Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen länsimaiden halua rauhanneuvotteluihin, ISW arvioi – Bidenilla ei aikomustakaan keskustella Putinin kanssa

2:22
Brittitutkija MTV:lle: Venäjä on sotinut länsimaita vastaan jo vuosia

Britannian ulkoministerin mukaan Venäjä saattaisi käyttää mahdollisen tulitauon vain täydentääkseen joukkojaan ja ammusvarastojaan, kertoo brittilehti Telegraph.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä pyrkii käyttämään hyväkseen länsimaiden halua rauhanneuvotteluihin.

Ajatushautomon mukaan Venäjä haluaa länsimaissa syntyvän painetta neuvotteluja edeltävien myönnytysten tekemiseen, jotta Venäjä saataisiin houkuteltua neuvotteluihin.

Torstaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että länsimaiden olisi neuvoteltava ensin Venäjän noin vuosi sitten vaatimista turvallisuustakuista, jotta Venäjä suostuisi palaamaan neuvottelupöytään, kertoo maan valtiollinen uutistoimisto Tass.

Brittilehti Telegraphin haastattelema Britannian ulkoministeri James Cleverly pelkää, että Venäjä käyttäisi mahdollisen tulitauon Ukrainan kanssa vain täydentääkseen joukkojaan ja ammusvarastojaan.

Bidenilla ei aikomustakaan keskustella Putinin kanssa tällä hetkellä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi torstaina olevansa valmis keskustelemaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa, jos tämä todella haluaa lopettaa taistelut.

Venäjän johto kuitenkin hylkäsi Bidenin ehdot, joilla hän olisi valmis neuvottelemaan tulitauosta Ukrainassa, sillä neuvottelut olisivat vaatineet Venäjän poistumisen Ukrainasta.

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi perjantaina, että Bidenilla ei ole aikomustakaan keskustella Putinin kanssa tällä hetkellä.

– Putin ei ole osoittanut minkäänlaista halua käydä keskustelua. Tilanne on oikeastaan täysin päinvastainen, Kirby sanoi.

Kirbyn mukaan Bidenin ehdotus neuvotteluista ei tarkoittanut sitä, että ne olisi käytävä nyt. Tiedottajan mukaan Biden on ollut johdonmukaisesti sitä mieltä, että vain Ukrainan presidentti Zelenskyi voi päättää mahdollisten neuvotteluista.

Bahmutin valtaus mahdollisesti lähinnä symbolinen tavoite Venäjälle, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjä pyrkii todennäköisesti saartamaan Donetskin alueella sijaitsevan Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Ministeriön mukaan suuri osa Venäjän sotatoimista Ukrainassa on kohdistettu Bahmutin kaupungin lähistölle.

Bahmut on ollut loppukesästä asti Venäjän hyökkäyksen pääkohteena, vaikka brittiministeriö arvioikin kaupungin valtauksella olevan vähäinen operationaalinen arvo Venäjän sotatoimille. Onkin mahdollista, että Bahmutin valtauksesta on tullut lähinnä symbolinen ja poliittinen tavoite Venäjälle, ministeriö kertoo.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja