Miksi Wagnerin sotilaat taistelevat paremmin kuin Venäjän puolustusvoimat? Meduza selvitti

Wagnerissa palvelleet venäläisvangit kertovat järjettömistä rynnäköistä: "90 hyökkäsi, 60 kuoli" – Venäjällä valtataistelu vangeista? 2:27
Katso video: Wagnerin armeijassa palvelleet venäläisvangit kertovat järjettömistä rynnäköistä: "90 hyökkäsi, 60 kuoli".

Riippumaton uutismedia Meduza on listanut syitä sille, miksi Wagnerin palkka-armeija pärjää Ukrainan rintamalla paremmin kuin Venäjän oma armeija. Yksi syy on inhimillisesti hyvin karu.

Muutama päivä sitten venäläisen yksityisen palkka-armeijan Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin ilmoitti Wagner-joukkojen hallitsevan tällä hetkellä noin 70 prosenttia Bahmutista. Samaan aikaan Venäjän valtion armeija, joka myös yrittää koko ajan edetä useaan suuntaan ukrainalaisjoukkoja vastaan, ei saa aikaan tuloksia.

Riippumaton media Meduza selvitti, mikä tarkalleen ottaen tekee Wagner-joukoista tehokkaammat kuin Venäjän puolustusvoimien oma armeija.

Pääiskujen suuntaa muutettu jatkuvasti

Operatiivisella tasolla Wagner-joukot eroavat Venäjän valtion joukoista ainakin siinä, että niiden johtaminen on hyvin joustavaa, mikä ei ole tyypillistä Venäjän asevoimille, kirjoittaa Meduza.

Niinpä Bahmutin taistelun aikana Wagner on toistuvasti muuttanut pääiskujensa suuntaa. Kun viime marraskuussa näytti siltä, että palkkasotilaat aikoivat rynnätä Bahmutiin ja ohittaa sen etelästä, joulukuun alussa Wagnerin joukot vaihtoivatkin yllättäen Luhanskin joukot Soledarin lähellä ja valtasivat useita tärkeitä esikaupunkeja, kuten Jakovlevka ja Bahmutskoje.

Valtauksen jälkeen Wagner siirsi voimansa jälleen Bahmutin eteläpuolelle ja valloitti osan sen esikaupungista, mutta iski sitten uudelleen koko voimallaan Soledarin alueella, mikä johti kaupungin valtaamiseen.

Tätä seurasi toinen isku etelään, jossa palkkasotilaat valtasivat Bahmutin puolustuksen kannalta ratkaisevan tärkeän Kleshcheevkan kylän.

Meduzan mukaan toistuvat iskun suunnanmuutokset ilmeisesti raastavat Ukrainan asevoimien reserviä. Lähestymistapa eroaa olennaisesti esimerkiksi Vuhledariin kohdistuneesta hyökkäyksestä, jossa venäläinen itäisen sotilaspiirin johto on toistanut hyökkäyksiä samoilla reiteillä jo useiden kuukausien ajan.

Norjaan paennut entinen Wagner-sotilas pyytää anteeksi ja kertoo syistään paeta 2:25

Katso myös: Norjaan paennut entinen Wagner-sotilas pyytää anteeksi ja kertoo syistään paeta.

Hurjat tappiot

Wagnerin joukot näyttävät siis kykenevän paljon paremmin keskittämään voimiaan ja taistelukeinojaan kuin venäläisarmeijan omat sotilaat. Toisaalta Wagnerin ilmeisenä heikkoutena on se, että joukot kärsivät raskaita tappioita miehistössä ja kuluttavat paljon ammuksia.

Prigozhin sanoi äskettäin, että hänen armeijansa tarvitsee 10 000 tonnia ammuksia joka kuukausi. Hänen lausunnostaan ei käy ilmi, millaisia ammuksia hän tarkoitti, mutta jos puhutaan vain MLRS-ammuntalaitteisiin tarkoitetuista kranaateista ja raketeista, yhden tällaisen ammuksen keskipainon ollessa 50 kiloa, Wagner tarvitsee yli 6 500 kranaattia päivässä.

Tämä on tiettävästi enemmän kuin mitä Ukrainan armeija ampuu päivässä kaikilla rintamillaan.

Tykinruokaa vangeista

Taktisesti Wagner-palkkasotilaiden toiminta eroaa Venäjän armeijan toiminnasta monessakin mielessä.

Wagner toimii etulinjassa rynnäkkökomppanioissa, jotka puolestaan koostuvat rynnäkköryhmistä. Ukrainan armeijan ja toimittajien mukaan ryhmässä voi olla 750 sotilasta.

Ryhmät pyrkivät lähestymään ukrainalaisten asemia vaivihkaa, myös yöllä. Käytännössä jokaisella ryhmällä on mukanaan tiedustelukopteri, joista on huutava pula Venäjän valtion armeijassa.

Ryhmän komentaja saa yksityiskohtaisen suunnitelman aseman lähestymisestä ja itse taistelusta sähköisellä kartalla, johon on merkitty kunkin palkkasotilaan reitit. Tiedustelutietojen perusteella lasketaan taisteluun tarvittavat resurssit.

Wagnerin ryhmät ovat sinnikkäitä: jos hyökkäys epäonnistuu, se voidaan toistaa.

Meduzan haltuunsa saamien sotavideoiden perusteella Wagnerin tykistö on hajallaan, minkä ansiosta se pystyy välttämään suuret vahingot. Tämä edellyttää myös hyvää joukkojen hallintaa ja viestintää. Venäjän kanta-armeijassa sotatykistö kärsii yleensä suuria tappioita.

Wagnerin taktiikan heikkous on edelleen sama kuin operatiivisella tasolla eli hyökkääjien suuret tappiot. Suurimman osan tappioista kärsivät suoraan juoksuhautoihin hyökkäävät palkkasotilaat, joiden joukossa on paljon vankeja.

Tämän seurauksena Wagner käyttää niin sanottuja halpoja resursseja eli vankeja tykinruokana, mutta säilyttää hyvin koulutettuja sotilasasiantuntijoita ja -johtajia.

Lue myös:

    Uusimmat