes Venäjällä ei ole tarpeeksi miehiä, jotka haluavat tehdä itsemurhan maillamme.

Katso kartalta: Näin rintamalinjat ovat muuttuneet Ukrainassa Venäjän hyökkäyssodan aikana 0:44
Venäjän suurhyökkäyksen ensimmäinen vuosi kartalla: Näin rintamalinjat ovat muuttuivat.

Lue myös:

    Uusimmat