Mainos

Veikko Huovinen kuollut

Kirjailija, professori Veikko Huovinen on kuollut. Huovinen kuoli eilen Sotkamossa vaikeaan sairauteen. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Huovinen loi kirjallisuutemme yhden tunnetuimman hahmon: Havukka-ahon ajattelijan Konsta Pylkkäsen.

Hänen esikoiskirjansa ilmestyi jo vuonna 1950, ja hänen viimeiseksi teoksekseen jäi toissa vuonna julkaistu Pojan kuolema.

Huovinen on saanut kolmesti Valtion kirjallisuuspalkinnon ja ollut kerran Finlandia-ehdokkaana. Pro Finlandia -mitalilla Huovinen palkittiin vuonna 1969. Hän kirjoitti kuutisenkymmentä vuotta kestäneen uransa aikana kaikkea muuta paitsi runoutta.

Humoristi ja ärhäkkä yhteiskuntakriitikko

Veikko Huovinen kirjoitti itsensä lukijoiden sydämiin jo nuorena miehenä.

Huovinen valmistui metsänhoitajaksi 25-vuotiaana ja julkaisi samalla toisen teoksensa, Havukka-ahon ajattelijan. Romaani oli menestys. Suomalaiset saivat mieleisensä sankarin nokkelasta kansanmiehestä, Konsta Pylkkäsestä. Havukka-ahon ajattelija on koirankorville luettu klassikko, jota on painettu satojatuhansia kappaleita. Metsänhoitaja Huovisesta sen suosio teki vapaan kirjailijan.

Huovinen nosti novellit kirjallisuuden lajina aivan uudenlaiseen suosioon. Lyhyet ja erikoiset novellit olivatklin hänelle luonteenomainen ilmaisumuoto. Toisinajattelija irvi niissä esimerkiksi ihmisten tekopyhyydelle ja sovinnaisuudelle.

Sivistyneen maailman säännöt Huovinen heitti menemään myös suositussa romaanissaan Lampaansyöjät.

(MTV3)

Katso toimittaja Terhi Hyvärisen raportti Huovisen urasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.