Mainos

Venäjän poliisi rypee veressä ja korruptiossa

Poliisia leimaavista skandaaleista on tullut Venäjällä arkipäivää. Poliisit ovat syyllistyneet toistuvasti muun muassa murhiin, kidutukseen, kidnappauksiin ja korruptioon. Kyselyn mukaan kaksi kolmesta venäläisestä kertoo pelkäävänsä poliisia.

Viimeisimmässä tapauksessa neljä moskovalaista poliisia pidätettiin epäiltynä liikemiehen kidnappauksesta ja sullomisesta auton takakonttiin. Helmikuussa kolme Moskovan poliisivirkailijaa kidnappasi kaksi naista ja vaati 50 000 euron lunnaita. Poliisit uhkasivat leimata perheet osalliseksi huumekauppaan, mikäli rahoja ei makseta.

Tammikuussa Omskin poliisit hakkasivat toimittajan hengiltä ja samaan aikaan moskovalainen everstiluutnantti ampui sivullisen lumiauran kuljettajan.

Yksi järkyttävimmistä on tapaus, jossa Moskovan poliisipäällikkö Denis Yevsyukov tuomittiin kahdesta murhasta ja 22:sta murhan yrityksestä. Yevsyukov oli marssinut kauppaan ja räiskinyt silmittömästi kohti henkilökuntaa ja asiakkaita. Surmansa sai myyjä, Yevsyukovin paikalle kuljettanut taksikuski ja 7 loukkaantui.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on toistuvasti tuominnut Venäjän poliisin kidutuksesta, liian hitaista ja myöhässä aloitetuista tutkintaprosesseista ja liian miedoista tuomioista syyllisille. Viimeisimmässä tällaisessa tapauksessa kahdelta teiniltä oli kidutettu tunnustus tukehduttamalla ja polttamalla näiden sukuelimiä tupakalla. Poliisit saivat teosta kolme vuotta vankeutta, mutta toisen tuomiota lykättiin.

Rehelliset poliisit vaiennetaan

Väkivallan ohella poliisit syyllistyvät toistuvasti korruptioon. Lisätienestäjä saavat helposti muun muassa järjestäytyneen rikkollisuuden parissa työskentelevät poliisit. Eteläisen Astrahanin alueen poliisipäällikkö pidätettiin helmikuussa, kun tämä oli ansainnut 10 000 dollaria kuussa kiristämällä rahaa autonkuljettajilta 13 muun poliisin kanssa.

Rehellisten poliisien toimintaa on hankaloitettu. Novorossijskin kaupungin poliisipäällikkö Aleksei Dymovsky teki Youtube-videon poliisin rakenteellisesta korruptiosta. Hänet pidätettiin yli kuukaudeksi ja tuomittiin herjauksesta. Toinen poliisipäällikkö Mikhail Yevseyev pidätettiin viime viikolla useiden syytteiden vuoksi. Hän oli tehnyt videon, jossa syytettiin poliisia lavastettujen todisteiden tehtailusta.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.