Venäjän MM-kisoissa ei kuulu vuvuzelan ulina – virallinen kannustus on lusikoiden kilke

Zlatan puhui suunsa puhtaaksi MM-valinnoista – medialle kovaa kritiikkiä 1:17

Jalkapallon MM-kisoja säestää Venäjällä lusikoiden kilke.

Ylälaidan videolla Zlatan Ibrahimovic puhuu suunsa puhtaaksi Ruotsin MM-valinnoista.

Kahdeksan vuotta sitten maailman tietoon nousivat kovaääniset vuvuzelat, torvet, joille kannustettiin joukkueita Etelä-Afrikan isännöimissä MM-kisoissa.

Venäjän kisajärjestäjät toivovat, että heidän kisansa kannustus toteutetaan "lozhka" -lusikoilla. Kannustustarkoituksessa lozhka toimii siten, että se on kuin grillipihti, jonka molemmissa päissä on lusikkamainen pää. Kun lozhkaa heiluttaa, lusikoiden pohjat hakkaavat toisiinsa ja muodostavat kovan kilkkeen.

Venäläisessä kansanmusiikissa lozhka on puinen soitin, mutta kisoissa kilkettä helpottaa muoviset versiot soittimesta. Lozhkat kisoja varten suunnitellut Rustam Nugmanov sai valtiolta tukea tuottaakseen "Voiton lusikoita" kisoihin.

– Kun valitsimme instrumenttia, joka kuuluu venäläiseen kultuuriin, meillä oli kolme vaihtoehtoa, Nugmanov kertoi.

Kisajärjestäjät halusivat soittimen, jolla saa rytmin, muttei samanlaista kuin vuvuzela, joka ottaa koko stadionin pauhullaan valtaansa. Lisäksi haluttiin välttää Brasilian kisoista tuttu caxirolien särähtävän iskevä ääni.

– Caxirola kuulostaa ampiaispesältä ja ääni on todella kova, eikä sillä saa rytmiä. Me valitsimme lusikat, Nugmanov tiivisti.

Lue myös:

    Uusimmat