Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi vapautui vankilasta

Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on vapautunut vankilasta 30 päivän tuomion jälkeen. Navalnyi tuomittiin heinäkuun lopulla liittyen mielenosoituksiin, joita Moskovassa on järjestetty reilujen paikallisvaalien puolesta.

Aiemmin heinäkuussa Navalnyi kiidätettiin sairaalaan kesken tuomionsa. Oppositiojohtaja oli vankilassa ollessaan herännyt yöllä siihen, että hänen kasvojaan, korviaan ja niskaansa poltti.

Navalnyin asianajaja ja lääkäri ovat sanoneet, että oppositiojohtaja on saattanut altistua tuntemattomalle kemikaalille. Navalnyi itse epäili jonkun käyneen hänen sellissään, kun hän ei ollut paikalla.

Navalnyi on Venäjän näkyvimpiä oppositiohahmoja. Navalnyin lisäksi muun muassa oppositiopoliitikko Ljubov Sobol pidätettiin hänen ollessaan matkalla 3. elokuuta järjestettyyn mielenosoitukseen.

Putin: "Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia"

Moskovassa viime viikkoina kymmenettuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille vastustamaan päätöstä sulkea joukko oppositioehdokkaita paikallisvaalien ulkopuolelle. Protesteilla vaaditaan vapaita ja reiluja vaaleja.

Poliisi on puuttunut mielenosoituksiin voimakkaasti, ja uutistoimisto AFP:n mukaan noin 3 000 ihmistä on pidätetty kesän protestiaallon aikana.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi keskiviikkoisella Helsingin-vierailullaan Moskovan mielenosoituksia, kun suomalaismedia kysyi niistä lehdistötilaisuudessa. Putinin mukaan Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia ja omien kansalaistensa oikeuksia.

Presidentin mukaan vastaavia mielenosoituksia tapahtuu myös muualla maailmassa ja Euroopassa.

Äänestäjissä mukana "kuolleita sieluja"

Putinin mukaan tilanne on vaalien alla kiristynyt, koska vaalilautakunnat ovat kieltäneet "muutamilta ehdokkailta" osallistumismahdollisuuden Moskovassa. Tämä johtuu presidentin mukaan siitä, että ehdokkaat olisivat esimerkiksi vääristelleen listoja heitä kannattavista äänestäjistä.

–  Vaalitarkastuslautakunta on havainnut, että niissä on mukana kuolleita sieluja, kauan sitten kuolleita ihmisiä, Putin sanoi tulkin välityksellä.

Mielenosoituksilla on oltava viranomaisten lupa, Putin korosti.

–  Jos lupaa ei ole, viranomaiset Moskovassa reagoivat samoin kuin muualla maailmassa. Tärkeää on, että mielenosoittajat, valvontaviranomaiset ja oikeusviranomaiset noudattaisivat kaikki Venäjällä voimassa olevia lakeja. Jos eivät noudata, seuraa rangaistus, joko hallinnollinen tai rikosrangaistus, Putin sanoi. 

Lue myös:

    Uusimmat