Veditkö vessan kansi auki? Katso yllättävät faktat pöpöjen leviämisestä!

Luulitko vaatteidesi peseytyvän liasta pesukoneessa pyöräyttämisen jälkeen? Kannattaa ajatella uudelleen, sillä likaisesta pesukoneesta ajautuu vaatteisiisi runsaasti bakteereita ja muuta likaa. Esineet saattavat näyttää ulkoisesti puhtailta, mutta eivät sitä luultavasti ole.

Henkilökohtaisen hygienian ylläpitäminen saattaa olla vaikeampaa kuin on ajateltu. On olemassa useita kodinkoneita, tuotteita ja tapoja, jotka saattavat lisätä muun muassa vaatteidesi ja käsiesi likaisuutta.

1. Antibakteeriset saippuat

Flunssakausien aikaa ihmiset luottavat paljon antibakteerisiin saippuoihin. Niiden käyttö aiheuttaa hormoneissa epätasapainoa, joten niiden käyttöä kannattaa välttää. Useat antibakteeriset saippuat sisältävät triklosaania, joka on bakteereita ja sienikasvustoa tuhoava aine. Kyseistä ainetta käytetäänkin laajalti muun muassa saippuoissa, hammastahnassa, vuodevaatteissa sekä leluissa.

Triklosaani-nimisen antibakteerisen aineen on tutkittu vaikuttavan eläinten hormonaaliseen toimintaan niin, että esimerkiksi kalojen lihakset heikkenivät niin, etteivät ne pystyneet uimaan. Lisää tutkimuksia triklosaanin osalta on kuitenkin tehtävä, jotta saadaan tarkempia tuloksia.

Kyseisen aineen liiallinen käyttö lisää myös bakteerien vastustuskykyä, joten niistä on hankalampi myös päästä eroon. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston mukaan antibakteeriset saippuat eivät ole yhtään sen tehokkaampia ehkäisemään sairauksia kuin tavalliset saippuat.

2. Pesukone

Arizonan yliopistossa suoritetusta tutkimuksesta selvisi, että alusvaatteiden pesemisen jälkeen pesukoneeseen siirtyi noin 100 miljoonaan kolibakteeria. Pesukoneen siisteydestä kannattaa pitää erityisen hyvää huolta.

– Keskimäärin alushousuissa on noin 100 milligrammaa ulostetta, tutkimuksen johtaja Charles Gerba kertoo ABC-sivustolle.

Ongelman vähentämiseksi suositellaan, että pyykit pestäisiin 60 asteessa ja siirrettäisiin suoraan kuivausrumpuun kuivumaan, sillä bakteerit lisääntyvät herkemmin kosteissa olosuhteissa. Tutkijat kuitenkin kertovat toimenpiteiden vaan vähentävän ulosteen ja bakteereiden määrää. Vaatteemme ovat siis aina hieman ulosteen peitossa.

3. Kylpyhuoneen lattia

Kylpyhuoneen lattialla saattaa muhia noin 2 miljoonaa bakteeria per neliötuuma. Keittiön pesualtaassa bakteereita saattaa asutella noin 500 000.

Long Islandin sairaalan sekä Harvandin yliopistossa järjestettyjen tutkimuksien mukaan keittiön tiskiallas sisältää enemmän bakteereita kuin vessanpönttö. Kannattaakin tiskata astiat heti, sillä liottumaan jätetyt astiat ennättävät kerätä ympärilleen lukemattomia bakteereita.

4. Vessan vetäminen

Myytinmurtajista tutut Jamie Hyneman ja Adam Savage tutkivat eräässä jaksossa myyttiä, jossa arveltiin vessan vetämisen aikana ilmaan leijailevan hieman myös epämiellyttäviä hiukkasia ulosteesta. Kyseinen myytti piti paikkaansa, joten hammasharjasi on luultavasti näiden hiukkasten peittämä.

Hiukkaset saattavat reissata jopa noin kahden metrin päähän, jos kansi ei ole vetämistilanteen aikana auki. Kannattaakin siis aina sulkea kansi ennen vessan vetämistä ja pitää hammasharja ja muut hygieniatuotteet hyvässä tallessa.

5. Ilmakuivaajat

Lukuisten tutkimuksien mukaan käsipyyhepaperit ovat paljon hygieenisempi vaihtoehto käsien kuivaamisessa kuin ilmakuivaajat.

Käsipyyhepaperien tehokkuus johtuu siitä, että kädet tulevat takuulla kuiviksi. Ilmakuivaajia käyttäessä kädet jäävät usein hieman kosteiksi ja kosteus taas saa bakteerit villiintymään ja lisääntymään nopeammin. Tutkimuksien mukaan kädet tulevat käsipyyhepaperin avulla kuiviksi jo 15 sekunnissa kuin taas ilmakuivaajalla 45 sekunnissa.

6. Hammasrautakotelo

Erään tutkimuksen mukaan noin 67 prosentissa hammasrautakoteloista löytyi hiivaa. Puolella tutkimukseen osallistuneista hammasrautakoteloissa oli MRSA-bakteeria, joka aiheuttaa muun muassa paiseita tai muita ihoinfektioita.

Henkilökohtaisesta hygieniasta kannattaa pitää huoli ja pestä hammasrauhat ja niiden kotelot huolella ennen suuhun pistämistä.

7. Viiden sekunnin sääntö ei toimi

Useat ihmiset luottavat edelleen viiden sekunnin sääntöön, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että jos ruokaa on tippunut lattialle ja sen ennättää nostaa ylös viiden sekunnin sisään on se edelleen syöntikelpoinen.

Clemson yliopiston tutkijat huomasivat, että 99 prosenttia bakteereista siirtyivät tippuneeseen raaka-aineeseen heti sen pudottua. Erityisesti matolle pudottuaan raaka-aineet keräsivät itseensä runsaasti bakteereita.

8. Napa

Atlantic-lehdessä julkistetun tutkimuksen mukaan tutkijat löysivät 2 368 erilaista bakteeria käytyään läpi vasta 60 eri napaa. Näistä bakteereista 1 458 olivat aivan uusia tieteen saralla.

Yhden miehen navasta löytyi myös bakteeri jonka on arveltu esiintyvän yksinomaan vain Japanin maaperässä. Napojen tutkailu kannattaakin jättää suosiolla välistä.

9. Aknen hoitoon käytettävät tuotteet

Akneen suositelluiden tuotteiden käyttämistä kannattaa pohtia vain, jos lääkäri on näin suositellut. Muutoin tulee suosia hellävaraisia ja alkoholittomia tuotteita.

Normaalit akneen suositellut tuotteet saattavat poistaa ihosta liikaa sen omia öljyjä, joka taas puolestaan nopeuttaa talin eritystä ja lisää täten myös aknea. Liiallista talin poistamista kannattaa siis välttää, jotta iho pysyy kauniina ja kuulaana.

10. Päivittäin suihkussa käynti

Ihotautilääkäri Michelle Hanjaji kertoo, että päivittäinen hiustenpesu poistaa hiusten luonnollisia öljyjä ja samalla ihorauhaset pyrkivät tuottamaan lisää talia.

Ihotautilääkäri suosittelee, että hiukset pestäisiin viikossa noin kaksi tai kolme kertaa. Jos suihkussa käyminen kuitenkin tuntuu tarpeelliselta joka päivä, kannattaa tällöin suosia hellävaraisia tuotteita.

11. Piilolinssit

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan lähestulkoon kukaan käyttäjä ei huolla piilolinssejään oikein. Piilolinsseihin siirtyy herkästi bakteereita.

Tavallisella hanavedellä piilolinssit uivat epästeriilissä vedessä. Piilolinssien pesemiseen tulee käyttää vain siihen tarkoitettua desinfiointinestettä. Tärkeää on myös vaihtaa säilytyskippo ja poistaa kaikki ylimääräiset nesteet siitä vaihdon yhteydessä.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat